Da vas na dopustu ne presenetijo dodatni stroški

Danes si finančno brezskrbnih počitnic ne moremo več privoščiti.
Fotografija: Pred dopustom predvidite nepredvidene stroške. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Pred dopustom predvidite nepredvidene stroške. Foto: Getty Images/iStockphoto

V času, ko digitalizacija še ni bila stalni spremljevalec naših vsakdanjikov in so nam pomembne informacije predajale tiskane besede, so bila tudi potovanja bolj preprosta. Predvsem pa bolj poceni.

image_alt
6 čudovitih skritih plaž v Italiji

Obvezna oprema: kopalke, brisača, par cunj in knjižica Lonely Planet. In nekaj denarja-ravno dovolj za najnujnejše stroške in kakšno pivo na plaži. Danes si tako (finančno) brezskrbnih počitnic ne moremo več privoščiti. Dopust namreč postaja zaradi vse večje draginje nedosegljiv za nemalo slovenskih družin.

Že osnovni stroški, ki vključujejo namestitev, prevoz in hrano so se močno povečali, a na srečo obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko prihranimo.

Predvidite nepredvidene stroške

Številni popotniki se strinjajo, da je potovanje cenejše z agencijo, ta vam lahko namreč uredi določene ugodnosti, ki jih sami ne morete. Prav tako naj bi se bolj splačalo bivanje v hotelu z all inclusive ponudbo, saj je vse kar potrebujete načeloma že vključeno v ceno.

Naj bo dopust finančno brezskrben. Foto: Getty Images/iStockphoto
Naj bo dopust finančno brezskrben. Foto: Getty Images/iStockphoto

Če se vseeno odločite za dopust v lastni režiji, bodite pozorni na objave na družabnih omrežjih, kjer lastniki apartmajev dnevno objavljajo različne ugodne ponudbe in dodatne popuste. Pri tem pa ne pozabite na ostale stroške, kot so hrana, bencin, izleti itd.

Seveda je logično, da ob načrtovanju dopusta predvidimo osnovne stroške, ampak kaj pa dodatni izdatki, na katere navadno niti ne pomislimo, dokler nas ne udarijo po žepu?

Mednje sodijo zdravstvena zavarovanja, razni prevozi, cestnine, precenjena hrana v restavracijah, internet, bančne provizije itd. Tudi tukaj lahko ob upoštevanju preprostih nasvetov nekaj prihranite.

Izognite se dodatnim zdravstvenim stroškom

Obiščite najbližjo poslovalnico zavarovalniške agencije in se še pred odhodom na dopust pozanimajte, kakšno turistično zavarovanje je za vas najbolj primerno. Obstaja več paketov, ki se razlikujejo glede na destinacijo, vrsto dopusta in število vključenih oseb.

image_alt
Hrvatje beležijo vse večji obisk turistov tudi izven poletne sezone

O odhodu obvestite banko

Prav tako pa ne pozabite o svojem odhodu v tujino obvestiti svojega bančnega svetovalca. Na ta način boste zaščiteni, saj bo banka spremljala lokacije, kjer je bila kartica uporabljena in bo tako lahko ob sumu na krajo hitreje ukrepala. Prav tako ne bo škodilo, če si pred odhodom za vsak primer povečate limit na bančni kartici in se tako izognete neprijetnim situacijam ob povečanih stroških.

Za pomoč prosite soseda

Preden se odpravite na dopust, pa ne pozabite tudi na dodatne stroške, ki se vam lahko ob odsotnosti pojavijo doma. Prosite nekoga, da do vašega prihoda skrbi za vaš vrt, da ne boste ostali brez pridelkov, pomembno pa je tudi, ob slabem vremenu poskrbi za varnost vašega doma.

Če boste upoštevali zgornje nasvete, si lahko občutno zmanjšate možnosti za dodatne skrite stroške. In denarnica vam bo hvaležna.

image_alt
Hrvaška, destinacija le še za najbogatejše

Več iz rubrike