Hrvaška, destinacija le še za najbogatejše

Na Hrvaškem gredo cene vsega v nebo. Kdo si bo sploh lahko še privoščil dopust pri sosedih?
Fotografija: Gospodarska zbornica Hrvaške napoveduje še večje podražitve in sicer še posebej na področju hrvaškega javnega prometa. FOTO: Družnik Matej
Odpri galerijo
Gospodarska zbornica Hrvaške napoveduje še večje podražitve in sicer še posebej na področju hrvaškega javnega prometa. FOTO: Družnik Matej

Vse poti letošnjega poletja vodijo na hrvaško obalo. In to ne velja le za Slovence, ki tradicionalno letni dopust preživljamo pri sosedih, ampak za vse Evropejce.

Motivi, dopusti, morje, maske, koronavirus, trajekti. Hrvaška, Pag, 15. julij 2021
Motivi, dopusti, morje, maske, koronavirus, trajekti. Hrvaška, Pag, 15. julij 2021

Kolone razgrete pločevine so že tako dolge kot bili v razmahu poletja in sredi največje poletne sezone.

Vse večja draginja, ki so si jo privoščili letos Hrvati, turistov ne ustavljajo, a povzročajo pri vsakomur izmed nas grenak priokus.

image_alt
Se izplača oddajati apartma na Hrvaškem?

Podražitve na Hrvaškem se kar vrstijo in marsikdo si ne bo mogel privoščiti počitnic tam.

Še več: tudi nekoliko bolj premožni ljudje poročajo, da se jim zdi "prav neumno" plačevati tako visoke cene za " navadne kolibe" kot rečejo vse bolj modnim mobilnim hišicam v hrvaških kampih in da bodo za ta denar raje odšli izven sezone v eksotične kraje kot so Sejšeli, Maldivi, Filipini in druge svetovne destinacije za "isti ali celo manjši denar".

In kje so cene na Hrvaškem višje?

Na kratko rečeno, povsod.

Cene mobilnih hišic lahko presegajo tudi 220 evrov na noč, za cestnine bomo morali odšteti skoraj dvakrat več kot lani, pijača in hrana pa sta postali dobrini, pri katerih bomo morali postati izbirčni. A ne tako kot smo še lansko leto izbirali med ekološko hrano in bolj kakvostno ter okusnejšo, ampak bomo primorani izbirati in kupovati cenejšo in s tem tudi nekoliko bolj ceneno.

Pri sosedih se draži vse, tudi prevoz

Dražja bo pot oziroma vožnja do vašega kraja počitnic. In to ne samo z osebnim avtomobilom. Trajektne povezave so se na Hrvaškem podražile za 30 odstotkov, dražji so avtobusni prevozi, prevozi s čolni, katamarani, nekatere pomorske povezave pa so zasebni prevozniki zaradi nedonosnosti celo ukinili.

Valbiska, 290620.
Trajektno pristaniste Valbiska.
Turisti na trajektnoj liniji Valbiska (Krk) - Merag (Cres)
Na fotografiji: Ilustracije turista.
Foto: Matija Djanjesic/CROPIX
Valbiska, 290620. Trajektno pristaniste Valbiska. Turisti na trajektnoj liniji Valbiska (Krk) - Merag (Cres) Na fotografiji: Ilustracije turista. Foto: Matija Djanjesic/CROPIX

Podražitve čutijo tudi v avtobusnem prometu. Cene avtobusnega prevoza bodo za najmanj 2 evra višje kot lani. Pri avtobusnih povezavah se je cena dvignila tudi zaradi vse manjše uporabe povezav. 

Na Hrvaškem se sicer trenutno ceni litra dizla in bencina gibljeta okoli 1,8 evra. Ravno predvčerajšnjim  pa so napovedali vnovično regulacijo cen izven avtocest. 

Še huje bo...

Gospodarska zbornica Hrvaške napoveduje še večje podražitve in sicer še posebej na področju hrvaškega javnega prometa (tako pomorskega kot celinskega), saj na to vpliva dodatno zvišanje cen goriva.

image_alt
Kako bodo Hrvati zaokrožali cene po uvedbi evra?

 

Več iz rubrike