Se izplača oddajati apartma na Hrvaškem?

Ker se vedno več Slovencev odloča za nakup nepremičnine na Hrvaškem, smo preverili, koliko se izplača oddajanje v najem.
Fotografija: Se nakup in oddajanje nepremičnin na Hrvaškem res izplača? Foto: Danica Petrovič/Delo
Odpri galerijo
Se nakup in oddajanje nepremičnin na Hrvaškem res izplača? Foto: Danica Petrovič/Delo

Hrvaška je med slovenskimi dopustniki zelo priljubljena destinacija, zato se nekateri odločajo celo za nakup nepremičnine, da lahko na obali naše sosede uživajo celo leto.

image_alt
Kako bodo Hrvati zaokrožali cene po uvedbi evra?

Zanimanje tujcev za nepremičnine je razlog za rast cen

Po nekaterih podatkih so Slovenci lani na Hrvaškem kupili več kot 2300 nepremičnin, nekateri za lastne potrebe, nekateri pa za oddajanje turistom.

Poleg Slovencev se za hrvaške nepremičnine zanimajo tudi Nemci in Avstrijci. Slednji so lani kupili več kot 1100 nepremičnin, oziroma 74 odstotkov več kot leto prej. Hrvaška je zanimiva tudi Italijanom, ki so kupili 243 nepremičnin, medtem ko so Američani postali lastniki 110 nepremičnin.

Še posebej Istra je za tujce zelo privlačna. Foto: Blaž Samec/DELO
Še posebej Istra je za tujce zelo privlačna. Foto: Blaž Samec/DELO

Vedno večje zanimanje tujcev za hrvaške nepremičnine je eden od glavnih razlogov za rast cen novih stanovanj. Kupoprodajne cene v zadnjem trimesečju minulega leta so bile po navedbah hrvaškega medija Jutarnji list, za kar 15 odstotkov višje kot v enakem obdobju leto prej.

Največ nakupov se je pričakovano zgodilo na obali, predvsem z namenom oddajanja turistom. Preverili smo, ali se to sploh izplača.

image_alt
Korčula zasenčila sanjske Maldive

Večja investicija za boljši zaslužek

Oddajanje apartmajev se sliši kot preprost dodaten zaslužek, a je vse prej kot to. Če želite, da bo nastanitev privlačna za turiste, mora biti na dobri lokaciji in razkošno opremljen, kar pa pomeni veliko večjo investicijo. Hrvaška spletna stran T portal navaja, da se načeloma nakup nepremičnine povrne v dvajsetih letih, a le, če ni investicija vrtoglava.

Tako boste na primer za nakup 50 kvadratov velikega stanovanja odšteli približno 100.000 evrov, in če upoštevamo, da je povprečen znesek najema 60 evrov na noč, bi morali vsako leto oddajati 131 dni, da bi zaslužili 5500 evrov. Ker pa je v večina hrvaških mestih zasedenost apartmajev pod 60 dni na leto, bi se vam investicija povrnila šele v 45 letih, navaja hrvaški medij.

Do večjega zaslužka bi lahko prišli z luksuzno opremo in dodatno ponudbo, kot je na primer izposoja koles, ponudba obrokov, turistično vodenje itd. Če bi uspeli apartma oddajati 90 dni po ceni 90 evrov na noč, bi se vam investicija hitreje povrnila.

image_alt
Kdaj bo Pelješki most končno odprt?

Preden se odločite za nakup in oddajanje apartmaja na Hrvaškem, svetujemo, da se najprej pozanimate o vseh obveznostih, ki jih boste imeli do slovenskih in hrvaških pristojnih organov.

Več iz rubrike