Kdaj bo Pelješki most končno odprt?

Pelješki most, ki je hkrati največja cestna investicija na Hrvaškem kljub napovedim še vedno ni dokončan.
Fotografija: Pelješki most. Foto: Ponting/Pipenbaher Consulting Engineers
Odpri galerijo
Pelješki most. Foto: Ponting/Pipenbaher Consulting Engineers

S prihodom poletnih temperatur se je neuradno začela turistična sezona na Hrvaškem. Težko pričakovan Pelješki most pa se kljub spodbudnim napovedim še vedno gradi.

image_alt
8 najcenejših mest za obisk v Evropi

Testna obremenitev že opravljena

Po prvotnih napovedih naj bi most odprli julija 2021, vendar je načrte pokvarila pandemija, kot kaže, pa ga prvi poletni turisti še ne bodo mogli preizkusiti.

Pelješki most je viseči most v skupni dolžini 2404 metrov s šestimi glavnimi stebri in trinajstimi jeklenimi razponi dolžine od 72 do 285 metra, projektiral pa ga je Marjan Pipenbaher iz slovenskega podjetja Ponting. 

Most, ki bo omogočil potovanje po jugu države brez prestopa državne meje z Bosno in Hercegovino, naj bi bil končno odprt v sredini julija, a vendar ne bo še dokončan.

Plaža pri vasi Komarna in gradbišče mostu na otok Pelješac. Komarna, Pelješac, Hrvaška, 22.avgusta 2020
Foto: Jure Eržen/Delo
Plaža pri vasi Komarna in gradbišče mostu na otok Pelješac. Komarna, Pelješac, Hrvaška, 22.avgusta 2020 Foto: Jure Eržen/Delo

Razpis za gradnjo mostu je bil objavljen leta 2017, gradnjo pa je leto kasneje začelo kitajsko podjetje China Road and Bridge Corporation. Dela na mostu je upočasnila pandemija, po poročanju hrvaških medijev pa je bil konec julija 2021 nameščen zadnji del mostu, do konca leta pa pričakujejo konec vseh del.

V začetku tega leta je bil nameščen asfalt in oprema, opravljena pa je bila tudi testna obremenitev.

image_alt
Aplikacije, ki jih potrebujete med potepom po Hrvaški

Prvi potniki bodo morali počakati do sredine julija

Po navedbah strokovnjakov je bil največji izziv 485 metrov dolg Stonski most, ki naj bi povezoval dva predora nad Stonskim zalivom, 1242 metrov dolg predor Polakovica in 1290 metrov dolg predor Supava.

Stonski most je zdaj priključen, vseeno pa je na tem odseku še veliko dela, navaja Total Croatia News.

Pelješki most je nedavno opravil tehnični pregled in bo skupaj z 20 kilometri dovoznih cest odprt julija letos, medtem ko naj bi bila stonska obvoznica skupaj z 10 kilometri dovoznih cest dokončana do konca leta. Hrvaški minister za promet Oleg Butković je po navedbah lokalnih medijev, odprtje mostu napovedal 15. do 17. julija.

Po pogodbi bodo delavci omenjenega kitajskega izvajalca ostali na gradbišču do zagona pelješkega mostu s pripadajočimi dovoznimi cestami ter popolne demobilizacije in ureditve gradbišča. Izvajalec dovoznih cest je avstrijsko podjetje Strabag.

image_alt
Najlepši hrvaški otoki

Več iz rubrike