Najlepši hrvaški otoki

Letošnje poletje so hrvaški otoki idealna izbira za dopust.
Fotografija: Zlatni rat. Foto: Posnetek zaslona/Croatia Week
Odpri galerijo
Zlatni rat. Foto: Posnetek zaslona/Croatia Week

Vedno več Slovencev išče oddih na Hrvaškem. Naša soseda namreč ponuja veliko čudovitih destinacij, še posebej privlačni pa so neokrnjeni otoki.

image_alt
Najboljša mesta za potovanje v maju

Svetleče modro morje, peščene plaže, okusna kulinarika in gostoljubni domačini so zadosten razlog, da letos za dopust izberete enega izmed čudovitih otokov iz spodnjega seznama.

Brač

Brač je velik otok, ki je lahko dostopen iz Splita. Za otok so značilni valoviti hribi in figovci, v mestih Bol in Supetar pa je na voljo veliko nastanitev, od hostlov do hotelov in restavracij, ki vam bodo zagotovili prijetno razvajanje.

Na jugu otoka vabi Vidova Gora, ki je najvišji vrh otoka, ob jasnem vremenu pa ponuja čudovit razgled na Jadran in sosednje otoke.

Na Braču se nahaja tudi znamenita plaža Zlatni rat, ena najboljših plaž na Hrvaškem (in celo v vsej Evropi), in ki velja za ponos hrvaškega turizma.

image_alt
9 najlepših otokov na svetu

Brionski otoki

Ta arhipelag je morda le nekaj minut oddaljen od celine, vendar je živa časovnica naravne zgodovine, ki sega še v čase dinozavrov.

Elizabet Taylor, Tito, Jovanka Broz in Richard Burton na Brionih.
FOTO: GETTY IMAGES
Elizabet Taylor, Tito, Jovanka Broz in Richard Burton na Brionih. FOTO: GETTY IMAGES

Brioni so znani kot rezidenca Josipa Broza Tita, kar je poleg prelepe narave in gostoljubja domačinov glavni razlog, da se turisti radi vračajo.

Susak

Mali in razmeroma neznan otok Susak je poln ikoničnega prašnega rumenega peska. Poleg peska pa ga sestavljajo tudi oker obarvani klifi porasli s praproti in visoko travo, podobno bambusu. Na otoku ni cest, nočnih klubov in je le malo turističnih objektov. Namesto tega skrivnostni otok skriva prašne pohodniške poti, obsežna polja, polna origana, in peščene plaže.

Otok Susak, Hrvaška, 12. julij 2017. Foto: Vidic Leon/Delo
Otok Susak, Hrvaška, 12. julij 2017. Foto: Vidic Leon/Delo

Je eden od otokov, ki so najbolj oddaljeni od hrvaške celine, vedno bolj pa je priljubljen med družinami z malimi otroki.

Cres

Cres je po velikosti največji hrvaški otok, ki je tudi precej hribovit. Zato je pokrajina kot nalašč za tiste, ki radi skočijo na kolo in raziskujejo Hrvaško. Poleg številnih kolesarskih poti je na voljo tudi veliko pohodniških poti, za tiste, ki se raje odpravijo peš.

Mesto Cres na otoku Cres. Foto: Leon Vidic/Delo
Mesto Cres na otoku Cres. Foto: Leon Vidic/Delo

Dugi Otok

Neokrnjen in osupljivo lep otok je kot nalašč za počitek v miru in tišini.

Na otoku je veliko slikovitih vasic, ki jih lahko raziskujete, plaže pa so vedno daleč od gneče. Za navdušence življenja pod morsko gladino je na voljo veliko možnosti za potapljanje, kajakaštvo in ribolov. Na Dugem Otoku se nahaja tudi ena najboljših hrvaških peščenih plaž Sakarun, ki jo nekateri primerjajo s karibskimi plažami, zaradi česar je odlična družinska destinacija.

image_alt
110-metrska luksuzna jahta, ki je bila navdih pojava črne luknje

Hvar

Hvar je eden izmed najbolj priljubljenih hrvaških otokov, znan kot idealna lokacija za zabavo. Nočno življenje je večinoma osredotočeno na mesto Hvar, medtem ko je njegova druga stran idealna za družinski oddih.

Hvar. FOTO: Shutterstock
Hvar. FOTO: Shutterstock

V mestu Hvar boste brez težav našli nočni klub in morda boste opazili celo kakšno zvezdo ali dve, preostali del otoka pa je precej tradicionalen in umirjen. Pred kratkim je Stari Grad praznoval 2400 let od ustanovitve, na njem pa se nahaja Stara Gradska Planina, ki je uvrščena na Unescov seznam.

Korčula

Otok Korčula, znan tudi kot Smaragdni otok, je eden najboljših otokov v bližini Dubrovnika. Ta mali, 279 kvadratnih kilometrov velik otok, se nahaja v južni Dalmaciji in je med popotniki zelo priljubljen.

Korčula. Foto: Igor Fabjan/Delo
Korčula. Foto: Igor Fabjan/Delo

Otok Korčula je kraj kulture, zgodovine, lepote in šarma ter ponuja različne dejavnosti in edinstvene tradicije, vse to pa dopolnjujeta osupljivo Jadransko morje in odlično vreme.

image_alt
Google razkriva: obeta se rekordna turistična sezona

Rab

Večina hrvaških plaž je prodnatih ali skalnatih, vendar je Rab eden redkih otokov z zlatimi peščenimi plažami. Najbolj znana plaža je Rajska plaža, ki v poletnih mesecih privablja največ obiskovalcev, predvsem družin.

Rab. Foto: Žabkar Špela/Delo
Rab. Foto: Žabkar Špela/Delo

Čeprav so plaže glavna atrakcija, je gorata notranjost otoka idealna za sprehode in raziskovanje pokrajine.

Povzeto po Chasing The Donkey

Več iz rubrike