Najboljša mesta za potovanje v maju

Katere destinacije so v mesecu maju najbolj vabljive?
Fotografija: Grčija je idealna za obisk v maju. Foto: Maridav/Shutterstock
Odpri galerijo
Grčija je idealna za obisk v maju. Foto: Maridav/Shutterstock

Popotniki vedo, da je mesec maj najbolj idealen za potovanja. Aprilsko kislo vreme je mimo, poletna vročina in gneča pa še daleč. Spletni portal Time Out je sestavil seznam najbolj fascinantnih in vznemirljiv destinacij, ki so vredne obiska.

image_alt
9 najlepših otokov na svetu

Pariz, Francija

Maj je idealen mesec za odhod v Pariz. Vreme je idilično, pomlad je v razcvetu, poletne gneče pa so še daleč stran. Pariz ponuja ogromno predvsem pa ljubiteljem kulture; tretjo soboto v maju Noč muzejev obiskovalcem omogoča brezplačen vstop v mestne muzeje, ki so ob tej priložnosti odprti pozno zvečer. 

Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.

V maju opere ponujajo brezplačne koncerte in gledališke oglede, na jazz festivalu v Saint Germain des Prés pa se lahko turisti udeležijo številnih brezplačnih predstav in delavnic.

image_alt
Oktoberfest je nazaj

Portugalska

Atlantsko morje je običajno hladnejše od Sredozemskega in maja še ni primerno za kopanje, vendar naj vas to ne ustavi. Ljubitelji vode lahko v tem letnem času izkoristijo začetnikom prijazne valove v mestu Ericeira (manj kot eno uro od Lizbone ). 

Algarve. Foto: Getty Images
Algarve. Foto: Getty Images

Pomlad v Sintri in Portu je hladnejša, a čudovito tiha, medtem ko so zaradi nizkih cen in skoraj zapuščenih plaž Algarve najbolj privlačna izbira.

Italija

V Italiji je maj mesec gurmanov saj se festivali hrane vrstijo en za drugim po vsej državi. Odpravite se v Monterosso v Cinque Terre na njihov praznik limon, kjer lahko poskusite lokalni limonin liker in limonine torte; Piemonto že od 13. stoletja navdušuje z rižoto; San Terenziano, pa ponuja najboljše porchetta sendviče v vsej deželi. Da ne boste imeli slabe vesti med razvajanjem z okusno hrano, si lahko ogledate najboljše kolesarje na svetu, ko švigajo po Italiji med Giro d'Italia od 6. do 29. maja.

Slikovite italijanske vasice. Foto: Getty Images/iStockphoto
Slikovite italijanske vasice. Foto: Getty Images/iStockphoto

Grčija

Olimpijske igre so danes morda mednarodni dogodek, toda v Grčiji se je vse začelo; maja obiščite Olimpijo in širšo regijo Peloponez, da boste starodavni stadion, razpadajoče amfiteatre, bizantinske trdnjave, vasi na vrhu gora začutili tudi od blizu. 

Plaža Porto Katsiki na otoku Lefkas. Foto: Getty Images/iStockphoto
Plaža Porto Katsiki na otoku Lefkas. Foto: Getty Images/iStockphoto

Otoki Kreta, Kefalonija in Mikonos, so tudi v tem letnem času čudoviti (in razmeroma brez gneče). Še posebej Krf je vreden obiska 21. maja, ko s parado praznuje združitev Jonskih otokov z Grčijo.

image_alt
Google razkriva: obeta se rekordna turistična sezona

Hokaido, Japonska

Slavni japonski aprilski češnjevi cvetovi v maju razveseljujejo na drugem največjem japonskem otoku Hokaido, saj cvetijo mesec dni pozneje kot drugod. Matsumae Park je eno najboljših krajev za njihovo opazovanje; ima namreč približno 250 vrst češnjevih cvetov in 10.000 dreves, ki so vredni pozornosti. 

Slavni japonski češnjevi cvetovi. Foto: YURIKO NAKAO/REUTERS
Slavni japonski češnjevi cvetovi. Foto: YURIKO NAKAO/REUTERS

Nepal

Če niste prepričani, v katerem letnem času bi romali v Nepal, razmislite o maju. Konec koncev je vreme skoraj idilično, hkrati pa se odvijata dva največja festivala v državi.

Foreign tourists take photographs of Boudhanath Stupa at a monastery in Kathmandu. Foto: MONIKA DEUPALA/Reuters
Foreign tourists take photographs of Boudhanath Stupa at a monastery in Kathmandu. Foto: MONIKA DEUPALA/Reuters

Festival Tiji je praznovanje (domnevno) zmagoslavja dobrega nad zlim, medtem ko je Buddha Jayanti barvita počastitev Bude.

Več iz rubrike