Oktoberfest je nazaj

Svetovno znani Oktoberfest bo letos po dveletnem premoru, zaradi pandemije covida-19, znova potekal v bavarski prestolnici München.
Fotografija: Foto: LUKAS BARTH/Reuters
Odpri galerijo
Foto: LUKAS BARTH/Reuters

Oktoberfest je vsakoletni 16-dnevni festival, ki poteka v Münchnu v južnonemški regiji Bavarska. Gre za največji festival piva na svetu, ki vsako leto privabi več kot šest milijonov obiskovalcev z vsega sveta.

image_alt
Prodaja nemškega piva iz leta v leto pada

V dveh stoletjih odpovedan samo 26-krat

Župan Münchna Dieter Reiter je ob napovedi nadaljevanja festivala dejal, da je bila odločitev o letošnji izvedbi festivala izredno težka zaradi vojne v Ukrajini, saj bi se takšne proslave lahko zdele neprimerne.

Festival bo potekal od 17. septembra do 3. oktobra, župan pa obljublja, da ne bo protikoronskih omejitev in hkrati upa, da ne bo zaradi določenih razlogov potrebna odpoved v kratkem času.

Kot navaja spletni portal DW, je leta 2019 festival obiskalo 6,3 milijona gostov, vsega skupaj pa so popili 7,3 milijona litrov piva. Organizatorji festivala, bavarski premier Markus Söder in številni lokalni politiki so navijali, da se letos festival nadaljuje, zadržkom pa so nasprotovali s trditvijo, da Oktoberfest veliko prispeva k mednarodnemu razumevanju, saj ima obiskovalce z vsega sveta.

Oktoberfest vsako leto privabi okoli šest milijonov ljubiteljev piva. Foto: Michael Dalder/Reuters
Oktoberfest vsako leto privabi okoli šest milijonov ljubiteljev piva. Foto: Michael Dalder/Reuters

Festival je bil v več kot dveh stoletjih obstoja odpovedan le 26-krat. Večina odpovedi je bila posledica vojne, dvakrat pa so bili krivi izbruhi kolere.

Različice v številnih državah po svetu

Začetki Oktoberfesta segajo v zgodnje 19. stoletje, danes pa njegove replike pripravljajo po številnih svetovnih državah.

Eden najbolj zanimivih poteka v Dubaju, saj namesto originalnih 14 dni, traja kar šest mesecev. Letos se bo začel septembra, sicer pa podrobnosti dogodka še niso znane.

image_alt
Danes bi Jezus vodo spreminjal v pivo, ne vino

Svojo različico festivala ima tudi Kitajska. Mednarodnega festivala piva Qingdao oziroma azijskega Oktoberfesta v mestu Qingdao v provinci Shandong na vzhodu Kitajske se vsako leto udeleži na tisoče ljudi. Udeleženci lahko poskusijo več kot 200 različnih vrst piva iz več kot 40 mednarodnih pivovarn.

Ljubitelji Oktoberfesta vedo, da se ga lahko udeležijo tudi v Braziliji. Majhno mesto Blumenau so leta 1850 ustanovili nemški priseljenci, čez leta pa je ohranil pristen bavarski značaj, zato prebivalci vsako leto organizirajo festival v čast nemški kulturi.

Mesti Kitchener in Waterloo v provinci Ontario v Kanadi že od leta 1969 skupaj gostita vsakoletni Oktoberfest. Obiskovalci imajo običajno priložnost obiskati več kot 40 dogodkov.

Avstralija je še ena država, kjer takega festivala ne bi pričakovali, zato še toliko bolj preseneča zanimivost, da je Oktoberfest Brisbane največji tradicionalni nemški ljudski festival v Avstraliji, ki prikazuje širino in globino nemške kulture. Festival je bil ustanovljen leta 2008 in se je razvil v vrhunski nemški kulturni dogodek, ki ga je National Geographic uvrstil med 10 najboljših praznovanj Oktoberfesta zunaj Nemčije.

image_alt
Strah pred recesijo je dosegel vrh. To je zelo dober znak!

Ljubitelji nemške kulture se bodo ponovno združili na Oktoberfestu Brisbane med 7. in 9. ter 14. in 16. oktobrom 2022.

Več iz rubrike