Aplikacije, ki jih potrebujete med potepom po Hrvaški

Če želite kar najbolje izkoristiti svoj naslednji dopust, je tukaj nekaj aplikacij, ki ne smejo manjkati v vašem telefonu, ko potujete po Hrvaški.
Fotografija: Foto:Igor Mali/Delo
Odpri galerijo
Foto:Igor Mali/Delo

Časi brez telefonov in aplikacij med potovanji so poskrbeli za pravi pustolovski duh, danes pa si dopusta brez digitalnih pomočnikov ne predstavljamo več. Aplikacije pomagajo pri organizaciji počitnic, z njimi lahko rezervirate nastanitev in dejavnosti, si pomagate pri komunikaciji in olajšate plačevanje.

V nadaljevanju predstavljamo aplikacije, ki so bistvene za izboljšanje vaše izkušnje na Hrvaškem.

image_alt
Najlepši hrvaški otoki

Google Translate

Čeprav angleščina ni uradni jezik na Hrvaškem, znajo prebivalci dokaj dobro govoriti angleško, vendar pa bodo domačini zelo cenili, če boste nekatere besede v stavkih zamenjali s hrvaškimi. Navsezadnje je to težak jezik. Veliko Slovencev govori tekoče hrvaško, za vse ostale je tukaj aplikacija Google Translate, ki lahko pride zelo prav, ko boste v restavraciji želeli naročiti najljubšo jed, hkrati pa se boste z domačini lepo povezali.  

Currency

Ker je (za zdaj) uradna valuta na Hrvaškem kuna, boste morali vse plačevati v tej valuti. Čeprav je zelo verjetno, da ste svojo namestitev in vozovnice rezervirali v evrih, dolarjih ali funtih, boste morali, ko boste pristali na Hrvaškem, poznati menjalnico. Res je, da lahko tukaj vse plačate s kreditno kartico, vendar pa v barih, kavarnah, na izletih itd, lahko plačate samo z gotovino.

Zato vam priporočamo, da pred dvigom denarja na najbližjem bankomatu ali menjalnici uporabite aplikacijo Currency, kjer si lahko ogledate vrednost kune v primerjavi z absolutno vsemi obstoječimi valutami na svetu. 

image_alt
Slovenci za prvomajske praznike okupirali hrvaško obalo

Google Maps

Še ena aplikacija, ki bi jo morali že imeti nameščeno v mobilni napravi. Apple Maps je tudi možnost, vendar uporabniki menijo, da je Google Maps danes bolje zasnovan za uporabo v državi, kot je Hrvaška. Tudi velika večina Googlovih satelitskih posnetkov je bila nedavno posodobljena v državi, zato bo odlično orodje za varno vodenje na potovanju po Hrvaški.

V nekaterih mestih, kot je Zagreb, je baza podatkov sistema javnega prevoza sinhronizirana s to aplikacijo, tako da je mogoče v realnem času natančno vedeti, kateri avtobus ali tramvaj vas lahko pripelje do mesta, ki ga potrebujete. V nekaterih večjih mestih, kot je Split, si je mogoče trajektne poti celo ogledati v 360 pogledih.

Google Zemljevid bo zagotovo vaše idealno orodje, ne le za iskanje namestitve, dobre restavracije ali skrivne plaže za sprostitev, ampak tudi za načrtovanje poti.

Booking

Hoteli, vile, hiše, apartmaji, sobe, bungalovi, kampi, hostli in celo čolni, vse se najde na Bookingu. Ponudba namestitve na Hrvaškem je neverjetno pestra, kar vas vabi, da ste odprti in pravilno ocenite, katera bo lahko učinkovito zadovoljila vaše sanjske počitnice. Zato potrebujete spletno stran Booking.com za iskanje nastanitev, ki združuje vso to raznolikost.

image_alt
Glasbeni festivali, ki se bodo to poletje odvijali na Hrvaškem

FlixBus

Kljub dobrim prometnim povezavam z vlaki, letali, trajekti in katamarani, vodilni prometni sistem na Hrvaškem ostajajo avtobusi. Vsakdo, tako domačini kot turisti, se lahko z avtobusom v bistvu pripelje v kateri koli kotiček države in od koder koli v Evropi.

Nemško podjetje FlixBus je najboljša možnost, če nameravate znižati potne stroške in izberete avtobus kot alternativo za prevoz, če potujete iz druge države na Hrvaško. 

BlaBlaCar

To je aplikacija, ki jo na Hrvaškem priporočajo skoraj vsi. BlaBlaCar je francoska aplikacija, ki omogoča, da izberete mesto ali kraj odhoda in cilja, hkrati pa ponudi seznam voznikov, ki bodo prav tako potovali po tej poti na dan, ko se odločite za potovanje. Vozniki so tisti, ki ponujajo svoje odhodne in prihodne ure ter točne točke odhoda in prihoda v posameznih mestih. 

Jadrolinija

Kaj so počitnice na Hrvaškem brez pobegov na otok? Seveda je hrvaška obala Jadrana dovolj dolga, da najdete plažo, ki vam ustreza, vendar je poseben občutek, če se usedete na trajekt in raziščete enega od več kot 1000 hrvaških otokov. Če je to vaša želja, potem poskrbite, da imate nameščeno aplikacijo Jadrolinija.

Aplikacija za rezervacijo trajekta je nepogrešljiva med dopustovanjem na Hrvaškem. Foto: Jure Eržen/Delo
Aplikacija za rezervacijo trajekta je nepogrešljiva med dopustovanjem na Hrvaškem. Foto: Jure Eržen/Delo

Jadrolinija je nacionalna trajektna družba na Hrvaškem. V njihovi aplikaciji izberite odhodno trajektno pristanišče in pokazale se vam bodo destinacije, na katere lahko greste ob določeni uri in za določeno ceno.

Tripadvisor

Čeprav ima Google Maps ogromno bazo mnenj in ocen, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi, Tripadvisor ostaja vodilno merilo. To je aplikacija, ki jo pogosto uporabljajo številna podjetja na Hrvaškem, zato vam ne bo težko najti izletov, dejavnosti ali delavnic, ki vam omogočajo drugačne počitnice. Ocene boste lahko uporabili za potrditev kakovosti in zanesljivosti teh dejavnosti in tako ne boste tvegali.

image_alt
Kakšna bo povprečna hrvaška plača po uvedbi evra

Uber

Morda nima najboljšega javnega prevoza v Evropi, a Hrvaška je država, kjer se lahko brez težav premikate. Če imate čas in uživate v urbanih in podeželskih pokrajinah, medtem ko ste na avtobusu ali tramvaju, potem je javni prevoz pravi za vas. V primeru, da boste potrebovali hiter prevoz na določeno lokacijo, pa je smiselno, da imate na telefonu naloženo aplikacijo za taksi.

Več iz rubrike