Slovenci za prvomajske praznike okupirali hrvaško obalo

Za slovenske turiste najbolj privlačni Poreč, Rovinj, Dubrovnik, Umag in Medulin.
Fotografija: Hrvaška obala je za prvomajske praznike gostila številne Slovence. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Hrvaška obala je za prvomajske praznike gostila številne Slovence. Foto: Getty Images/iStockphoto

Prvomajski vikend je na hrvaško obalo privabil 175.000 turistov. Med njimi je bilo 150.000 tujih in 25.000 domačih gostov. Največ, 72.000, jih je prišlo iz Slovenije, sledijo Hrvati, Nemci, Avstrijci in Poljaki, poroča hrvaški časnik Večernji list. Med lanskimi prvomajskimi prazniki je hrvaško obalo obiskalo 48.000 gostov, leta 2019 pa 197.000.

image_alt
Inflacija narašča, plače stagnirajo. Se bo standard prepolovil?

Večina gostov je letos za prvomajske praznike izbrala Istro, kamor se je odpravilo 75.000 potnikov. Kvarner je obiskalo okoli 28.000 turistov, v splitsko-dalmatinski županiji jih je bilo približno 20.000, v Zadru in okolici 16.000, na območju Dubrovnika in Neretve pa približno 14.000.

Foto: Samec Blaž/Delo
Foto: Samec Blaž/Delo

Med posameznimi mesti so bili najbolj priljubljeni Poreč, Rovinj, Dubrovnik, Umag in Medulin.

Od začetka leta je Hrvaška po podatkih hrvaškega sistema eVisitor gostila 1,6 milijona turistov, ki so ustvarili pet milijonov nočitev. To je za 12 odstotkov manj kot v rekordnem predpandemičnem letu 2019, a veliko več kot lani. V prvih petih mesecih tega leta so na Hrvaškem namreč zabeležili za 168 odstotkov več prihodov in za 149 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani.

Največ nočitev je Hrvaška letos zabeležila v Istri, na Kvarnerju in v splitsko-dalmatinski županiji. Med posameznimi mesti so bili najbolj obiskani Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Split, Poreč in Opatija. Največ nočitev so doslej ustvarili domači gosti, sledijo Nemci, Avstrijci, Slovenci in Italijani.

image_alt
Istra med najboljšimi destinacijami za gurmane

Več iz rubrike