Istra med najboljšimi destinacijami za gurmane

Priznanje britanskega medija je prišlo ravno v pravem času ob začetku turistične sezone.
Fotografija: Motovun v hrvaški Istri je znan po dobri hrani. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Odpri galerijo
Motovun v hrvaški Istri je znan po dobri hrani. Foto: Igor Zaplatil/DELO

Ljubezen do hrane je nekaj, kar povezuje svet kljub ostalim razlikam. Popotniki vedo, da je največji čar potovanja odkrivanje dežele z vilicami v roki. Hrana je namreč več kot le obrok, saj v sebi skriva zgodovino mesta, hkrati pa odkriva skrivnosti kuharjev, ki z ljubeznijo delijo družinske recepte.

image_alt
Posebno kulinarično doživetje s tartufi

Istra nadaljuje z izboljševanjem lastnega ugleda

Britanski medij The Telegraph je nedavno objavil izbor najbolj privlačnih potovalnih destinacij za kulinarične navdušence, med katerimi je tudi hrvaška Istra.

Samostojna popotniška novinarka Hannah Summers je izbrala tako znane kot malo manj znane lokacije, deželo olivnega olja, tartufov in dobrega vina pa je umestila na sam začetek gurmanskega potovanja.

Kot navajajo hrvaški mediji, je Istri posvečen del članka z naslovom »Move over Toscany«, s čimer avtorica namiguje, da si hrvaška Istra vsekakor zasluži primerjavo s čudovito Toskano.

»To je še eno v nizu velikih priznanj za Istro. Prišla je iz ugledne, svetovno znane založbe v turizmu in bi rekel ob pravem času, na samem začetku še enega zahtevnega turističnega leta,« je navdušen Direktor Zavoda za turizem Istrske županije Denis Ivošević.

Ivošević meni, da Istra tako nadaljuje z izboljševanjem lastnega ugleda na najboljši možni način. Namreč dobiti priznanje ene pomembnejših medijskih hiš v Veliki Britaniji je za hrvaški turizem zelo pomembno, navaja Croatia Week.  

image_alt
Najdražje restavracije z Michelinovimi zvezdicami

Črni tartuf lokalna poslastica

Sicer pa je Istra med svetovnimi ljubitelji dobre hrane že dolgo poznana kot kulinarični raj. Ne le tartufi in vino, tudi druge domače jedi prepričajo še tako petične gurmane. Še ena znana Istrska hrana so domače testenine, po navadi postrežene z mesno ali zelenjavno omako in naribanimi tartufi.

Beli tartufi veljajo za pravo poslastico. Foto: Grinzane Cavour/AFP
Beli tartufi veljajo za pravo poslastico. Foto: Grinzane Cavour/AFP

Pravzaprav v njihovi kuhinji težko najdemo jed brez tartufov. Vtaknejo jih namreč celo v paštete, sladolede, solate, juhe in celo kaviar. In kaj je na njih tako posebnega? Ljubitelji najprej povedo, da so izrednega okusa s posebnim vonjem.

Poznamo črne in bele tartufe. Slednji so zelo redki in jih je možno nabirati samo od septembra do januarja, zato je tudi cena precej višja. Po besedah poznavalcev se cena za kilogram svežega belega tartufa giblje okrog 3000 evrov.

Ker je črni tartuf na voljo skozi vse leto in je tudi cenejši, velja za lokalno poslastico. Nekaj gramov črnega tartufa, naribanega na domače testenine, lahko v dobri istrski restavraciji dobite že za 14 evrov.

image_alt
Koliko kave na dan prenese srce?

Več iz rubrike