Inflacija narašča, plače stagnirajo. Se bo standard prepolovil?

V primeru nadaljevanja rusko-ukrajinske vojne bi lahko standard hrvaških državljanov padel tudi za 30 odstotkov.
Fotografija: Se bo standard prepolovil? kasto80, Getty Images
Odpri galerijo
Se bo standard prepolovil? kasto80, Getty Images

Skupaj z inflacijo narašča tudi število državljanov, ki živijo na robu revščine. Vse več pa je tistih, ki imajo zaradi neplačanih dolgov blokirane račune. Zaradi podražitve hrane in energentov bi se standard Hrvatov lahko dobesedno prepolovil, pravijo poznavalci in opozarjajo, da bo po uvedbi evra vse še dražje.

image_alt
Putin uresničil grožnjo; EU ob popolnem zaprtju pipe grozi recesija

»Življenjski standard se bo v naslednjih letih znižal zaradi naraščanja cen energentov, pretresov v oskrbovalnih verigah ter povečanega zasebnega zadolževanja, dajanja posojil in nenadzorovanega tiskanja denarja,« je dejal dr. Marinko Škare, rektor in profesor Univerze Jurja Dobrile v Pulju.

Hrvaško prebivalstvo je že pred izbruhom vojne v Ukrajini in gospodarskimi posledicami, ki sledijo, prizadela rast cen plina, goriva in električne energije, zaradi pomanjkanja na svetovnem trgu pa se je lani začela občutna rast cen hrane. Vlada je sicer cenovni šok omilila s paketom ukrepov, v okviru katerih je znižala DDV na energente in nekatera živila.

Škare meni, da bodo učinki teh ukrepov zanemarljivi: »To je kot 50-odstotni popusti na tržaškem Ponte Rossu v prejšnjem stoletju. Vključujeta dve majici in vse ostalo je po normalni ceni. Enako je z DDV: cene prtičkov se bodo znižale, cene vseh potrebnih osnovnih dobrin, ki jih državljani kupujejo, pa se bodo zvišale,« pravi Škare.

Strokovnjak je prepričan, da se bodo po najbolj optimističnem scenariju cene dvignile za 10 do 15 odstotkov, navaja Poslovni dnevnik.

image_alt
Nemčija: Kakšna je cena pesimističnega scenarija vojne v Ukrajini?

Kaj bo prinesel vstop v evrsko območje?

Hrvaška je skoraj v celoti odvisna od turistične sezone, zato bi mogli ukrepi iti v smer energetske samooskrbe, meni Škare. Po njegovih besedah bo uvedba evra Hrvaški prinesla nadaljnji val inflacije.

Izkušnje drugih držav so pokazale, da je bila po uvedbi evra na letni ravni rast cen dvoodstotna. V najboljšem primeru napoveduje trenutno raven inflacije še naslednja tri leta, v primeru nadaljevanja vojne v Ukrajini, pa bodo cene rasle neomejeno.

Prihod globoke krize

Škare meni, da bo v primeru nadaljevanja rusko-ukrajinske vojne standard hrvaških državljanov lahko padel tudi za 30 odstotkov. Če se politika ECB ne bo spremenila, pa je po njegovem mnenju možen tudi do 50 odstotni padec. Po drugi strani pa ni prostora za rast plač in pokojnin do te mere, da bi ublažila padec standarda.

Krešimir Sever, predsednik Neodvisnih hrvaških sindikatov, opozarja, da je bil standard hrvaških državljanov močno ogrožen že pred lanskim valom podražitev.

»Poleg ukrepov, ki jih je sprejela, vlada nima na voljo veliko mehanizmov,« pravi Sever in dodaja, da se nekaj ​​več da narediti na področju trošarin na gorivo, tudi DDV na električno energijo se lahko zniža s sedanjih 13 na pet odstotkov. Ko pa gre za zniževanje DDV, na primer na naftne derivate, ni nobenega zagotovila, da se bodo prav zaradi svobode določanja cen le-te z razbremenitvijo davčne obremenitve sploh znižale.

image_alt
Zvezdniki, ki so se odrekli denarju

»Ko gre za morebitno zamrznitev cen nekaterih strateških živil, lahko pride do umetno povzročenega pomanjkanja, ker prodajalec teh izdelkov niti ne želi ponuditi, ker mu takšne cene zmanjšujejo dobiček,« zaključuje Sever.

Več iz rubrike