Korčula zasenčila sanjske Maldive

Edinstveni otok Korčula se je na seznamu najlepših otokov na svetu znašel na petem mestu.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Globalni potovalni spletni portal Big 7 je nedavno objavil seznam 50 najboljših otokov na svetu. Na podlagi mnenj bralcev in uredniške ekipe portala so razkrili najbolj čudovite otoke na svetu, med njimi pa je tudi Hrvaški biser.

Na seznamu so se znašle najlepše dopustniške destinacije, kot so Sejšeli, Barbados, Maldivi, Zanzibar, Bora Bora, vendar je vse te čudovite otoke zasenčila Korčula, ki zaseda peto mesto.

image_alt
Razkrit koncept 35-metrske podmornice, namenjene za prestižne zabave

Mali Dubrovnik

Po legendi je hrvaški otok Korčulo ustanovil trojanski junak Antenor, svetnik trojanskega kralja Priama, ki je vladal med trojansko vojno. Tudi stari Grki so Korčuli radi dali svoje ime – Korkyra Melaina ali 'Črni Krf' po številu vinogradov in oljčnih nasadov, ki so posejani po bujnem otoku.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ta slikoviti otok, ki je bil nekoč popolnoma preplavljen z gostimi, razgibanimi borovimi gozdovi, so naselili valovi različnih naselij, od Ilirov do Rimljanov, ki so pustili svoj pečat. Danes lahko obiskovalci vidijo ruševine iz obdobij, ki segajo približno 1000 let pred našim štetjem.

 Številni turisti mesto Korčula imenujejo 'Mali Dubrovnik' zaradi srednjeveških trgov, cerkva, palač in hiš, medtem ko plaže in gost gozd ponujajo neverjetno pokrajino, manjšo različico Dubrovnika, toda brez gneče. 

Veliko skritih draguljev

Hrvaška se ponaša s številnimi naseljenimi in nenaseljenimi otoki, vsak od njih v neki obliki izstopa in vsak ima edinstvene lastnosti, običaje in tradicijo. Vendar pa je prav Korčula najbolj pritegnila mednarodno pozornost.

image_alt
Kdaj bo Pelješki most končno odprt?

»Kaj si mislim o Korčuli? Če ste pripravljeni živeti v trenutku in meditirati ter si morate predstavljati srečen kraj, je to to. Ni cene, za katero bi jo lahko prodali,« je navdušena Margaret z Irske.

Tudi Evelyn iz Francije ima za idilično Korčulo samo pohvale: »Zelo je mirno in ljudje so tam zelo prijazni. Kamor koli gremo, srečamo prijazne ljudi, zato mislim, da se bomo še vrnili.«

»Še ena posebnost je, da so stranske ulice ukrivljene, tako da ostri zimski vetrovi ne morejo vstopiti v staro mestno jedro, na levi strani pa so ravne, tako da nas poletni mistral vsak dan osveži,'« je za RTL razkril Andrea Tedeschi, turistični vodič s Korčule.

Skritih draguljev, s katerimi se lahko pohvali Korčula, je veliko, na primer čudovita plaža, ki poleg sonca, mirnega, kristalno čistega morja in tišine ponuja tudi pogled na otok Lastovo, zaradi česar je upravičeno uvrščena na seznam najbolj iskanih otokov na svetu, menijo poznavalci.  

image_alt
Kaj se dogaja z morjem na Kvarnerju?

Več iz rubrike