Kaj se dogaja z morjem na Kvarnerju?

Do kdaj bo pojav trajal, strokovnjaki ne znajo povedati, prebivalci zaskrbljeni.
Fotografija: Kaj se dogaja z morjem na Kvarnerju? Foto: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Kaj se dogaja z morjem na Kvarnerju? Foto: Roman Šipić/Delo

Že nekaj dni v morju na Kvarnerju pozornost občanov vzbujajo nenavadni prizori. Morje je namreč že nekaj časa čudno rumene barve, poizvedbe o morebitnem onesnaževanju pa so že dosegle uradno upravo, navaja Poslovni dnevnik.

image_alt
Kdaj bo Pelješki most končno odprt?

Prebivalci zaskrbljeni, ne želijo odgnati turistov

Prebivalci so zaskrbljeni, ker je poleg morja rumena tudi obala, najbolj pogumni kopalci pa se kljub temu predajajo morskim užitkom.

»Včeraj je bilo grozno, vse je bilo rumeno, a to je narava,to je normalno. Topleje je kot običajno, tako da ni nič strašnega,« je za hrvaške medije povedal prebivalec Rijeke.

Toda nekateri občani so zaradi pojava zelo zaskrbljeni, zato so obvestili pristaniško upravo.

»Zaradi ugodnih podnebnih razmer, kot je nenaden dvig temperature, je poleg hranil, ki jih najdemo v morju, prišlo tudi do povečanega razmnoževanja fitoplanktonskih alg,« čuden, a hkrati naraven pojav pojasnjuje inženirka biologije Milvana Arko Pijevac.

Avtohtone vrste fitoplanktona, ki v takšnih okoliščinah nabreknejo, niso škodljive za zdravje ljudi, vseeno pa se kopanje v bližini takšnih rumenih in sluzastih akumulacij odsvetuje, pojasnjujejo strokovnjaki.

Vsekakor pa si turistični delavci želijo, da pojav čim prej mine, saj se bojijo, da bi odgnal petične turiste, ki so vsako leto bolj množični.

image_alt
Aplikacije, ki jih potrebujete med potepom po Hrvaški

Hrvaška vse bolj priljubljen kraj za luksuzne počitnice

Hrvaški luksuz je namreč vse bolj priljubljen med obiskovalci z vsega sveta, predvsem zaradi osupljive hrvaške obale.

Luksuzni turizem se je izkazal kot najbolj odporen na krizo, ki jo je povzročila pandemija covida-19. Čeprav zavzema le majhen delež v celotnem prometu, so prihodki iz tega segmenta zelo opazni.

Foto: Igro Modic/Delo
Foto: Igro Modic/Delo

Alexander Vanyukov, organizator dogodka Adriatic Luxury 2022 pravi, da Hrvaška opazno postaja vse bolj priljubljen kraj za luksuzne počitnice in da je zdaj pravi čas, da jo promovirajo kot luksuzno destinacijo.

Bogataše privabljajo čudovito morje in neokrnjena narava

»Za ta segment nismo draga destinacija. Naš luksuz na Hrvaškem je še vedno cenejši od Italije, Sardinije, Španije,« pravi Iris Domazet, lastnik turistične agencije v Dubrovniku, in dodaja, da stranke najpogosteje iščejo varnost, udobje in dobro storitev.

Leta 2020, ko je prevladovala pandemija, je bilo na Hrvaškem zabeleženo občutno povečanje števila ukrajinskih gostov, predvsem tistih z višjo kupno močjo. Nekateri so si med vojno poiskali zatočišče v Evropi, zato se bodo poleti zagotovo vrnili na Hrvaško obalo, menijo poznavalci.

image_alt
Najlepši hrvaški otoki

Kot navaja Poslovni dnevnik, vzhodnoevropski turistični agenti menijo, da so za luksuzni turizem poleg čudovite obale velika prednost bogata in neokrnjena narava ter svež in čist zrak, saj je to tisto, kar iščejo turisti z globokim žepom.

Več iz rubrike