Kako bodo Hrvati zaokrožali cene po uvedbi evra?

Septembra bo obvezno dvojno označevanje cen, kar je ključni ukrep za varstvo potrošnikov v procesu uvedbe evra.
Fotografija: Koliko bo po uvedbi evra stala skodelica kave na Hrvaškem? Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Koliko bo po uvedbi evra stala skodelica kave na Hrvaškem? Foto: Getty Images

Hrvaška se vneto pripravlja na uvedbo evra v začetku leta 2023. Tiskanje evrov naj bi se začelo že julija letos, od 5. septembra pa imajo ponudniki storitev čas za uvedbo izkazovanja cen v evrih.

image_alt
Korčula zasenčila sanjske Maldive

Dvojno označevanje številni že uvedli

Trgovine, kavarne, hoteli, banke, podjetja itd. bodo morali od septembra naprej vse cene prikazati tako v kunah kot v evrih, kar je po mnenju HNB ključni ukrep za varstvo potrošnikov v procesu uvedbe evra.

»Dvojno določanje cen bo potrošnikom olajšalo odkrivanje trgovcev in drugih podjetij, ki ob prehodu na novo valuto neupravičeno zvišujejo cene. Ta mehanizem se je izkazal za zelo učinkovitega v državah članicah, ki so že uvedle evro," so sporočili iz HNB.

Foto: Nikola Solic/Reuters
Foto: Nikola Solic/Reuters

Dvojno označevanje cen pa so številne kavarne in trgovine že uvedle. Dejan Vibović, katerega podjetje Code-iT je med prvimi uvedlo označevanje cen v kunah in v evrih, je za Večernji list povedal, da so na tak način želeli strankam pomagati, da začnejo počasi razmišljati o zaokroževanju. »To je primarni cilj. 

Nekdo na primer kave ne bo prodajal za 2,62 ali 1,82 evra, ampak bo zaokrožil. Če je kava 10 kun, bi bila 1,32 evra, verjamem pa, da kave nihče ne bo prodajal po tej ceni, je pa vprašanje, ali jo zaokrožiti na 1,40 ali 1,30. Naredili smo korak naprej in strankam omogočili, da se počasi pripravljajo in jim tega ni treba delati zadnje dni, preden postane obvezno,« poudarja Vibović.

image_alt
Kaj se dogaja z morjem na Kvarnerju?

Kovance bo možno zamenjati v treh letih

Kot je še pojasnil, so programsko rešitev za dvojno ceno uvedli februarja, ko še ni bilo znano, kakšen bo fiksni tečaj. Na začetku so izbrali srednji tečaj, zdaj pa uporabljajo fiksni tečaj, ki je 7,53450 kune za en evro.

Način preračunavanja cen iz nacionalne valute v evro je predpisan z Uredbo Sveta EU iz leta 1997. 

Zamenjava kun v evre bo možna v bankah in poslovalnicah FINA in Hrvaške pošte v 12 mesecih po uvedbi evra, nato pa jo bo mogoče brezplačno zamenjati pri HNB. Za bankovce ni časovne omejitve, kovance pa bo mogoče zamenjati v treh letih, še navaja Večernji list.

image_alt
Kakšna bo povprečna hrvaška plača po uvedbi evra

Več iz rubrike