Kako do poceni dopusta?

V luči splošne draginje so se podražile tudi počitnice. V primerjavi z lanskim letom so povprečju dražje tudi do 10 odstotkov.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Dopust predstavlja dokaj velik finančni zalogaj, že zaradi osnovnih stroškov nastanitve, prevoza in hrane. Če prištejemo še aktivnosti in zabavo, je lahko cena oddiha zelo visoka, še posebej ob letošnji draginji.

Veliko lahko prihranimo, če počitnice skrbno načrtujemo in čim prej rezerviramo. Cena dopusta pa je odvisna tudi od destinacije in vrste nastanitve, ki vam je ljubša.

image_alt
Korčula zasenčila sanjske Maldive

Je cenejši kamp ali apartma?

Kampiranje ponuja nastanitev na odlični lokaciji, bodisi tik ob morju, pod borovci, ob jezeru ali reki ali na drugi zanimivi naravni lokaciji. Cene kampiranja določa destinacija in lega, v povprečju pa se cena zakupa parcele za šotor in avtodom v visoki poletni sezoni giblje med 60 in 100 evri dnevno. Mobilne hiške so sicer dražje (150 do 300 evrov na dan), a ponujajo več udobja.

V zadnjem času je med Slovenci vedno bolj priljubljen letni zakup parcel v kampih, kjer imajo prikolico ali mobilno hiško. Cene letnih pavšalov se gibljejo med 2500 in 5000 evrov, kar vključuje bivanje do pet oseb.

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Podobne cene, kot za kampiranje so tudi cene za najem apartmaja. Zasebniki na slovenski obali v večini svojo nastanitev ponujajo za 70 do 100 evrov na dan, odvisno od lokacije in velikosti apartmaja. Medtem ko so cene hotelskih sob zelo različne in variirajo glede na vključene storitve (hrana, bazeni, aktivnosti itd).

image_alt
Najlepši hrvaški otoki

Kje Slovenci najraje dopustujemo?

Po nekaterih podatkih Slovenci najraje dopustujemo na Hrvaškem, predvsem v Istri (Poreč, Umag) in na otokih (Hvar, Korčula). Tistim, ki se odločijo za oddih na slovenski obali pa je najbolj všeč Portorož.

Poleg Hrvaške Slovenci za počitnice najraje izberemo Grčijo, še posebej junija, ko je vreme že poletno, cene pa nižje. Glede na podatke spletnih turističnih portalov mora štiričlanska družina za 14-dnevno nastanitev v grškem hotelu s tremi zvezdicami odšteti 1600 evrov.

Zelo priljubljena destinacija pa je tudi Turčija, takoj za njo pa Egipt in Črna gora. Slednja je zadnje čase zaradi nizkih cen in čudovite pokrajine zelo priljubljena tudi pri turistih iz drugih evropskih držav in ZDA.

image_alt
8 najcenejših mest za obisk v Evropi

V visoki sezoni mora štiričlanska družina za 14-dnevni dopust v Črni gori za nastanitev v hotelu s tremi zvezdicami odšteti približno 1200 evrov.

Torej, kako do poceni dopusta?

Veliko lahko prihranimo, tako da počitnice čim prej rezerviramo in ujamemo določene ugodnosti in popuste, ki jih na zgodnje prijave ponujajo ponudniki turističnih storitev. Ob načrtovanju dopusta pa se morate zavedati, da bodo zaradi letošnjih splošnih podražitev, višji stroški nastanitev, hrane in prevoza neizogibni.

image_alt
Kaj se dogaja z morjem na Kvarnerju?

Več iz rubrike