Nasveti, kako se lotiti varčevanja

Kako se lotiti varčevanja in se za vedno posloviti od razmišljanja o svojih sanjah ter jih na zanesljiv način začeti živeti?
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Vsi imamo tiste tihe in malo manj tihe želje, ki se nam podijo po glavi. To so lahko topel in varen dom, preskrbljeni otroci in njihova prihodnost, brezskrbna upokojitev, veliko dopustovanja po lastnih željah, zamenjava avtomobila, nakup stanovanja ali hiše itd. A kaj, ko je svet, v katerem danes živimo, preveč naravnan v smeri takojšnje zadovoljitve naših potreb, kar nas vedno bolj oddaljuje od omenjenih želja, ki ne bi smele biti samo sanje, saj so večinoma eksistenčnega pomena.

Skoraj vse, kar si danes zaželimo, lahko nakupimo praktično takoj; če ne drugače, z enim klikom na spletu. V »starih časih« smo se morali za to še nekoliko potruditi in vklopiti računalnik, počakati da se naloži operacijski sistem, se logirati in »šele« takrat smo bili na spletu. Danes pa je to dobesedno na dosegu roke. Klik ali dva na ekranu pametnega telefonu in smo že tam. Le kam bomo šli od tukaj dalje?

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Kupujemo, čeprav tega ne potrebujemo

Da ne bo pomote; ta pot je seveda zelo udobna, hitra, v tem divjem tempu življenja nekaterim celo pisana na kožo, različni ponudniki pa vlagajo zares velike napore, da je temu tako. Vendar pa tega ne delajo zaradi nas, pač pa zaradi njih samih. Želja po čim večjih dobičkih in to v čim krajšem času je danes izjemno močna.

Je pa tudi res, da nas to stane precej več, kot si morda večina misli. Tudi če si nakupa ne privoščimo s pomočjo najema kakšnega slabega kredita (potrošniškega kredita, leasinga ipd.) in ga plačamo s svojimi prihranki, se običajno v resnici brez pravega namena odločimo za nakup nečesa, česar v resnici ne potrebujemo. S tem pa gremo korak za korakom stran od tega, kar bi nam moralo biti v resnici pomembno; dom, otroci, naša in njihova prihodnost, zdravje ter dobro počutje.

Edino dom je v tem primeru kategorija, pri kateri je smotrno razmišljati o nakupu s pomočjo stanovanjskega kredita, še posebej v današnjem času, ko so cene (obrestne mere) kreditov zares nizke. Vse ostalo je bolj smiselno urediti na drug način; da najprej privarčujemo in šele nato kupimo. Kredit za boljšo pokojnino na primer v praksi pač ne obstaja.

image_alt
Šest korakov do finančne kondicije

Varčevanje torej

Za navado, ki so jo naši stari starši tako zelo dobro, celo mojstrsko obvladali, so še v ljudskem izročilu takrat rekli nekako tako: »Pokriješ se lahko samo s tako velikim »kovtrom«, kot je le-ta velik«. To je v prenesenem pomenu pomenilo, da lahko razpolagaš in ustvarjaš samo s toliko sredstvi in denarjem, kot jih imaš. Izposoje takrat še niso niti dobro poznali.

Danes, samo nekaj generacij kasneje, pa je okolje popolnoma drugačno. Varčevanje postaja sinonim za odrekanje, nepotreben napor, trpljenje ali pa staro, preživeto navado. Se pri tem kdaj vprašamo, zakaj je temu tako in komu je to zares v korist?

Odgovor se skriva v zamenjavi sistema prej socialističnega v današnjega kapitalističnega, pri katerem so v ospredju le še kapital in njegovi nosilci, katerih želja je narediti čim več s čim manj čim hitreje ne glede na ceno in posledice, ki jih bodo nosili ljudje oziroma potrošniki. Pri tem si mojstrsko podajajo roko različne, najbolj vplivne in donosne, industrije, kot so na primer vojaška, prehrambna, farmacevtska in genetska, čemur smo lahko priča tudi v današnjem času.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kaj potrebujemo?

Besede pa so veliko močnejše, kot je moč, katero jim morda pripisujemo. Samo poglejmo ta primer; že beseda, s katero smo označeni, napeljuje k našemu zavedanju, kdo smo. Potrošniki. Ne varčevalci, ampak potrošniki. Mar ni to žalostno in zaskrbljujoče? To stigmatično besedo so celo zapisali v zakonodajo in nam jo dnevno dozirajo v naše misli prek različnih medijev. Zato ni čudno, da tako tudi razmišljamo, se vedemo in odločamo.

Pa je to sploh kako povezano z nami? Seveda je! Le tako namreč ne bomo nikoli nič prihranili, vse bomo takoj plačali z najetimi krediti, prišli bomo do životarjenja v času po upokojitvi in še naprej le razmišljali o svojih željah in sanjah. Seveda pa ni nujno, da bo z nami tudi v resnici tako. Vse, kar potrebujemo, so znanje, kapital (finančni), kapital (v času) ter nekaj vztrajnosti.

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

7 konkretnih nasvetov

Globoko smo že zakorakali v oktober, ki tradicionalno velja za mesec varčevanja, zato vam v nadaljevanju podajamo nekaj znanja, pravil oziroma recept, kako se lotiti varčevanja in se za vedno posloviti od razmišljanja o svojih sanjah ter jih na zanesljiv način začeti živeti:

  • Najprej jasno opredelite svoje želje in sanje ter jih strnite v čim bolj določene cilje, tako časovno, kot v višini zneska, ki ga boste potrebovali za uresničitev posameznega cilja.
  • Nato si pripravite izračune in načrt, kako boste te cilje dosegli; na primer, s kolikšnim začetnim pologom, mesečnimi vplačili, s kolikšnim donosom, v katerih naložbenih razredih, s kakšno strategijo ipd.
  • Uporabite pravilo FPY (First Pay Yourself oziroma v prevodu: najprej plačajte sebi), kar pomeni, da denar za varčevanje nakažete na začetku meseca (takoj po prejemu prihodka) in ne na koncu meseca, glede na to, koliko vam takrat ostane.
  • Pri varčevanju uporabite preizkušeno pravilo 10:10:80. Najmanj 10 odstotkov prihodkov torej namenite svojim kratkoročnim ciljem, najmanj 10 odstotkov dolgoročnim, največ 80 odstotkov prihodkov pa namenite tekoči porabi.
  • Na banki zadržite le denar, ki ga potrebujete za varnostno rezervo in doseganje vaših kratkoročnih ciljev, Vse ostalo varčujte v za vas primernih oblikah varčevanja izven bančnega sistema. Le tako boste lahko izničili vpliv inflacije, morda pa vam bo celo nekoliko uspelo povečati vrednost vašega premoženja.
  • Varčujte glede na svoje zmožnosti. Če bo vaš dohodek v prihodnje nižji (manjša verjetnost), potem varčevanje ustrezno zmanjšajte, kar vas bo časovno sicer nekoliko oddaljilo od vaših ciljev. Naj velja tudi obratno; če bo vaš dohodek v prihodnje višji (večja verjetnost), temu primerno namenjajte varčevanju večjo pozornost, kar vas bo časovno približalo vašim ciljem.
  • Vsaj enkrat letno nekaj mesecev spremljajte oziroma evidentirajte svojo porabo denarja po posameznih kategorijah (položnice, avto, hrana, otroci itd.) ter si na ta način zagotovite nadzor nad vašim denarjem, da se pravočasno izognete situaciji, ko bi imel vaš denar kontrolo nad vami.

Zdaj pa, saj veste, kamen na kamen palača in dinar na dinar pogača. Pa veliko vztrajnosti seveda.

Več iz rubrike