Šest korakov do finančne kondicije

Podobno kot pri telesni moramo tudi pri finančni kondiciji vzpostaviti rutino.
Fotografija: Ohranjanje finančne kondicije mora postati del našega vsakdanjika. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Ohranjanje finančne kondicije mora postati del našega vsakdanjika. Foto: Shutterstock

V življenju se pogosto odločamo za spremembe, si postavljamo roke, kdaj bomo z njimi začeli (običajno v ponedeljek) in ta začetek vedno znova prestavljamo. Mine kar nekaj ponedeljkov, mesecev, ko čakamo in čakamo, da bomo imeli toliko energije, da bi se spremembe resnično lotili. Škoda, ker čas beži, in tako običajno samo izgubljamo.
 
No, to velja predvsem za področje financ. V kolikor bomo mislili, da bo prihodnji mesec kaj drugače, hkrati pa ne bomo imeli posebne strategije, bo zelo težko kaj spremeniti. Saj veste; če eno in isto stvar vedno delamo na enak način, do sprememb ne more priti.
 
Verjamemo, da ste si tudi vi kot cilj že večkrat zastavili boljšo finančno kondicijo. Morda ste ga celo poskusili zasledovati, pa vas je od tega vedno nekaj oddaljilo. Običajno je glavni razlog ta, da nimamo dovolj dobrega načrta. Saj veste, kako je, če nimamo načrta. Gremo tja, kamor običajno niti ne želimo iti, s tem pa se nehote oddaljimo od svojega cilja. Začeti znova pa je potem veliko težje.
 
A naj vas potolažimo. Obstajajo koraki, ki vam bodo pomagali do dobre finančne kondicije. In ni jih prav veliko. Samo šest pravzaprav. In te korake lahko uporabite že to jesen. Zakaj bi čakali na novo leto, ko pa lahko za svojo finančno kondicijo poskrbite že zdaj? Saj veste; nihče ne ve, kaj nas čaka, in v kolikor smo pripravljeni, nam je lahko praktično vseeno.
image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Vse skupaj se začne pri finančni kondiciji

 
Marsikdo ob tem takoj pomisli: »Kondicije pa ni tako enostavno ohranjati. Zanjo se moram truditi, odrekati, vaditi, iti kdaj tudi preko sebe itn. Nimam časa in energije za to. Sem že poizkusil/a in res ne želim iti več skozi to trpljenje.«
 
Jaz pa mislim, da bi si enostavno morali vzeti čas in najti energijo, ker sodi finančna kondicija med eno izmed najbolj pomembnih. Podobno kot to velja za telesno kondicijo, moramo nekaj spremeniti, če želimo ostati vitalni. Se strinjate?
 
Pri finančni kondiciji ne gre za posebno znanost. Že sami besedi nam povesta, da gre za ohranjanje kondicije naših financ. V kolikor želimo biti v najboljši formi in se za vedno posloviti od finančnega stresa,  je pomembno, da se tudi na področju osebnih financ nenehno izobražujemo, iščemo nove informacije, se obkrožimo z ljudmi, ki nam lahko pri tem pomagajo, nas spodbujajo in nam pokažejo pot, kako ostati »finančno fit«.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Začnimo trenirati

 
V kolikor bi želeli izgubiti odvečne kilogrami, je prvi korak stopiti na tehtnico. Pred »finančnim treningom« pa si postavimo vprašanja, s pomočjo katerih ugotovimo, kakšno je naše trenutno stanje. Vprašanja, ki si jih običajno zastavimo, preden se lotimo »treninga«, so naslednja:
  • Ali živim od plače do plače? Mi občasno zmanjka denarja, še preden dobim novo plačo?
  • Ali za večino stroškov plačujem s kreditnimi karticami, posojili svojih bližnjih itn.?
  • Je želja po daljšem dopustu, zamenjavi avtomobila, dodatnemu šolanju nekaj, kar se nam zdi ta trenutek neuresničljivo oziroma nedosegljivo?
  • Si še vedno govorim, da bom varčeval/a, ko bom imel/a več denarja?
  • Imam dobre prihodke, a ne privarčujem veliko?
  • Sem precej finančno odvisen/a od svojega partnerja in me to zelo skrbi?
  • Se mi zdi, da samo delam in delam, privoščim pa si zelo, zelo malo?Že
V kolikor ste na katerega izmed vprašanj odgovorili z da, potem je to očiten znak, da je skrajni čas, da začnete delati na finančni kondiciji.
 
image_alt
Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Poglejmo si, kateri so prvi koraki k našemu napredku:

Razumeti moramo, zakaj si želimo izboljšati finančno kondicijo.

Kaj je tisto, kar nas trenutno moti, nas bremeni? Vsak od nas ima svoj zakaj. Katera je največja bolečina, ki jo čutimo? Ko imamo preveč kilogramov, točno vemo, kaj je naša bolečina; to, da ne moremo obleči najljubših kavbojk ali zapeti obleke. Pri moški morda to, da si ne morejo kupiti novejše tehnične opreme ali iti na daljši oddih. Tudi v zvezi s financami običajno hitro ugotovimo, kaj nas najbolj moti. Ključno je, da najdemo pri sebi in ne pri drugih razlog za spremembo. Le to nas lahko vodi do dolgoročnih sprememb.
 
Vzpostaviti je treba rutino.

Podobno kot pri telesni moramo tudi pri finančni kondiciji vzpostaviti rutino. Marsikdo je že poskusil s telovadbo ali tekom in kaj kmalu ugotovil, da hitro zmanjka časa, če to ni del naše rutine. Pri financah predstavlja rutino zapisovanje naših izdatkov, redno spremljanje proračuna, »budget meeting« in podobno. To je tisto, kar nam mora »priti v kri« in nas hkrati ne sme obremenjevati, četudi ne bomo vedno najbolj razpoloženi za to. Tudi za telovadbo namreč običajno nismo. Je pa res, da se finančni napredek običajno ne vidi navzven, medtem ko telesni se. Vsem pa nam zelo dobro dene, če nas nekdo pohvali, kajne? Namesto tega se lahko pohvalite sami, ko se boste na primer znebili kreditne kartice ali pa limita. Napišite na steno, naredite kljukico, prečrtajte dolg; karkoli, kar vam bo pomagalo krepiti samozavest in vas opominjalo na to, da zmorete.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poiščimo nekoga, ki nam bo pri tem pomagal.

Smiselno se je obrniti na nekoga, ki je že v dobri finančni kondiciji in nas bo znal usmeriti ter nam bo stal ob strani. Lahko je to sorodnik, prijatelj, sodelavec ali pa nekdo, ki je strokovno usposobljen in kateremu morda lažje zaupamo. Zanimivo je, kako si za izboljšanje telesne kondicije kaj hitro poiščemo pomoč, ko je govora o financah, pa nam je to zelo težko. Verjeli ali ne; ko bomo začeli delati na finančni kondiciji, se bo to poznalo tudi na našem telesu (zadovoljstvo na obrazu, samozavestna drža, boljša krvna slika, tudi kakšen kilogram bomo izgubili).
 
Nagradimo se!

Zastavimo si manjše cilje in se nagradimo, ko jih dosežemo. Na primer da je naš cilj zmanjšanje porabe hrane za 100 evrov. Ko bo ta dosežen, se nagradimo z nečim, kar nam veliko pomeni (in s čimer ne bomo zapravili vsega, kar smo prihranili).
 
Določimo si merljive cilje.

Ohranjanje finančne kondicije mora postati del našega vsakdanjika, tako kot je to v primeru telesne vadbe. Gre za dolgoročen proces in delo, zato nam to ne sme biti zgolj nekajmesečni izziv. Natančno določimo cilje, kdaj se na primer želimo znebiti limita, kdaj želimo iti na počitnice, si kupiti nov avto, iti po nakupih brez slabe vesti, si kupiti vikend, iti na daljši oddih ali kaj drugega. Pri določanju ciljev moramo biti realni, sicer bomo izgubili motivacijo.
 
image_alt
Elon Musk: Tesla razvija humanoidnega robota

Težimo k napredku.

Stopnjujmo naš »trening«. Mi smo tisti, ki lahko največ pripomoremo k svojemu uspehu. Recimo NE nepotrebni porabi, zamenjajmo kakšno slabo razvado z dobro in podobno. Ne zadovoljimo se s povprečjem, namesto tega pojdimo še višje. Kdo pravi, da ne moremo imeti višjih prihodkov? Kdo pravi, da ne moremo stopiti na podjetniško pot?
 
Ko bomo enkrat dosegli želen nivo, bo sledilo le še ohranjanje lega stanja. Saj veste; na začetku je najtežje, sčasoma pa potrebujemo za iste rezultate veliko manj časa in truda.
 
Najprej bo šlo navzgor, potem bo šlo čez čas malce navzdol, nato pa spet počasi, zmerno navzgor, dokler se ne bomo ustalili na točki, ki nam je pisana na kožo. Na tej točki bomo morali le še ohranjati informacije in navade ter poskrbeti za to, da ne bomo stagnirali.
 

Več iz rubrike