Vroče prhe proti hladnim: Strokovnjaki svetujejo zmernost!

Raziskave kažejo, da je pretiravanje slabo za telesno počutje
Fotografija: Dokazano je, da zelo mrzla voda - voda s temperaturo do 14 °C - poveča presnovo za faktor 4,5, zaradi česar so trdili, da lahko hladno prhanje pospeši izgubo telesne teže FOTO: Zrnec Primož
Odpri galerijo
Dokazano je, da zelo mrzla voda - voda s temperaturo do 14 °C - poveča presnovo za faktor 4,5, zaradi česar so trdili, da lahko hladno prhanje pospeši izgubo telesne teže FOTO: Zrnec Primož

Vroče prhe

Za večino od nas je vroča prha najprimernejši način tuširanja ali kopanja. In glede na analizo, predstavljeno na skupni mednarodni konferenci 2018 Joint International Conference on Water Distribution System Analysis and Computing and Control for the Water Industry, ima večina od nas precej predvidljive preference glede temperature prhe - v povprečju imamo radi vodo s temperaturo med 40 in 41 °C.

Študije so pokazale, da nam vroče prhe pomagajo bolje spati, vroča voda pa lahko pomaga tudi pri zmanjševanju napetosti v telesu, utrujenosti mišic in morda celo pri dolgotrajnih boleznih, kot je osteoartritis. Vroče prhe lahko izboljšajo tudi cirkulacijo. Ko je telo izpostavljeno vročini, se krvne žile razširijo, potopitev v toplo vodo pa dokazano izboljša togost arterij - glavni dejavnik pri razvoju srčno-žilnih bolezni - in izboljša pretok krvi pri ljudeh s kroničnim srčnim popuščanjem.

Vendar vroče prhe niso brez slabosti: "Vroča voda iz kože odvzame naravna olja, kar povzroči suho, srbečo kožo in sčasoma ekcem," je za revijo Women's Health povedala dermatologinja Sejal Shah. "Prav tako lahko vroča voda lasem odvzame naravna olja, zaradi česar so bolj suhi."

Kaj pa hladni tuši? Menda so dobri za umirjanje nezaželenih nagonov - zdravniki v 18. in 19. stoletju so jih predpisovali, včasih precej nasilno, kot zdravilo za vse, kar se jim je zdelo "norost" FOTO: Delo
Kaj pa hladni tuši? Menda so dobri za umirjanje nezaželenih nagonov - zdravniki v 18. in 19. stoletju so jih predpisovali, včasih precej nasilno, kot zdravilo za vse, kar se jim je zdelo "norost" FOTO: Delo

Učinek zniževanja krvnega tlaka pa je lahko dvorezen meč. "Podobno zgodbo sem slišal že vsaj desetkrat: oseba se tušira pod vročo prho, začuti vrtoglavico in se zbudi v luži krvi zaradi poškodbe glave," je za CIC Centers zapisal interventni kardiolog Hassan Makki.

Hladno prhanje

Kaj pa hladni tuši? Menda so dobri za umirjanje nezaželenih nagonov - zdravniki v 18. in 19. stoletju so jih predpisovali, včasih precej nasilno, kot zdravilo za vse, kar se jim je zdelo "norost".

Toda ali obstajajo trdni znanstveni podatki, ki bi potrdili njihovo koristnost za zdravje?

Pravzaprav obstajajo - čeprav ne pri zdravljenju duševnih bolezni. Obstaja več študij, ki so pokazale na učinek hladnega prhanja, ki krepi imunski sistem, čeprav mehanizem tega učinka še ni povsem pojasnjen - morda je povezan s simpatičnim živčnim sistemom, ki ga sproži hladna voda in aktivira naš refleks "boj ali beg".

Študije so pokazale, da nam vroče prhe pomagajo bolje spati, vroča voda pa lahko pomaga tudi pri zmanjševanju napetosti v telesu, utrujenosti mišic in morda celo pri dolgotrajnih boleznih, kot je osteoartritis FOTO: Delo
Študije so pokazale, da nam vroče prhe pomagajo bolje spati, vroča voda pa lahko pomaga tudi pri zmanjševanju napetosti v telesu, utrujenosti mišic in morda celo pri dolgotrajnih boleznih, kot je osteoartritis FOTO: Delo

"Ko se ta aktivira, na primer med hladno prho, se poveča količina hormona noradrenalina," je v članku za The Conversation pojasnila Lindsay Bottoms, predavateljica fiziologije vadbe in zdravja na univerzi Hertfordshire. "To je najverjetneje vzrok za povečanje srčnega utripa in krvnega tlaka, ki ga opazimo, ko se ljudje potopijo v hladno vodo, in je povezano s predlaganim izboljšanjem zdravja."

Tudi prhanje s hladno vodo lahko izboljša krvni obtok, vendar ne tako kot pri vročem prhanju, kot neposreden učinek same vode. Namesto tega naj bi se to zgodilo po prenehanju hladne vode: telo se mora dodatno potruditi, da se ponovno ogreje, kar spodbudi večji pretok krvi v kožo.

image_alt
Zakaj se dve tretjini uspešnih vodilnih zbuja pred 6. uro zjutraj?

Ob dodatnem naporu pa pride do dodatne izgube kalorij. Dokazano je, da zelo mrzla voda - voda s temperaturo do 14 °C - poveča presnovo za faktor 4,5, zaradi česar so trdili, da lahko hladno prhanje pospeši izgubo telesne teže

"Hladen tuš lahko pomaga tudi pri lajšanju simptomov depresije," je dodala. "Predlagani mehanizem je, da hladna prha zaradi velike gostote hladnih receptorjev v koži pošilja ogromno količino električnih impulzov iz perifernih živčnih končičev v možgane, kar ima lahko antidepresivni učinek."

Kaj je bolje - vroča ali hladna prha?

Če imata oba konca temperaturne lestvice prednosti, katera izbira je najboljša? Zdi se, da so si zdravstveni strokovnjaki pri tem vprašanju precej enotni - in odgovor na to vprašanje je brezizrazen "nekje na sredini".

"Najboljša rešitev je toplo in mlačno prhanje, nato pa zadnjih nekaj sekund prhanja zaključite s hladnim izpiranjem, da še vedno izkoristite prednosti hladne vode," je za The Healthy povedal dermatolog Carl Thornfeldt.

image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Več iz rubrike