Zakaj se dve tretjini uspešnih vodilnih zbuja pred 6. uro zjutraj?

Večina uspešnih vodij podjetij vstane najkasneje ob 6. uri zjutraj. Med njimi sta tudi Elon Musk in Tim Cook.
Fotografija: Večina uspešnih direktorjev vstaja pred 6. uro zjutraj. Foto: Kate Aedon/Gettyimages
Odpri galerijo
Večina uspešnih direktorjev vstaja pred 6. uro zjutraj. Foto: Kate Aedon/Gettyimages

Ni se vam treba zbuditi zgodaj, da bi bili uspešni samo zato, ker nekdo, kot je Applov izvršni direktor, Tim Cook, vstane ob 3.45 zjutraj. Toda tudi mnogi zelo uspešni podjetniki in izvršni direktorji vstanejo ob zori ali prej.

Večina uspešnih vodij podjetij vstane najkasneje ob 6. uri zjutraj, je pokazala nova raziskava med izvršnimi direktorji najnovejše lestvice najhitreje rastočih zasebnih podjetij v Ameriki, ki jo je pripravila revija Inc. Raziskava med 1086 izvršnimi direktorji ameriških podjetij na seznamu 2022 Inc. 5000, namreč kaže na to, da se jih 64 odstotkov zbudi do 6. ure zjutraj ali prej. Skoraj 9 od 10 anketiranih izvršnih direktorjev vstane najpozneje ob 7. uri zjutraj.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Jutra omogočajo boljšo osredotočenost

Glavni urednik Inc. Scott Omelianuk pravi, da glede tega podatka ni presenečen, saj so jutra morda eno redkih mirnih obdobij na dnevnem urniku katerega koli izvršnega direktorja.

»Zlasti jutra so se za veliko podjetnikov s katerimi se pogovarjam, izkazala kot čas, ki jim omogoča, da se osredotočijo,« je Omelianuk povedal za CNBC Make It in dodal: »Pride trenutek tišine, ko se lahko osredotočijo na vprašanja, ne glede na to, ali je to sestavljanje seznama ali strateško razmišljanje o problemu. Ampak to je tisti čas, ko lahko dejansko razmišljajo sami, preden se začne dogajati vse, kar iztiri popoln dan.«

Je vredno vstati prej ali je to žrtvovanje spanja?

Znanstveniki so glede spanja neomajni in trdijo, da ljudje vsako noč potrebujemo od sedem do devet ur spanja, ne glede na to, kako zgodaj se morate zbuditi za delo. Pravilen spanec lahko izboljša fizično in duševno zdravje ter poveča produktivnost. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da smo ljudje bolj produktivni v zgodnjih jutranjih urah, preprosto zato, ker je takrat manj motečih dejavnikov.

To je mnenje, ki ga je v preteklosti delil tudi Tim Cook, da bi pojasnil svojo navado zgodnjega vstajanja. »Jutro lahko nadziram bolje kot večer in dan,« je izvršni direktor Appla podal v intervjuju leta 2021. »Čez dan se zgodijo stvari, ki te nekako spravijo s poti.«

Nekateri vodilni, med katerimi je tudi izvršni direktor Appla, Tim Cook, namenjajo čas tudi telovadbi. Foto: Getty Images
Nekateri vodilni, med katerimi je tudi izvršni direktor Appla, Tim Cook, namenjajo čas tudi telovadbi. Foto: Getty Images

Omelianuk ugotavlja, da povprečnemu vodji podjetij morda sploh ni omogočeno razkošje spanja. Še zlasti pri novoustanovljenih in malih podjetjih izvršni direktorji morda nimajo proračuna za dodatno osebje, zaradi česar so še toliko bolj preobremenjeni, saj se poskušajo redno ukvarjati s težavami, njihov seznam odgovornosti pa je dolg. »Podjetniki na splošno ne spijo dovolj,« pravi.

Za vsakega deluje drugačna rutina

Nekateri izvršni direktorji in lastniki podjetij radi svoja jutra uporabljajo kot neprekinjen delovni čas. Na primer, izvršni direktor Tesle in SpaceX, Elon Musk je dejal, da običajno pregleduje kritična e-poštna sporočila pol ure potem, ko se zbudi, čeprav to navado sedaj skuša opustiti.

image_alt
Milijarderji, ki so organizacijam donirali največ denarja

Drugi dajejo prednost dobremu počutju. Cook svoja jutra razdeli med branje komentarjev uporabnikov o Applovih izdelkih in telovadbo v telovadnici, saj mu zgodnja vadba pomaga obvladati stres.

Znanost podpira to mnenje. Psiholog Joel Dvoskin je pred kratkim za CNBC Make It povedal, da lahko ljudje izboljšajo produktivnost in duševno zdravje tako, da zgodaj zjutraj uživajo v mirnem času in se pred službo ukvarjajo s telesno dejavnostjo. To je še posebej pomembno za izvršne direktorje, od katerih so mnogi zaskrbljeni zaradi morebitnih posledic, ki jih lahko ima vodenje podjetja za njihovo duševno zdravje.

image_alt
Elon Musk želi spremeniti svoje življenje

Več iz rubrike