Milijarderji, ki so organizacijam donirali največ denarja

Kdo izmed najbogatejših Zemljanov je v svojem življenju drugim podaril največji delež svojega bogastva?
Fotografija: Foto: Scott Morgan/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: Scott Morgan/REUTERS

Po ocenah Forbesa je 25 milijarderjev v svojem življenju skupaj podarilo skoraj 150 milijard evrov. Največji donator ostaja Warren Buffett, ki vsako leto podari zajeten del svojega premoženja. Samo letos je namreč fundaciji Billa in Melinde Gates doniral več kot 3,5 milijarde evrov, poročajo tuji mediji.

image_alt
Skrivnostne strategije bogatašev

Na Forbesovem seznamu najbolj radodarnih so poleg Buffetta tudi bivša zakonca Gates, Jeff Bezos in Mark Zuckerberg. Kdo od njih je v življenju podaril največji delež svojega bogastva?

Warren Buffett

Warren Buffet velja za enega največjih filantropov vseh časov. Glavni vir njegovega premoženja prihaja iz družbe Berkshire Hathaway, katere izvršni direktor je že od leta 1965. Trenutno osmi najbogatejši Zemljan je v svojem življenju podaril več kot 40 milijard evrov, od tega večinoma fundaciji Billa in Melinde Gates.

Bill Gates in Melinda French Gates

Čeprav sta Gatesova lani končala 27-letni zakon, poslovno še naprej sodelujeta. Med drugim skupaj vodita fundacijo Bill in Melinda Gates, ki je glavni vir vseh donacij. Leta 2020 je fundacija namenila 5,11 milijarde evrov za raziskave in razvoj cepiv.

image_alt
Seksistično in nezdravo delovno okolje pri najbogatejšem Zemljanu

Neto vrednost Billa Gatesa je trenutno ocenjena na 115 milijard evrov, v svojem življenju pa je skupaj z ženo podaril 29,4 milijarde evrov, navaja Forbes.

Michael Bloomberg

Nekdanji župan New Yorka in soustanovitelj Bloomberg LP je po oceni Forbesa vreden skoraj 62 milijard evrov. V svojem življenju je podaril več kot 10,5 milijarde evrov, od tega samo lani 1,4 milijarde evrov. Konec leta 2021 se je zavezal, da bo v naslednjih petih letih javnim šolam v ZDA namenil 660 milijonov evrov finančne podpore.  

Mark Zuckerberg in Priscilla Chan

Soustanovitelj Facebooka je v celem življenju podaril 2,6 milijarde evrov, od tega večino v zdravstvene in raziskovalne namene. Konec leta 2021 je napovedal desetletno tri milijarde evrov vredno pobudo, ki se osredotoča na analizo bioloških procesov v človeškem telesu.

Foto: Leah Millis/Reuters
Foto: Leah Millis/Reuters

Trenutna neto vrednost Marka Zuckerberga je ocenjena na 71,7 milijarde evrov.

Jeff Bezos

Kljub ogromnemu premoženju soustanovitelja Amazona, ki je trenutno ocenjeno na 163,4 milijarde evrov, je Bezos v svojem življenju v primerjavi s kolegi doniral »samo« 1,85 milijarde evrov. Leta 2021 je podaril skoraj milijardo evrov; od tega 390,3 milijona evrov okoljskim organizacijam, 88,1 milijona fundaciji nekdanjega predsednika Baracka Obame in 84,6 milijona evrov neprofitnim organizacijam.

image_alt
Milijarderji, ki so v času pandemije postali še bogatejši

Julija 2021 je podaril 176,2 milijona evrov nacionalnemu letalskemu in vesoljskemu muzeju Smithsonian, tik preden je poletel s svojo raketo Blue Origin.

Več iz rubrike