Seksistično in nezdravo delovno okolje pri najbogatejšem Zemljanu

Podjetje Blue Origin v lasti Jeff Bezosa je obtoženo neupoštevanja varnostnih ukrepov, seksizma ter spolnega nadlegovanja zaposlenih.
Fotografija: Jeff Bezos se sooča z novimi težavami. Foto: Joshua Roberts/REUTERS
Odpri galerijo
Jeff Bezos se sooča z novimi težavami. Foto: Joshua Roberts/REUTERS

Skupina 21 nekdanjih in sedanjih zaposlenih podjetja Blue Origin je v odprtem pismu obtožila Jeffa Bezosa, da žrtvuje varnost, da bi zmagal v vesoljski tekmi z drugimi milijarderji.
image_alt
Jeff Bezos investira v razvoj tehnologije za nesmrtnost

FAA obtožbe jemlje resno


Nekdanja vodja oddelka za komunikacijo v podjetju Alexandra Abrams v pismu trdi, da podjetje delavce sili k podpisu strogih sporazumov o razkritju podatkov, onemogoča notranje povratne informacije, ne upošteva pomislekov glede varnosti in ustvarja seksistično okolje. V pismu je naveden tudi primer domnevnega spolnega nadlegovanja.

Pismo, nedavno objavljeno na spletni strani Lioness, je bilo poslano Zvezni upravi za letalstvo (FAA). Predstavnik uprave je sporočil, da očitke jemljejo resno in da bodo zadevo preučili. Podjetje Blue Origin je obtožbe zavrnilo in zatrdilo, da vztraja pri svojih varnostnih rezultatih, poroča BBC.

Tiskovni predstavnik podjetja je dejal, da ponuja to zaposlenim številne možnosti, vključno s 24-urno anonimno telefonsko linijo, in bodo nemudoma preučili vse trditve o nepravilnem ravnanju. Dodal je, da ne tolerirajo nikakršne diskriminacije ali nadlegovanja.
image_alt
Bill Gates za nov projekt nabral milijardo evrov

Podjetje številnih varnostnih ukrepov ni upoštevalo

 
V pismu je bila med drugim izražena tudi zaskrbljenost glede standardov vodilne rakete podjetja, t.j. New Shepard, s katero je Bezos julija letos odpotoval v vesolje. Po mnenju inženirja, ki je sodeloval pri pisanju pisma, je imelo podjetje Blue Origin srečo, da se do zdaj ni še nič zgodilo.
 
Bezos je julija poletel v vesolje. Foto: HO/AFP
Bezos je julija poletel v vesolje. Foto: HO/AFP

V pismu so tudi trditve, da več kot 1000 poročil o težavah, povezanih z motorji, ki poganjajo rakete družbe Blue Origin, ni bilo nikoli obravnavanih. Menijo, da podjetje ni upoštevalo ustreznih varnostnih ukrepov in da so med tekmovanjem s konkurenco večkrat preizkušali omejitve svojih zaposlenih. Številni avtorji omenjenega zapisa pravijo, da ne bi nikoli poleteli z vozilom Blue Origin, še poročajo tuji mediji.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Seksistično in nezdravo delovno okolje

 
Poleg pomislekov glede varnosti so zaposleni trdili tudi, da vodstvo podjetja sprejema »posebno vrsto seksizma«, saj se številni vodje in višje osebje do žensk nenehno neprimerno vedejo.

Avtorji trdijo, da je bil eden od višjih vodstvenih delavcev kadrovski službi večkrat prijavljen zaradi seksizma ter spolnega nadlegovanja. Kljub temu za razrešitev tega problema niso bili sprejeti nobeni ukrepi. Trdijo, da je bil ta posameznik kasneje premeščen v komisijo, ki je nadzorovala imenovanje novega višjega kadrovskega uslužbenca.
image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Drugi vodja naj bi bil tako znan po seksističnem vedenju, da so nove uslužbenke opozarjali, naj se ga izogibajo. »Mnogim od nas se je zdelo, da ga ščiti prijateljski odnos z Bezosom. Šele po tem, ko je fizično otipaval žensko na podrejenem položaju, so ga končno odpustili,« je v pismu zapisala skupina.

Tiskovni predstavnik podjetja Blue Origin je dejal, da je bila gospa Abrams pred dvema letoma odpuščena po večkratnih opozorilih zaradi težav, povezanih z zveznimi predpisi o nadzoru izvoza. Gospa Abrams je za CBS News, ki je prvi poročal o obtožbah, povedala, da takšnega opozorila ni nikoli prejela.

Abrams je v intervjuju razkrila tudi, da je bila ekipa navdušena nad Bezosovim poslanstvom raziskovanja vesolja, vendar so bili nad kulturo dela hitro razočarani. Dodala je, da so mnogi sanjali, da bi pomagali izstreliti raketo v vesolje in pri tem gledali, kako se bo varno dotaknila Zemlje. Ko je Bezos julija letos poletel v vesolje, pa niso bili navdušeni, temveč so ob opazovanju občutili zgolj nelagodje.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

»Če sta kultura in delovno okolje tega podjetje podlaga za prihodnost, ki si jo Bezos predstavlja, gremo v smer, ki odraža najslabši del sveta, v katerem živimo in ga je treba nujno spremeniti,« so še zapisali razočarani zaposleni.

Več iz rubrike