Bill Gates za nov projekt nabral milijardo evrov

Gates je od velikih podjetij pridobil milijardo evrov za razvoj čistih tehnologij, ki bi lahko igrale ključno vlogo v boju proti podnebnim spremembam.
Fotografija: Bill Gates pridobil donacije za razvoj čistih tehnologij. Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS
Odpri galerijo
Bill Gates pridobil donacije za razvoj čistih tehnologij. Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS

Iz neprofitne organizacije Breakthrough Energy, ki jo je Bill Gates ustanovil leta 2016, so v ponedeljek sporočili, da so pridobili naložbe podjetij Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America in ArcelorMittal.
image_alt
BMW in Mercedes-Benz obtožena soodgovornosti za podnebno krizo

Program za učinkovit način vlaganja v čisto prihodnost


Skupna višina naložb sicer uradno ni bila razkrita, poznavalci pa trdijo, da naj bi znašala več kot milijardo evrov.

Iz družbe s sedežem v Washingtonu so sporočili, da bo denar porabljen za projekt Breakthrough Energy Catalyst, katerega cilj je financiranje, proizvodnja in nakup novih rešitev, ki bodo pripomogle k brezogljičnemu gospodarstvu, poroča CNBC.
 
»Industrijska revolucija je nujna, če želimo, da se svet izogne podnebni katastrofi,« je povedal Gates. Polovica tehnologije, ki je potrebna za doseganje ničelnih emisij, še ne obstaja ali pa je predraga, je še dodal. S projektom Catalyst želimo to spremeniti in tako zagotoviti učinkovit način vlaganja v prihodnost čiste tehnologije.
image_alt
Bill Gates kupil hotelsko verigo za 1,9 milijarde evrov

S sodelovanjem zasebnih in javnih partnerjev bo Catalyst globalno preučil področje energetskih inovacij; tehnologije, vrhunska podjetja, finančne partnerje in ključne politike. Hkrati bo financiral tudi projekte z največjim pozitivnim učinkom na naš planet, navaja Gates.

Program se bo na začetku osredotočil na neposredno zajemanje zraka, zeleni vodik, dolgotrajno shranjevanje energije in trajnostno letalsko gorivo, je še dodal.
 
BlackRock je prek svoje dobrodelne fundacije v petih letih obljubil donacijo v višini 100 milijonov dolarjev. K enakemu znesku so se zavezali tudi Microsoft, American Airlines in ArcelorMittal. Druga podjetja zneska naložbe niso želela razkriti, poroča CNBC.
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

»Prehod na svet z ničelno emisijo je odgovornost vseh državljanov, podjetij in vlad,« meni Larry Fink, izvršni direktor družbe BlackRock. Ob tem je dodal, da je za svetovni energetski prehod potrebnih 42.000 milijard evrov.

Hkrati je povedal, da predstavlja njihovo partnerstvo s programom Catalyst petletno filantropsko zavezo za vlaganje v vrhunsko znanost, ki bo pripomogla k uveljavitvi ključnih rešitev na področju čiste energije.
 

Prehod se odvija prepočasi


Strokovnjaki opozarjajo, da se kljub besedam svetovnih voditeljev in izvršnih direktorjev tako imenovani energetski prehod dejansko še ne dogaja. Pravzaprav se svetovna raba fosilnih goriv pospešeno povečuje, kar bo še povečalo nevarnost za podnebno katastrofo.
 
Podnebni štrajk. Foto: Uroš Hočevar/Delo
Podnebni štrajk. Foto: Uroš Hočevar/Delo

»Absolutno drži, da se prehod s podnebnega vidika odvija prepočasi, vendar je pomembno priznati, da je to predvsem stvar politične volje in gospodarskih odločitev,« je aprila za CNBC povedal Carroll Muffett, glavni izvršni direktor neprofitnega Centra za mednarodno okoljsko pravo.
 
Izvršni direktor podjetja ArcelorMittal, največjega proizvajalca jekla v Severni Ameriki Aditya Mittal, je dejal, da so pobude, kot je Breakthrough Energy Catalyst, ključne za podjetje in širšo jeklarsko industrijo.
 
Gates ni edini milijarder, ki skuša doprinesti k reševanju podnebne problematike. Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je vzpostavil  10-milijardni sklad Bezos Earth Fund, medtem ko je izvršni direktor Tesle Elon Musk obljubil, da bo vložil 100 milijonov dolarjev v nove tehnologije zajemanja ogljika, poročajo mediji.
 
image_alt
Kitajski avtomobili bodo zavzeli svetovne ceste

Veliko ljudi je prepričanih, da je to najmanj, kar lahko tehnološki milijarderji naredijo, saj s svojim delovanjem veliko doprinesejo k tovrstnim težavam. Ob tem se nekateri sprašujejo, ali svoja prizadevanja za blažitev podnebnih sprememb usmerjajo na prava področja.

Več iz rubrike