Elon Musk: Tesla razvija humanoidnega robota

Elon Musk je najavil, da bo naslednje leto predstavil prototip humanoidnega robota, ki bo lahko namesto nas nakupoval živila.
Fotografija: Elon Musk na tehničnem dogodku podjetja Tesla. Foto: Posnetek zaslona/Tesla Livestream
Odpri galerijo
Elon Musk na tehničnem dogodku podjetja Tesla. Foto: Posnetek zaslona/Tesla Livestream

Pred nekaj dnevi je Elon Musk, izvršni direktor Tesle, napovedal, da bodo drugo leto verjetno predstavili prototip humanoidnega robota. Napoved je objavil v okviru vsakoletnega tehnološkega dogodka, ki ga Tesla organizira za rekrutiranje talentov za strojno učenje.
image_alt
Audi napoveduje samovozeči avtomobil, ki spreminja obliko

Musk bo z robotom spremenil svetovno gospodarstvo


Ob najavi je na odru poleg Muska stal »robot«, pravzaprav zamaskiran človek, ki naj bi nakazoval, kako bo Teslin robot, imenovan Tesla Bot izgledal. Musk je dejal, da bo robot visok 170 centimetrov in težak 56 kilogramov, sposoben pa bo opraviti lažje naloge, kot je pritrditev vijakov na avtomobile ali dvig živila v trgovini, poroča CNBC.
Tesla razvija humanoidnega robota. Foto: Posnetek zaslona/Tesla Livestream
Tesla razvija humanoidnega robota. Foto: Posnetek zaslona/Tesla Livestream

Če bo humanoidni robot deloval in bo lahko opravljal ponavljajoče se naloge, ki jih danes lahko opravljajo le ljudje, bo Musk spremenil svetovno gospodarstvo, menijo poznavalci. 
 

Robot je smiselna posledica


Robot s kodnim imenom »Optimus« temelji na istih čipih in senzorjih, kot jih uporabljajo Teslini samovozeči avtomobili. Diapozitivi, ki jih je prikazal na dogodku, kažejo, da bodo kamere avtopilota nameščene v glavo bota. Dvignil bo lahko 68 kilogramov, prenašal 20 kilogramov, lahko bo tudi tekel do 8 kilometrov na uro, poročajo tuji mediji.
image_alt
Kaj se dogaja za zaprtimi vrati plešočih robotov Boston Dynamics

Musk je dejal, da robot sprva ni bil namenjen pomoči pri Teslini proizvodnji, vendar razvijajo veliko računalnikov, potrebnih za robotiko, zato je smiselno, da zgradijo tudi robota.

Na dogodku je Musk predstavil čipe, ki jih je zasnoval za svoj hitri računalnik Dojo, za pomoč pri razvoju avtomatiziranega voznega sistema. Kot je dejal, naj bi Dojo začel delovati prihodnje leto, poroča Reuters.
Robot bo lahko opravljal lažja dela. Foto: Posnetek zaslona/Tesla Livestream
Robot bo lahko opravljal lažja dela. Foto: Posnetek zaslona/Tesla Livestream

Musk je dejal, da bo približno v enem letu predstavil tudi strojno opremo za samovozeči električni poltovornjak Cybertruck.
 

Strokovnjaki dvomijo


Tesla je julija odložil predstavitev dolgo pričakovanega Cybertrucka, ne da bi zastavil časovni okvir prihoda na trg, zato se nekateri sprašujejo, ali mu bo uspelo doseči cilje glede robota.
image_alt
Nasa s pomočjo grafov znanja išče talente

»Lahko rečem, da bo preteklo veliko več kot 10 let, preden bo humanoidni robot kateregakoli podjetja na planetu odšel v trgovino in vam prinesel živila,« je komentiral Raj Rajkumar profesor elektrotehnike in računalništva na univerzi Carnegie Mellon.

Več iz rubrike