Audi napoveduje samovozeči avtomobil, ki spreminja obliko

Audi je predstavil koncept najnovejšega samovozečega avtomobila, katerega oblika se spreminja.
Fotografija: model skysphere, Foto: Audi
Odpri galerijo
model skysphere, Foto: Audi

Najnovejši Audijev idejni avtomobil skysphere bo po navedbah podjetja zmožen samostojne vožnje brez človekovega poseganja. Voznik bo lahko poljubno preklapljal med klasičnim in samovozečim načinom vožnje. Pri tem bo dolžina avtomobila variirala za 25 centimetrov, so navedli v sporočilu za javnost.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Pri preklopu na samovozeči način se bo vozilo nekoliko podaljšalo, volan in pedala pa se bodo zložili. Prav tako se bo umaknila ročka s prestavami. Voznik bo imel posledično na voljo več prostora za noge in bo lahko bolj udobno nadaljeval z vožnjo, pri tem pa užival v razgledu na pokrajino.

Tovrstne funkcionalnosti so mogoče, ker naj bi ta električni avtomobil poganjal motor, nameščen pod sedeži. Pod pokrovom tako ne bi bilo motečih elementov, ki bi zavirali raztezanje in krčenje sprednjega dela.

Skysphere naj bi v samovozečem načinu vožnje deloval kot potovalni avtomobil, eleganten dvosed, ki je zasnovan za hitro in udobno potovanje na dolge razdalje. Zaradi daljše razdalje med sprednjimi in zadnjimi kolesi ponuja avto še večji občutek stabilnosti na avtocesti ter je tako še posebej primeren za daljše vožnje.
Foto: Igor Mali
Foto: Igor Mali

Avtomobili za ljudi, ki uživajo v vožnji 


V načinu, ko nadzor nad vožnjo prevzame voznik, je skysphere bolj podoben športnemu avtomobilu. Zaradi krajše medosne razdalje naj bi bil avto takrat po občutku hitrejši in bolj odziven. Ko je v načinu športnega avtomobila, se pred voznikom znova pojavijo volan in pedala.

Zagovorniki samovozečih avtomobilov sicer menijo, da naj bi bila vožnja z njimi v prihodnje varnejša, kot če z vozilom upravlja človek. Obstaja pa velik delež ljudi, ki uživajo v vožnji. Audi, ki se ponaša z močjo in zmogljivostjo svojih vozil, meni, da so to tudi njihove glavne stranke. Prav zato se je odločil izdelati avtomobil, ki ga bo mogoče upravljati na oba načina.

»Še vedno smo prepričani, da vožnja avtomobila lahko ponuja čudovito izkušnjo, zato jo bomo zagotovili tudi v prihodnje,« je med predstavitvijo idejnega modela povedal Henrik Wenders, vodja znamke Audi.
image_alt
Harley Davidson spreminja trg električnih koles

Skysphere se ponaša tudi z dodatno opremo, ki opozarja na različne vloge avtomobila. Za voznikovim sedežem se nahajajo odeje, s katerimi se lahko potniki pokrijejo in si privoščijo krajši počitek, medtem ko se avto upravlja sam. V predalu pri volanu se nahaja par usnjenih rokavic za vožnjo.

Seveda gre še vedno za koncept avta, zato so določene stvari še nedorečene. Med drugim tudi ta, če bi tak avto glede na zmožnost spreminjanja oblike lahko opravil varnostne teste v primeru trčenja.

Več iz rubrike