Katere so 3 finančne navade bogatašev, ki jih lahko razvije vsak?

Finančnik je v pet let trajajoči raziskavi intervjuval 225 milijonarjev, da bi raziskal, kako najbogatejši ljudje na svetu razmišljajo o svojem denarju.
Fotografija: Nekatere finančne navade milijonarjev lahko razvije vsak. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Nekatere finančne navade milijonarjev lahko razvije vsak. Foto: Shutterstock

Leta 2004 se je Tom Corley, finančni svetovalec in avtor, odločil izvesti petletno študijo »Bogatih navad«. Raziskal je kako najbogatejši ljudje na svetu razmišljajo o svojem denarju. V nadaljevanju vam predstavljamo do katerih ugotovitev se je dokopal.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

225 milijonarjev je bilo razdeljenih v eno od štirih kategorij:

Varčevalci-investitorji: ne glede na to, kaj je njihova vsakodnevna služba, sta varčevanje in vlaganje del njihove dnevne rutine. Nenehno razmišljajo o pametnih načinih za povečanje svojega bogastva.

Napredujoči v podjetju: napredujoči, ki delajo za veliko podjetje in ves svoj čas in energijo posvetijo plezanju po korporativni lestvici, dokler ne dobijo višjega izvršnega položaja - z izjemno visoko plačo.

Virtuozi: so med najboljšimi v tem, kar počnejo in so visoko plačani za svoje znanje in strokovnost. Formalna izobrazba, kot je višja diploma (npr. iz prava ali medicine), je običajno pogoj.

Sanjači: vsi posamezniki v tej skupini iščejo sanje, na primer ustanovitev lastnega podjetja, postati uspešen igralec, glasbenik ali pisec uspešnic. Sanjači obožujejo to, s čimer se preživljajo in njihova strast se kaže na njihovih bančnih računih.

Izmed vseh naštetih, kategorija varčevalec-Investitor zahteva najmanj tveganja – vsaj v primerjavi z uresničevanjem podjetniških sanj ali umetniške strasti. Toda 88 odstotkov milijonarjev, s katerimi se je Corley pogovarjal, je reklo, da je zlasti varčevanje ključnega pomena za njihov dolgoročni finančni uspeh. Povprečni milijonar v študiji je potreboval od 12 do 32 let, da je pridobil neto vrednost od 3 do 7 milijonov dolarjev, navaja CNBC.

Katere so tri najpogostejše navade bogatašev, ki jih lahko sprejme vsak?

Milijonarji del svojega denarja prihranijo in vlagajo. Foto: Shutterstock
Milijonarji del svojega denarja prihranijo in vlagajo. Foto: Shutterstock

Prihranek 20 odstotkov vsake neto plače

Vsak varčevalni vlagatelj v študiji je dosledno prihranil 20 odstotkov ali več vsake svoje neto plače. Običajno je šlo 10 odstotkov na pokojninske račune, ki jih sponzorira delodajalec, ostalih 10 odstotkov pa je bilo samodejno usmerjenih na ločen varčevalni račun.

Tudi če je 20 odstotkov trenutno preveč, lahko dosledno varčevanje manjšega odstotka še vedno pomaga doseči boljše finančne cilje za prihodnost.

Redno vlaganje deleža prihodkov

Ker so varčevalci-vlagatelji dosledno vlagali svoje prihranke, se je njihov denar sčasoma povečal. Ko so začeli, obrestne mere niso bile zelo pomembne. Toda po 10 letih so začeli kopičiti znatno bogastvo. Proti zadnjim letom njihove delovne dobe je bogastvo varčevalcev-investitorjev naraslo na povprečno 3,3 milijona dolarjev.

image_alt
Ob povprečni slovenski plači je mogoče (pri)varčevati. Kako?

Milijonarji, ki so zasledovali sanje in ustanovili podjetje (t. i. podjetniki sanjači), niso imeli možnosti vložiti svojih prihrankov, zlasti v zgodnjih fazah uresničevanja svojih sanj. Vse prihranke, ki so jih imeli, so uporabili kot kapital za financiranje svojih sanj.

Zanimivo pa je, da ko je večina teh sanjačev-podjetnikov dosegla uspeh v obliki razpoložljivega denarnega toka, so takoj začeli vlagati svoje zaslužke.

Varčnost ni dovolj, da boste obogateli. Foto: Getty Images
Varčnost ni dovolj, da boste obogateli. Foto: Getty Images

Varčnost

Eden od skupnih imenovalcev vseh prej naštetih štirih kategorij bogatašev v raziskavi se je ponašalo tudi z varčnostjo.

Biti varčen terja naslednje veščine:

  • Ozaveščenost: zavedanje o tem, kako porabljati denar.
  • Osredotočenost na kakovost: svoj denar porabiti za kakovostne izdelke in storitve.
  • Ugodno nakupovanje: Porabite najmanjši možni znesek z nakupovanjem po najnižji ceni.

Kot zaključek lahko rečemo, da če ste varčni, sami po sebi, ne boste obogateli. To je le en kos sestavljanke »Bogate navade«, kosov pa je veliko. Vendar vam bo med drugim to omogočilo, da prihranite več denarja. In več kot imate prihrankov, več denarja lahko vložite.

image_alt
Milijarderji z največ otroki

Več iz rubrike