»Kripto je neuporaben!«

Direktor banke JPMorgan je dejal, da kriptovalute še nimajo tržne vrednosti
Fotografija: Samo kriptovalute niso dovolj za stabilen trg FOTO: Delo
Odpri galerijo
Samo kriptovalute niso dovolj za stabilen trg FOTO: Delo

Vodja enote za digitalno premoženje banke JPMorgan Umar Farooq meni, da je večina kripto premoženja na trgu "smeti" in da se pravi primeri uporabe kriptovalut še niso pokazali.

Farooq je med panelno razpravo na seminarju Green Shoots Monetary Authority of Singapore 29. avgusta izjavil, da zakonodaja še ni dohitela razvijajoče se industrije in da to pri vključitvi posledično zavira tudi številne tradicionalne finančne institucije (TradFi).

Samo kripto ni dovolj!

Prav tako je menil, da z izjemo nekaterih, uporabnost za večino kripto sredstev ni zadostna. "Večina kriptovalut je pravzaprav še vedno neuporabnih, z izjemo nekaj deset žetonov - vse ostalo, kar je še na kripto trgu, je bodisi hrup, bodisi bo, odkrito povedano, preprosto izginilo."

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

"Zato menim, da se primeri dobre uporabe še niso v celoti pojavili, prav tako pa jih ni dohitela regulativa, zato menim, da je finančna industrija na splošno nekoliko počasnejša pri dohitevanju," je dodal Farooq, ki je glavni izvršni direktor enote za veriženje blokov družbe JPMorgan Onyx Digital Assets (ODA).

image_alt
Luksuzni hoteli, ki za plačilo sprejemajo kriptovalute

Vodja družbe JPMorgan je tudi trdil, da sektor še ni dovolj dozorel, da bi ga bilo mogoče uporabljati v velikem obsegu za omogočanje "resnih transakcij" visoke vrednosti med institucijami TradFi ali za gostovanje produktov, kot so tokenizirane vloge (obstoječa bančna vloga, ki se vodi kot obveznost do depozitnih institucij).

Namesto tega je Farooq predlagal, da kriptovalute, block chain in širše gibanje Web3 na tej točki v gospodarstvu, zagotavljajo predvsem sredstvo za divje špekulacije.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

"Vse te stvari morajo dozoreti, da boste z njimi lahko dejansko kaj naredili. Trenutno preprosto še nismo tam, večina denarja, ki se danes uporablja v Web3, v trenutni infrastrukturi, je namenjena špekulativnim naložbam."

image_alt
10 najbolj znanih kripto športnikov

Čeprav je JPMorgan v zadnjih nekaj letih postal razmeroma prijazen do kriptovalut, se bančni velikan osredotoča predvsem na tehnologijo block chain-a in na to, kako jo je mogoče uporabiti - zlasti za izboljšanje storitev TradFi.

Maja je Cointelegraph poročal, da je JPMorgan preizkusil poravnavo zavarovanja s tokeniziranimi sredstvi prek svojega zasebnega block chain-a.

image_alt
21-letnik upokojence v domu starejših učil o kriptovalutah

Več iz rubrike