10 najbolj znanih kripto športnikov

Kateri svetovno znani športniki se udejstvujejo v kriptosvetu?
Fotografija: Messi ima dober razlog za nasmeh: Podpisal je 20 milijonov dolarjev vredno pogodbo za promocijo aplikacije Socios FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Messi ima dober razlog za nasmeh: Podpisal je 20 milijonov dolarjev vredno pogodbo za promocijo aplikacije Socios FOTO: Reuters

1. Kapetan: Tom Brady

Ali je Brady preklel bitcoin? 9. maja 2021, ko se je cena bitcoina gibala okoli 58.000 dolarjev, je branilec ekipe Tampa Bay Buccaneers svojemu avatarju na Twitterju dodal "laserske oči". Cena je nato padla na 30.000 dolarjev. "Dobro, laserske oči niso delovale," je priznal Brady. "Ima kdo kakšno idejo?" Lansiral je zbirko NFT (non-fungible token), ki je bila razprodana v manj kot 10 minutah. Z ženo Gisele imata zdaj lastniški delež v FTX, Brady pa je soustanovitelj platforme NFT Autograph, ki je januarja zbrala dobrih 170 milijonov dolarjev.

2. Lionel Messi

Ko se odpravite na spletno stran navijaškega žetona Socios.com, najprej vidite velikansko sliko bradatega obraza argentinskega nogometaša Lionela Messija. Na obrazu ima širok nasmeh in v rokah ponosno drži telefon, na katerem je prikazana aplikacija Socios. Messi ima dober razlog za nasmeh: Podpisal je 20 milijonov dolarjev vredno pogodbo za promocijo aplikacije Socios in pojasnil, da želi "ustvariti bolj povezano in nagrajujočo prihodnost za navijače po vsem svetu". To je zagotovo bolj zadovoljujoča prihodnost, vsaj zanj je.

3. Serena Williams

Teniška legenda je več kot le radovedna za kriptovalute. Na konferenci Bitcoin 2022 v Miamiju je razkrila, da se ji zdi bitcoin "super močna naložba", njeno podjetje tveganega kapitala Serena Ventures pa je investiralo v zagonsko podjetje za nagrajevanje z bitcoini Lolli, saj meni, da je "zaslužek in lastništvo bitcoinov korak k finančni vključenosti za vse ljudi".

Teniška legenda je več kot le radovedna za kriptovalute. Na konferenci Bitcoin 2022 v Miamiju je razkrila, da se ji zdi bitcoin "super močna naložba" FOTO: USA TODAY
Teniška legenda je več kot le radovedna za kriptovalute. Na konferenci Bitcoin 2022 v Miamiju je razkrila, da se ji zdi bitcoin "super močna naložba" FOTO: USA TODAY

4. Floyd Mayweather Jr.

Legendarni nekdanji boksar je na Instagramu svetu pogumno sporočil: "2. avgusta bom zaslužil $hit t$n denarja na ICO Stox.com," pri čemer se je skliceval na zgodnji projekt trga napovedi. Svet je bil osupel. Kaj za vraga je ICO? O čem govori? "Je to res?" CoinDesk se je takrat spraševal. Ta objava je bila izbrisana, Mayweather pa je pozneje oglaševal še več ICO-jev (vključno z enim, ki je sprožil tožbo), junija 2021 je nosil majico, ki je promovirala "Ethereum Max", na konferenci o bitcoinih je bil močno izžvižgan, svet pa je prosil le eno: "Lahko me kličete Floyd Crypto Mayweather."

5. Jessica Pegula

Pegula, trenutno sedma teniška igralka na svetu, je marca 2021 postala prva športnica, ki je spustila kolekcijo NFT, in za Tennis Channel povedala, da je "to res kul drugačna vrsta odhoda za športnice". Opozorila je, da je "včasih treba tvegati", in upa, da bo "navdihnila več športnic in več deklet, da bodo storile isto".

6. Aaron Rodgers

"Verjamem v bitcoin in prihodnost je svetla," je tvitnil Rodgers. "Zato sem se povezal z aplikacijo Cash App in danes del svoje plače prejemam v bitcoinih." Rodgers, oblečen v črno obleko in kravato (v kostumu Johna Wicka za noč čarovnic), je srknil kozarec viskija in dejal: "Bitcoin na Luno," ter napovedal, da bosta z Cash Appom razdelila 1 milijon dolarjev vredne bitcoine, da "bomo lahko skupaj odšli na Luno".

Nogometašica, ki je že dolgo zagovornica vključevanja in enakosti, je uvedla serijo "The Collective Series" FOTO: USA TODAY
Nogometašica, ki je že dolgo zagovornica vključevanja in enakosti, je uvedla serijo "The Collective Series" FOTO: USA TODAY

7. Spencer Dinwiddie

Ko ne meče desetakov za Dallas Mavericks, je Dinwiddie soustanovitelj platforme za družbene žetone Calaxy (zbrala je 26 milijonov dolarjev). Od oktobra 2018 je javno naklonjen bitcoinom (v profilu za Bleacher Report je opisal, kako je z bitcoini trgoval na svojem telefonu pred treningi lige NBA).

8. Megan Rapinoe

Nogometašica, ki je že dolgo zagovornica vključevanja in enakosti, je z uvedbo serije "The Collective Series", razpona digitalnih trgovalnih kartic, ki vključuje tudi deskarko Mariah Duran, sabljačico Ibtihaj Muhammad in ikono ženskega nacionalnega košarkarskega združenja Sue Bird, pomagala na trg NFT pripeljati športnice. Naravna karizma Rapinoejeve je tako močna, da je, kot je zapisala Shannon Melero iz revije Jezebel, "prisilila oboževalce, kot sem jaz, da razmišljajo o nakupu kriptovalute".

image_alt
Katere najdražje počitniške destinacije obožujejo zvezdniki?

9. Russell Okung

Ne le da je polovico svoje plače v ligi NFL prejel v bitcoinih (prvi igralec lige NFL, ki je to storil), pomagal je tudi pri zagonu izobraževalne kampanje "Bitcoin je" in se zaradi porabe energije rudarjev celo spopadel z izvršnim direktorjem Tesle Elonom Muskom ter plačal za oglasno desko z napisom "Drži se prostora, Elon."

10. Steph Curry

V oglasu za FTX Steph Curry, branilec ekipe Golden State Warriors, vztraja, da ni strokovnjak za kriptovalute. Vendar je bil dovolj spreten, da je pridobil lastniški delež v družbi FTX. Vložil je 3000 NFT za športne copate, kupil je Opico Bored Ape (v nekem trenutku je bila vredna 75 ETH) in Opica je postala celo njegov avatar na Twitterju.

image_alt
Zvestoba podjetju vas bo osiromašila - 7 novih korakov do bogastva

Več iz rubrike