Zvestoba podjetju vas bo osiromašila - 7 novih korakov do bogastva

Dobrega plačila se ne pridobiva več na staromoden način – z delom v službi od 9.ure do 17.ure in z lojalnostjo podjetju.
Fotografija: Od 10.000 milijonarjev, ki jih je Ramsey Solutions anketiral, 79 % ni prejelo nobene dediščine.  FOTO: Getty Image
Odpri galerijo
Od 10.000 milijonarjev, ki jih je Ramsey Solutions anketiral, 79 % ni prejelo nobene dediščine.  FOTO: Getty Image

Koraki do finančne preskrbljenosti ali 7 magičnih nasvetov, ki danes pomagajo, včasih pa so jih prezirali:

1. Zvestoba podjetju vas bo naredila revnega

Če ne svojih služb ne menjate redno, puščate denar na mizi. Zaposlitev na novem delovnem mestu v drugem podjetju je eden najboljših načinov za znatno povišico. Če denimo v 15 letih vsaj petkrat zamenjate  službo, prav gotovo profitirate. Običajno se ob vsaki menjavi službe dobi 5- do 20-odstotno povišico.

2. Večina milijonarjev si je bogastvo ustvarila sama

Poročilo raziskovalnega podjetja Ramsey Solutions iz leta 2022 je pokazalo, da 74 % milenijcev verjame, da so milijonarji podedovali njihov denar. Več kot polovica generacij baby booma meni enako. Toda mnogi milijonarji so sami pridobili bogastvo, kar lahko vsakomur izmed vas, bralci, prinaša večjo finančno motivacijo. Pravzaprav od 10.000 milijonarjev, ki jih je Ramsey Solutions anketiral, 79 % ni prejelo nobene dediščine. Namesto tega je večina obogatela z "doslednim vlaganjem, izogibanjem dolgovom in pametno porabo."

image_alt
Johnny Depp iz gnusnega sojenja izšel kot ultimativni zmagovalec

3. Vaš življenjski partner lahko škodi vašim financam

Tisti, ki se poročijo mladi, se sooča z neskladjem v razmišljanju in vrednotenju financ. Za oblikovanjem zdravih potrošniških navad, za zavedanje, da se je znotraj zakona nujno pogovarjati o financah in za ustvarjanje hierarhične lestvice prioritet, je treba dozoret. In zato je najbolje, da poročite z zrelo osebo, ki ima podobne poglede na denar kot vi. Ujemanje s partnerjem glede financ morda ni prednostna naloga večine ljudi, a je ključna za urejenost osebnih financ. Dobro je imeti zakonca, ki vas  podpira in je enako kot vi navdušen nad vlaganjem in varčnim načinom življenja.

4. Ni vam treba garati 24/7

Morda mislite, da boste zaradi pretirane ambicioznosti hitreje obogateli, vendar se motite, daj to pomeni tudi manj časa za skrb za svoje telo. In nobena količina denarja ni vredna zanemarjanja vašega fizičnega in duševnega zdravja. Če želite povečati bogastvo, se vam ni treba vedno gibati, proizvajati in delati. Dajanje prednosti stvarem, kot so spanje, vadba in pravilna prehrana, vam daje priložnost, da se napolnite z gorivom za naslednji dan. Svoje zdravje vedno postavljajte na prvo mesto in se počutite srečno in veliko bolj energično, produktivno in ustvarjalno.

Premoženje najbogatejših Američanov se je med letoma 2014 in 2018 povečalo za 400 milijard dolarjev. Foto: Rick Wilking/REUTERS
Premoženje najbogatejših Američanov se je med letoma 2014 in 2018 povečalo za 400 milijard dolarjev. Foto: Rick Wilking/REUTERS

5. Odraščanje v revni družini, nikakor ne pomeni, da ne morete ustvariti bogastva

Ne glede na gmotno stanje vaše družine, lahko postanete uspešni in bogati. Rabite le vizijo, cilje, odločitev in cilje. Od staršev pa se le naučite dobrih in slabih praks in navad. Denimo od staršev se marsikdo lahko nauči, da je precej nevarno živeti ob dolgovih. Spoznanje, da dolg na kreditni kartici uničuje finančno stabilnost, je dobra popotnica v boljše življenje.

6. Prestižna diploma ne zagotavlja bogastva

Čeprav vam lahko vaša diploma pomaga stopiti skozi prava vrata, je tisto, kar se naučite v praksi po diplomi resnično vrfedno in dragoceno. Morda je bolje, da se vključite v izobraževalne procese na tem področju, ki vas res zanima. Tam lahko najdete ljudi, ki vam bodo pomagali stopiti  na pravo pot, vas povezati s pravimi ljudmi.

image_alt
Zakaj ni pametno zaupati finančnim nasvetom na YouTubu in TikToku?

7. Vaša strast ne bo plačala računov

Bogate zvezdnice vam bodo pogosto povedale, da so uspeh dosegle tako, da so sledile svojim strastem. Vendar to ne deluje pri vseh. Večini je lažje služiti za preživetje s svojimi močmi kot s svojimi strastmi. Naše strasti so bolj ustvarjalne in na ustvarjalnem področju je običajno težje zaslužiti visoko plačo. Če je recimo vaš hobi fotografiranje, vseeno služite kot dober IT programer in zaslužite toliko, da boste kot zgodnji upokojenec, dejansko lahko uživali ob svojih hobijih.

Več iz rubrike