5 navad s katerimi po nepotrebnem zapravljate denar

Marsikdo ima nepotrebne denarne stroške, s katerimi bi lahko prihranil kar nekaj denarja. Kateri so in kako lahko zmanjšate zapravljanje?
Fotografija: Z nepotrebnimi stroški lahko zapravimo kar nekaj denarja. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Z nepotrebnimi stroški lahko zapravimo kar nekaj denarja. Foto: Getty Images

Zaradi inflacije, ki dviguje ceno skoraj vsega, je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da spremljate, kako porabljate svoj denar. Marsikdo ima nepotrebne denarne stroške, s katerimi bi lahko prihranil kar nekaj denarja. Kateri so in kako lahko zmanjšate zapravljanje?

image_alt
Katere so 3 finančne navade bogatašev, ki jih lahko razvije vsak?

Izognite se impulzivnim nakupom

Ni mogoče zanikati vznemirjenja, ki ga doživite, ko kupite izdelek za nižjo ceno od njegove običajne cene. Toda zapravljanje denarja za nekaj, kar ne potrebujete samo zato, ker je na razprodaji, lahko hitro privede do prevelike porabe.

Zmanjšajte zapravljanje s tem, da ko vas bo naslednjič zamikalo kupiti nekaj v akciji, počakajte 24 ur, preden opravite nakup. Pogosto začetno navdušenje nad nakupom mine in tako boste videli kaj si zares želite kupiti. .

Prekinite naročnine, ki jih ne uporabljate

Raziskava Chase je lani pokazala, da je več kot 70 odstotkov potrošnikov zapravilo več kot 50 dolarjev na mesec za ponavljajoča se plačila za stvari, ki jih niso potrebovali ali želeli. Eden od krivcev za to je, da se ljudje pogosto prijavijo na brezplačne preizkuse in nato ne prekličejo, ko se preskusno obdobje izteče, pravi Julie Ramhold, potrošniška analitičarka pri DealNews

»Te stvari se vključijo v samodejno plačilo, potem pa se ljudje sploh ne zavedajo, da plačujejo za nekaj, česar sploh ne uporabljajo,« dodaja Ramhold, za CNN. »To je preprost način za metanje denarja skozi okno.«

Tudi z načrtovanjem porabe hrane lahko prihranite denar. Foto: Getty Images
Tudi z načrtovanjem porabe hrane lahko prihranite denar. Foto: Getty Images

Zmanjšajte zapravljanje: tudi če imate svoje kreditne kartice nastavljene za samodejno plačilo (kar je pameten način, da se izognete zamudnim plačilom), vsak mesec skrbno preglejte svoj izpisek in prekličite vse bremenitve za predmete ali storitve, ki jih ne uporabljate.

Načrtujte porabo hrane za obroke

Po podatkih Sveta za obrambo naravnih virov se veliko hrane po vsem svetu zavrže. Pri porabi hrane lahko zmanjšate stroške. Preglejte svoj hladilnik, preden se odpravite v supermarket. Nato načrtujte svoje obroke (in nakupovalni seznam) glede na izdelke, ki jih že imate. Tako bo večja možnost, da bo boste te izdelke uporabili, preden se pokvarijo ter kupili nova živila, ki bodo pravi čas porabljena.

Ne zanašajte se le na garancije izdelkov

Medtem ko garancije aparate in druge elektronske naprave lahko izravnajo stroške prihodnjih popravil, niso vedno dobra ponudba za potrošnike. Včasih bodo stroški načrta presegli stroške morebitnih popravil ali pa ne pokrivajo težave, ki jo imate. Poleg tega veliko kreditnih kartic vključuje razširjeno garancijsko kritje za nekatere nakupe, tako da boste morda plačevali kritje, ki ga že imate.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Namesto da plačate za podaljšano garancijo, razmislite o usmeritvi dodatnega denarja na račun za nujne primere, ki ga lahko uporabite za kritje stroškov popravil, če do njih pride. Če že imate račun oziroma denar za nujne primere, boste morda lahko v celoti preskočili ta strošek.

Poiščite ugodna zavarovanja

Tako kot pri večini drugih storitev, tudi stroški zavarovanja stanovanja in avtomobila sčasoma običajno narastejo, a če ste že več let pri istem ponudniku, boste morda želeli malo pobrskati in preveriti še druge ponudnike in njihove ponudbe, saj morda najdete ugodnejšo ponudbo. Če ste zadovoljni s trenutno pokritostjo in ponudnikom, boste svojo dolgoletno pripadnost lahko uporabili kot izhodiščno točko pri pogajanjih za boljšo ceno in popust, kar vam pomaga prihraniti še nekaj dodatnega denarja na letni ravni. 

image_alt
Kateri so najbogatejši finančni vplivneži na YouTubu?

Več iz rubrike