Nasveti za pare: Upravljanje s skupnimi financami

Uspešno upravljanje z denarjem zahteva veliko organizacije in discipline. Stvari pa so lahko še toliko bolj zapletene, ko v igro vstopi še vaš partner.
Fotografija: Foto: SHUTTERSTOCK
Odpri galerijo
Foto: SHUTTERSTOCK

CNN business je podal nekaj napotkov parom, ki se na neki točki odločijo, da bodo vsaj del prihodkov upravljali s skupnimi močmi. Ker so finance v številnih zvezah vir nesoglasij in sporov, je treba na tem področju previdno postopati. Ključ pa je v odprti komunikaciji in zmožnosti sprejemanja kompromisov.

Zavedati se je treba, da imata lahko partnerja precej različne poglede na denar. Eden od partnerjev je lahko bolj varčen, drugi zapravljiv. Enemu lahko denar in tisto, kar si lahko z njim privošči, predstavlja veliko, medtem ko je lahko drugi bolj usmerjen na nematerialne stvari. S tem ni nič narobe, razlike nas bogatijo. Pomembno pa je, da partnerja razumeta stališča drug drugega, da se znata pogovoriti in najti srednjo pot, ki je za oba sprejemljiva. Podajamo vam torej nekaj nasvetov za skupno upravljanje financ.
 

Začnita se pogovarjati o denarju


Številnim parom se je neprijetno pogovarjati o denarju, vendar je to velika napaka. Več kot bosta vedela o finančnem stanju drug drugega in načinu, kako vsak od vaju upravlja z denarjem, bolj bosta vedela, pri čem sta. S tem pa se bosta lažje izognila potencialnim konfliktom.

Pogovarjajta se o tem, kolikšni so prihodki vsakega od vaju, če ima kdo od vaju kakšne dolgove, kakšne so vajine potrošniške navade in varčevalni cilji. Strokovnjaki pravijo, da pogovori o financah med partnerjema ne bi smeli biti stvar enkratne priložnosti. Razprave o financah bi morali uvrstiti na tedenski urnik. Tako bosta na tekočem z aktualnim stanjem, na podlagi česar si bosta lahko postavila nove cilje.

Koliko prispevate v skupni proračun?


Vsak od vaju naj vsaj nekaj mesecev v posebno tabelo vpisuje svoje prihodke in odhodke. Da bo pregled jasnejši, odhodkom določita kategorije. Ena kategorija lahko zajema nakup živil, druga stroške stanovanja, tretja stroške bencina, četrta stroške za izlete in tako dalje. Preverita, katerim področjem namenita največ denarja. Nakup katerih dobrin je neizogiben? Katera so tista področja, na katerih bi lahko privarčevala?

Foto: Leon Vidic, Delo
Foto: Leon Vidic, Delo

 

Združevanje ali ločevanje financ


S tem, ko začne par živeti skupaj, prej ali slej sprejme odločitev, če bosta še naprej razpolagala vsak s svojimi financami ali bosta zasnovala skupni fond. Ena možnost je, da še vedno vsak od vaju razpolaga s svojimi financami. Drug način je, da z delom prihodkov razpolagata vsak zase, del pa dasta v skupno blagajno. Tretja možnost je, da združita vse prihodke in ta denar črpata tudi za individualne potrebe. Vsak par mora sam ugotoviti, katera možnost mu najbolj ustreza.

Jerel Butler, pooblaščeni finančni načrtovalec in ustanovitelj podjetja Millennial, meni, da prispevanje za skupne stroške v razmerju 50:50 ni nujno najboljša varianta. Bolj smiselno naj bi bilo, da se delež prispevka določi glede na razmerje med višinama plač obeh. Če torej en od partnerjev ustvari 60 odstotkov prihodkov gospodinjstva, drug pa 40 odstotkov, naj bi vsak od njiju tolikšen delež prispeval v skupno blagajno.
 

Določita cilje


Glede na to, da imata lahko partnerja različen pogled na denar, se lahko razlikujejo tudi njuni finančni cilji. Pomembno je, da se o tem pogovorita. Morda bi rada skupaj privarčevala za nakup hiše, medtem ko ima vsak od vaju še nekatere svoje manjše cilje. Ključnega pomena je, da tako na individualni kot na skupni ravni opredelita cilje, naredita načrt, kako jih bosta dosegla, nato pa določita časovnico in konkretne zneske. Da bi lahko v nekem obdobju privarčevala želen znesek, bosta morda morala spremeniti nekatere potrošniške navade. Pogovorita se, kako se bosta tega lotila.
 

Več iz rubrike