Konkretni nasveti kako do brezskrbnega dopusta

Že načrtujete dopust? Kakšno bo vaše dopustovanje letos?
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

V zadnjem letu dni je dopust postala ena od bolj negotovih stvari v našem življenju, saj večina od nas danes še ne ve, kako in ali letos sploh bo lahko dopustovala, kot smo bili vajeni v preteklosti.
 
Omejeno prehajanje, gibanje, nakupovanje, delo, dopustovanje, šolanje ... Vse to nas je zelo ohromilo, a nam po drugi strani omogočilo, da se na vrnitev v »normalno« življenje dobro pripravimo. Tako kot bi morali biti pravzaprav pripravljeni že prej, a smo zaradi hitrega tempa življenja to opustili.
 
image_alt
Iz pandemije se vlečemo s polžjo hitrostjo

V današnjem času so se naša potovanja usmerila predvsem v iskanje novih destinacij.  Marsikdo ima izdelan že zelo jasen načrt in komaj čaka, da se situacija sprosti in poleti odpluje, se odpelje, odleti … Pa ta oseba razmišlja tudi o tem, ali ima dovolj denarja za ta namen?
 
Običajno niti ne, saj tega tudi že prej niso načrtovali in je bil regres tisti, ki jim je omogočil dopustovanje, čeprav bi, roko na srce, letos pa res lahko bilo drugače. Zakaj? Ker so nam ravno te omejitve omogočile, da se je stanje v naših denarnicah ali na računih malce izboljšalo.
 

Kako torej do brezskrbnega dopusta?

 
FOTO: JAIME REINA / AFP
FOTO: JAIME REINA / AFP
Za dopust si moramo že na začetku leta določiti proračun, kar pomeni, da ga je treba načrtovati že bistveno prej. In ker se na koncu vedno izkaže, da za dopust porabimo praktično vsako leto bolj ali ne enako denarja, to načeloma ne bi smela biti težka naloga. Da bomo vedeli, koliko je to, enostavno seštejemo porabo po posameznem oddihu in dobili bomo letni proračun. Tega prerazporedimo skozi leto (na 12 mesecev) in dobili bomo mesečni znesek, ki ga moramo privarčevati za ta namen.
 
V kolikor dopusta ne bomo načrtovali, se nam lahko zgodi, da bomo zaradi stanja na bančnem računu po dopustu zelo slabe volje. Saj veste, dopust mine, kot bi mignil, in če ga nismo dobro načrtovali, se po koncu zgrozimo, kakšen finančni minus smo si zaradi njega pridelali. Še več, na dopustu smo pač živeli drugače, kot živimo doma (ali pa tudi ne).

image_alt
Slovenski dedek postal zvezda v Nemčiji

Nekaj konkretnih nasvetov …

 
Ne kupujmo vsega povprek: Ni treba, da je dopust eno samo razsipništvo in nakupovanje čisto vsega, kar si recimo zaželijo otroci ali mi sami. Raje si privoščimo kakšen dan samo skupnega poležavanja na plaži, uživanja v šumenju morja, prebiranju knjig ali pogovoru.
FOTO: GABRIEL BOUYS / AFP)
FOTO: GABRIEL BOUYS / AFP)

 
Brez kreditnih kartic: Kreditne kartice nam sicer v nekem trenutku pridejo zelo prav, a nas hitro lahko boli glava zaradi njih, saj nam bodo v naslednjih mesecih povzročale skrbi, ko ne bomo imeli na voljo dovolj finančnih sredstev.
 
Ne prehranjujmo se samo v restavracijah: Preštejte, koliko obrokov boste imeli v enem tednu in hitro vam bo jasno, da je to najmanj 21. Ta znesek pomnožimo s povprečno ceno obroka in hitro dobimo številko, ki je niti pod razno verjetno ne želimo plačati.
 
Za rezervacijo uporabljajmo internet: Ne samo za krajše razdalje, ampak predvsem za daljše dopuste, za katere že vnaprej vemo, da bodo konkretneje obremenili naš (družinski) proračun, načrtujmo sami. Veliko med nami je takšnih, ki že danes za načrtovanje dopusta v celoti uporabljamo predvsem internet. Pomagamo si z aplikacijami za rezervacijo letov, hotelov in drugih namestitev, prevoza, nakup vstopnic in podobno. Vse to je pogosto precej ugodneje, če rezerviramo in nakupujemo dovolj zgodaj, veliko prej.
 
image_alt
Sosedje so si nakopičili 2643,8 milijarde evrov dolga

Torej, če kdaj imamo letos načrtovati res brezskrben dopust in se nanj tudi finančno pripraviti. Predvsem na način, da bo regres ostal nedotaknjen. Bo šlo?
 

Več iz rubrike