Sosedje so si nakopičili 2643,8 milijarde evrov dolga

Italijanski javni dolg je februarja dosegel nov rekord in se tako povzpel za 95,6 odstotka nad »dovoljeno« mejo.
Fotografija: Italijanski premier Mario Draghi. FOTO: REUTERS/File Photo
Odpri galerijo
Italijanski premier Mario Draghi. FOTO: REUTERS/File Photo

Že tako problematičen italijanski javni dolg, se je v preteklem koronskem letu še povečeval. Po zadnjih podatkih italijanske centralne banke, se je dolg v drugem mesecu glede na januar povzpel še za 36,9 milijarde evrov in dosegel 2643,8 milijarde evrov. Slednji, izražen v bruto domačem proizvodu, zdaj znaša že 155,6 odstotka.

Spomnimo, da se je v preteklih letih gibal tik nad 134 odstotkov. Skladno z maastrichtsko pogodbo o stabilnosti evra, pa ta ne bi smel presegati 60 odstotkov BDP.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 

Dodatni ukrepi za pomoč gospodarstvu


Italijanska vlada je sprejela nov paket pomoči gospodarstvu v vrednosti 40 milijard evrov. Pred tem je vlada namenila že okoli 32 milijard evrov podpore. Ukrepe mora potrditi še italijanski parlament.

Italija sicer letos pričakuje 4,5-odstotno gospodarsko rast, zadolževanje pa naj bi doseglo 11,8 odstotka bruto domačega proizvoda.

Močen udarec pandemije


Italijansko gospodarstvo je pandemija covida-19 močno prizadela. Med drugim so na nedavnih protestih svoje nezadovoljstvo z vlado izrazili lastniki restavracij in nekaterih trgovin, ki so zaprte že več mesecev. Po navedbah medijev je govora o morebitnem odprtju v mesecu maju.

Več iz rubrike