Igra prestolov hrvaški žep napolnila s 180 milijoni evrov

Po snemanju svetovno priljubljene serije Igra prestolov, so se v Dalmaciji odprle nove turistične storitve, ki so Hrvaški prinesle 180 milijonov dobička.
Fotografija: Prizor iz filma Igra prestolov. Foto: Press Release
Odpri galerijo
Prizor iz filma Igra prestolov. Foto: Press Release

Snemanje svetovno uspešne serije Igra prestolov je hrvaškemu turizmu pustila milijonske posledice. Kot navaja Croatia News, naj bi hrvaško gospodarstvo med letoma 2011 in 2018 na račun snemanja tuje serije zaslužilo 180,7 milijona evrov, oziroma več kot 30 milijonov letno.

image_alt
Nekateri filmski zvezdniki zaslužijo tudi pol milijona evrov v minuti

Dalmatinske znamenitosti pustile globok vtis

Snemanje priljubljene serije se je v Dalmaciji začelo pred desetimi leti, pozitivni učinki pa so zaznani še danes. Po snemanju so se namreč odprle nove turistične storitve, vključno z izleti na snemalne destinacije.

Številne turistične agencije ponujajo izlete na najbolj priljubljene filmske lokacije, kot so Dubrovniško obzidje, Dioklecijanova palača v Splitu, trdnjava Klis in slapovi Krke v Narodnem parku Krka.

Dalmatinske znamenitosti so v seriji pustile globok vtis na gledalce in hkrati močno povečale prepoznavnost najjužnejšega dela Hrvaške.

image_alt
Mario Ančić: Od Wimbledona do Wall Streeta

Rezultati nedavne raziskave, ki so bili objavljeni v članku znanstvene revije Oeconomica Jadertina, potrjujejo pomen vlaganja v razvoj avdiovizualne industrije na Hrvaškem, navajajo lokalni mediji.

Hrvaška skriva še veliko neizkoriščenih potencialnih filmskih lokacij, ki bi lahko postale turistične atrakcije, so prepričani avtorji raziskave. »Namen raziskave je izmeriti ekonomske učinke filmskega turizma in analizirati značilnosti turizma, ki ga je spodbudilo snemanje serije Igra prestolov.

Rezultati bi prispevali k oblikovanju temeljev za razvoj avdiovizualne industrije na Hrvaškem,« še piše v članku.

Hollywood navdušen tudi nad Slovenijo

Spletna BuzzFeed, ki ima več kot 80 milijonov obiskovalcev mesečno, je Dubrovnik uvrstila med 18 najbolj priljubljenih filmskih turističnih destinacij na svetu.

image_alt
Slovenija: najbolj varna evropska država za nočni sprehod

Vedno bolj priljubljena filmska destinacija pa je tudi Slovenija. Razgibana pokrajina, ki v enem dnevu omogoča snemanje na morju in v gorah hkrati, je za tuje produkcije zelo privlačna. Za edinstvene lokacije, ki se skrivajo v Sloveniji, se zanimajo tako velike produkcijske hiše, ki snemajo visoko proračunske filme, kot tudi produkcije, ki snemajo serije in reklame.

Slovenija je nastopala že v kar nekaj svetovno znanih filmih, kot so Vlak smrti, Božji oklep in Krona za božič. Najbolj znan in uspešen film, katerega prizori so bili posneti tudi v Sloveniji pa (za zdaj) ostaja Walt Disneyjev film Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan.

Dva izmed glavnih igralcev filma Princ Kaspijan Anna Popplewell in William Moseley na slovenski in avstrijski premieri v Bovcu. Foto Blaž Močnik/Delo
Dva izmed glavnih igralcev filma Princ Kaspijan Anna Popplewell in William Moseley na slovenski in avstrijski premieri v Bovcu. Foto Blaž Močnik/Delo

Producenta Diega Zanca so dolina Soče, lokalna skupnost in slovenska snemalna ekipa tako navdušili, da je pred dvema letoma na isto lokacijo pripeljal snemanje serije Kolo časa, ki je premiero doživela novembra letos. Letos marca pa je Bovec spet zaživel v vlogi edinstvene filmske destinacije.

Da je dolina Soče tako atraktivna filmska kulisa, zagotovo veliko pripomore k slovenskemu turizmu, tako finančno kot tudi glede prepoznavnosti Slovenije.

image_alt
Besede, ki smo jih letos največkrat vtipkali v Google

Poleg Bovca pa so tuje produkcijske hiše samo v zadnjem letu prepričali tudi Piran, Bled, Ljubljana, Vilenica in Goriška Brda. 

Več iz rubrike