Mario Ančić: Od Wimbledona do Wall Streeta

Nekdanji teniški as se je moral zaradi zdravstvenih razlogov posloviti od športa. Danes je uspešen strokovnjak za naložbe na Wall Streetu.
Fotografija: Mario Ančić. Foto: TOUSSAINT KLUITERS/REUTERS
Odpri galerijo
Mario Ančić. Foto: TOUSSAINT KLUITERS/REUTERS

Nekdanji hrvaški teniški zvezdnik Mario Ančić, nekoč sedmi najboljši na svetu, se je zaradi zdravstvenih težav umaknil iz sveta športa že pri svojih 26 letih. Kljub težki življenjski preizkušnji se ni predal. Danes je zaposlen kot strokovnjak za naložbe na Wall Streetu.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Na neki točki si moraš priznati, da je čas, da se premakneš naprej

Nadarjeni športnik je vrhunec slave doživel leta 2002, ko je kot debitant na turnirju Grand Slam premagal favorita Rogerja Federerja. Ančić je čez noč postal zvezda, mediji pa so ga celo imenovali za naslednika slavnega Gorana Ivaniševića.

Sledilo je še veliko uspehov. Osvojil je dve posamični zmagi, Davisov pokal in bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004. Leta 2007 pa se mu je z novoodkrito boleznijo življenje postavilo na glavo.

Ančić je v nedavnem intervjuju za HRT povedal, da je bil do 23. leta šport njegovo življenje. Nato je prišlo do bolezni in raznih poškodb. Kljub temu da je nekaj let več časa preživel v bolnici in rehabilitacijskem centru kot pa na igrišču, se ni vdal. Vseskozi je upal, da bo kmalu prišlo do okrevanja in vrnitve na vrh, za kar je trdo garal.

Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS Pictures
Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS Pictures

»Vendar pa moraš biti na neki točki iskren do sebe in si priznati, da je čas, da se premakneš do nečesa drugega,« je v intervjuju povedal nekdanji športnik.

Od teniškega asa do strokovnjaka za naložbe

Ančić je leta 2008 diplomiral iz prava na Univerzi v Splitu. Kasneje je nekaj mesecev nabiral izkušnje na pravni fakulteti Harvard, kjer je zaključil raziskovalni projekt o pravnih vidikih dopinga v tenisu, navaja Catchnews. Pri 31 letih je doktoriral iz prava na univerzi Columbia in postal sodelavec za investicijsko bančništvo pri Credit Suisse na Wall Streetu.

Nekoč najobetavnejši hrvaški tenisač je danes uspešen bankir. Trenutno dela za ameriški investicijski sklad One Equity Partners.

Kot poroča Croatia Week, je podjetje za zasebni kapital na Hrvaško nedavno prineselo eno največjih naložb, saj je z 262 milijoni evrov dokapitaliziralo hrvaško IT podjetje Infobip.

image_alt
Od brezdomca do ustanovitelja več milijard vredne luksuzne znamke

»Hrvaška ima dva samoroga, Rimca in Infobipa, velike države, kot sta Italija in Rusija, pa jih sploh nimata. Vem, da znajo biti Hrvati kritični do sebe, a v tem svetu zasebnega sektorja je treba povedati, kako stvari stojijo. Zdaj smo tretji na svetu po številu samorogov po BDP. Ko bomo imeli še enega, bomo prvi,« je povedal Ančić za HRT.

Nekdanji športnik je v intervjuju med drugim priznal, da je bila njegova karierna pot zanimiva, a težka. »Če bi mi nekdo pred 10 leti rekel, da bom delal na Wall Streetu, bi mu rekel, naj se prijavi na psihiatrijo,« je še povedal Ančić.

Več iz rubrike