Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Temna čokolada sodi med najboljša živila za možgane. Sodeč po eni izmed raziskav, imajo redni jedci temne čokolade 70 odstotkov manjše tveganje za depresijo.
Fotografija: Zdrava hrana krepi tudi imunski sistem. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Zdrava hrana krepi tudi imunski sistem. Foto: Getty Images

Podobno kot je pomemben odnos med črevesjem in možgani, sta tudi prehrana in duševno zdravje neločljivo povezana. Povezava med njima poteka v obe smeri, saj pomankanje dobre prehrane vodi do povečanje težav z duševnim zdravjem, težave z duševnim zdravjem pa pogosto vodijo v slabe prehranjevalne navade.

image_alt
Istra med najboljšimi destinacijami za gurmane

Dr. Uma Naidoo je prehranska psihiatrinja in direktorica psihiatrije za prehrano in življenjski slog v splošni bolnišnici Massachusetts, ki je tudi profesorica na medicinski šoli Harvard. Na podlagi svojega dela s stotinami pacientov je izbrala najboljša živila za krepitev delovanja možganov, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Začimbe

Prve na seznamu so začimbe. Poleg tega, da se začimbe dodajajo v hrano, so znane tudi po svojih antioksidativnih lastnostih. Možganom pomagajo pri boju proti škodljivih prostim radikalom in s tem preprečujejo poškodbo tkiva.

Med začimbami je izstopajoča kurkuma, ki deluje protivnetno. Aktivna sestavina kurkume je kurkumin, ki lahko zmanjša tesnobo in spremeni kemijo možganov. Prav tako ščiti hipokampus.

Kurkuma deluje protivnetno. Foto: Shutterstock
 
Kurkuma deluje protivnetno. Foto: Shutterstock  

Pomembna začimba za možgane je tudi žafran, ki je bil v različnih študijah preizkušen tudi kot ugoden dodatek pri ljudeh s simptomi depresije. V vseh preizkusih so raziskovalci prišli do spoznanja, da je uživanje žafrana znatno zmanjšalo simptome depresije v primerjavi s kontrolno skupino s placebom, navaja CNBC Make It.

Avokado

Avokado vsebuje veliko magnezija, ki je pomemben za pravilno delovanje možganov. Prvo poročilo o zdravljenju depresije z magnezijem je bilo objavljeno leta 1921. Rezultati so pokazali uspeh v 220 od 250 primerov.

Od takrat je nešteto raziskav pokazalo, da je depresija povezana s pomanjkanjem magnezija. Več primerov, v katerih so bolnike zdravili s 125 do 300 miligrami magnezija, je pokazalo hitro okrevanje po hudi depresiji. 

image_alt
Koliko kave na dan prenese srce?

Oreščki          

Oreški vsebujejo zdrave maščobe in olja, ki jih naši možgani potrebujejo za dobro delovanje skupaj z esencialnimi vitamini in minerali – na primer selen v brazilskih oreščkih.

Antioksidativni učinki omega 3 maščobnih kislinah v orehih veliko obetajo pri izboljšanju razmišljanja in spomina. Toda z oreški ne gre pretiravati. Priporočljiva dnevna doza je ¼ skodelice na dan kot prigrizek ali dodatek k solati ali zelenjavni prilogi in podobno.

Oreški vsebujejo zdrave maščobe, ki jih naši možgani potrebujejo za dobro delovanje  Foto: Getty Images
Oreški vsebujejo zdrave maščobe, ki jih naši možgani potrebujejo za dobro delovanje  Foto: Getty Images

Fermentirana živila

Fermentirana živila kot so navaden jogurt z aktivnimi kulturami, kislo zelje, kimči in kombuča, so viri živih koristnih bakterij, ki lahko izboljšajo zdravje črevesja in zmanjšajo tesnobo.

V možganih lahko fermentirana hrana nudi številne prednosti. Pregled 45 raziskav iz leta 2016 je pokazal, da lahko fermentirana hrana zaščiti možgane pri živalih, izboljša spomin in upočasni upad kognitivnih sposobnosti.

Temna čokolada

Temna čokolada je odličen vir železa, ki pomaga sestaviti ovoj, ki ščiti nevrone ter pomaga izboljšati razpoloženje. Med drugim je tudi vir antioksidantov. Leta 2019 je raziskava, ki so jo opravili pri več kot 13.000 odraslih pokazala, da imajo ljudje, ki redno jedo temno čokolado, za 70 odstotkov manjše tveganje za depresijo.

Temna čokolada. Foto: Getty Images
Temna čokolada. Foto: Getty Images

Listnata zelenjava

Zadnja na tokratnem seznamu je listnata zelenjava, ob omembi katere mnogo ljudi zavije z očmi. Toda listnata zelenjava vpliva na zdravje, saj vsebuje vitamin E, karotenoide in flavonoide, ki so hranila, ki ščitijo pred demenco in kognitivnim upadom.

Prednost zelenjave je izjemen vir folata, naravne oblike vitamina B9, ki je pomemben pri tvorbi rdečih krvnih celic. Ugodne učinke ima tudi na naš kognitivni status in pri nastajanju nevrotransmitorjev. Vsekakor ni odveč dati na jedilnik več zelenjave kot so špinača, blitva in regrat, saj so odličen vir folne kisline.

image_alt
6 nasvetov za bolj zdravo prehranjevanje

Več iz rubrike