6 nasvetov za bolj zdravo prehranjevanje

Strokovnjaki svetujejo, da ob pripravi zdravih obrokov odstranite predelana živila, kot so suhomesnati izdelki, ki vsebujejo veliko soli in slabih maščob.
Fotografija: Skleda zdravja. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Skleda zdravja. Foto: Getty Images/iStockphoto

Prazniki so čas, ko je miza obložena z raznimi dobrotami, ki pa verjetno niso tako zdrave, kot bi si želeli. Občasna pregreha zdravju ne škoduje, pomembno je le, da pazimo na količino.

image_alt
Razglašena najboljša vina za leto 2022

Ko minejo prazniki, pa je čas, da se vrnemo k zdravemu prehranjevanju. Le tako bomo poskrbeli, da bo naše telo okrepljeno, fit in pripravljeno na nove izzive, hkrati pa bo tudi splošno zdravstveno stanje boljše.

 Če se želimo zdravo prehranjevati, ni treba kupovati dragih sestavin. Z nekaj preprostimi triki lahko pripravite okusne, zdrave obroke in poceni obroke.

Spletni portal Newsweek navaja nekaj nasvetov profesionalnih kuharjev, kako se prehranjevati zdravo in uravnoteženo, ne da bi za hrano zapravili celo premoženje.

Obroke si pripravite vnaprej

Osebni kuhar iz Washingtona, Bailey Cohen meni, da so vnaprej pripravljeni obroki odličen način za ohranjanje zdravja z nižjim proračunom. Hkrati serijsko kuhanje in shranjevanje dodatnih obrokov poskrbi za manjše količine odpadkov.

image_alt
Donald Trump spet v posmeh

Dobro založena shramba

Velikokrat se nam zgodi, da se navdušeni nad receptom lotimo priprave, potem pa ugotovimo, da nam manjka ključna sestavina. Profesionalna kuharica Jen Wanous zato svetuje, da je shramba vedno dobro založena, predvsem z začimbami in omakami. Te so poceni in imajo dolg rok trajanja, hkrati pa poskrbijo, da so jedi vedno drugačne in slastne.  

Preprosti recepti

Ko si pripravljate obroke za nekaj dni vnaprej, je ključno, da se držite preprostih receptov. Tako vas ne bo minila volja, hkrati pa boste prihranili na času in denarju.

Cohen svetuje tudi, da se izogibate pripravi obrokov s hidrogeniranimi olji, uporabljajte raje olivno ali kokosovo olje.

Izdelki z dolgim rokom trajanja

Vedno imejte omare dobro založene z živili z dolgim rokom trajanja, kot so testenine, riž, fižol in stročnice. Fižol in leča sta bogata vira beljakovin, hkrati pa imata pozitivne učinke na zdravje. Študija, leta 2019 objavljena v reviji Advances in Nutrition je pokazala, da so imeli ljudje, ki so uživali veliko stročnic, nižjo stopnjo bolezni srca in ožilja kot tisti, ki so jih uživali manj.

Veliko zelenjave, beljakovine in zdrave maščobe so temelj zdravega prehranjevanja. Foto: Shutterstock
Veliko zelenjave, beljakovine in zdrave maščobe so temelj zdravega prehranjevanja. Foto: Shutterstock

Stročnice v pločevinkah so poceni, a Cohen svetuje, da pred nakupom vredno preverite sestavine. Velikokrat je namreč dodan nepotreben sladkor in hidrogenirano olje.

Izložite predelana živila

Strokovnjaki svetujejo, da ob pripravi zdravih obrokov odstranite predelana živila, kot so suhomesnati izdelki, ki vsebujejo veliko soli in slabih maščob. Kot navaja Newsweek, je študija Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2015 pokazala, da uživanje 50 g predelanega mesa na dan poveča možnost za razvoj raka na debelem črevesju.

Nekatera predelana živila vsebujejo veliko nezdravega olja in visokofruktoznega koruznega sirupa, ki se jih moramo po mnenju strokovnjakov izogibati.

Osredotočite se na lokalne pridelke

Zdrava in uravnotežena prehrana je ključ do boljšega počutja. Cohen svetuje, da v obroke vključite veliko barvite hrane, pri tem pa izbirajte lokalne pridelke. Ne pozabite na stročnice, zdrave maščobe, polnozrnata živila in zelenolistno zelenjavo, še navaja Newsweek.

image_alt
Raziskava: Vpliv čudežnih gob na ljudi z depresijo

Več iz rubrike