Razglašena najboljša vina za leto 2022

Na tekmovanju so prevladale sorte Shiraz, Cabernet Sauvignon in Chardonnay, največ nagrad pa so prejele Španija, Italija in Avstralija.
Fotografija: Najboljša vina leta 2022. Foto: Posnetek zaslona/ Forbes
Odpri galerijo
Najboljša vina leta 2022. Foto: Posnetek zaslona/ Forbes

LWC, mednarodno vinsko tekmovanje, ki vsako leto poteka v Londonu pod okriljem Beverage Trade Network, je nedavno razglasilo rezultate ocenjevanja za leto 2022.

Vina ocenjujejo na podlagi primernosti za končne uporabnike, pri tem pa upoštevajo tri glavne merilnike: kakovost, vrednost in embalaža.

image_alt
Najdražje alkoholne pijače na svetu

Letos 200 več prijavljenih

Tekmovanje je namenjeno prepoznavanju in promociji vinskih znamk in nagrajevanju tistih, ki se odlikujejo v kakovosti in vrednosti ter prepričajo z embalažo.

Po besedah združenja LWC mora biti vino, ki si zasluži mesto na prodajni polici ali na vinski karti restavracije, tržno zanimivo, usmerjeno k potrošniku, hkrati pa mora ponujati odlično kakovost.

Majda Debevc, sommelierka. Foto: Suhadolnik Jože/Delo
Majda Debevc, sommelierka. Foto: Suhadolnik Jože/Delo

Medaljo pridobi vino z najvišjo oceno v vseh treh kategorijah, pri čemur pa ima ocena za kakovost večjo težo.

Ocenjevalna ekipa, sestavljena iz kupcev, sommelierev, mojstrov sommelierstva in mojstrov vina, je imela letos težko nalogo. Prijavljenih je bilo namreč več kot 1300 vin iz 36 držav, kar je v primerjavi z minulim letom skoraj 200 tekmovalcev več. Na tekmovanju so prevladale sorte Shiraz, Cabernet Sauvignon in Chardonnay, navaja Forbes.

Največ nagrad v Španijo in Avstralijo

V kategoriji Best in Country je za Italijo prejel Le Bastie Rosso 2012, za Portugalsko pa je enako nagrado prejelo vino Vila Jardim 2020. Za najboljše vino Španije je bilo izbrano vino La Pujada Vielles 2015, Franciji pa je nagrado prineslo vino Besserate de Bellefon Reserve 1990.

image_alt
Vinakoper prodira na afriški trg

Najboljše ameriško vino v tej kategoriji je po mnenju žirije Mt George Vineyard Merlot 2018, v Južni Afriki pa je nagrado prejel Piekenierskloof Bergendal’s 2020 Chenin Blanc.

Glede na sorto je bil najboljše ocenjen avstralski Gibson Reserve Shiraz 2019, medtem ko je nagrado za najboljši merlot prejel italijanski Le Bastìe Rosso. Ocenjevalci so odločili, da je med Cabernet Sauvignoni najboljši avstralski Moses Rock 2019. Vodilni Pinot Noir je avstralski Levantine Hill Estate 2019, Tempranillo pa španski Digma 2019.

Med belimi vini je bil za najboljši Chardonay izbran Ross Hill Pinnacle 2019 iz Avstralije, najboljši Sauvignon Blanc pa je po mnenju strokovnjakov španski Sot del Cel 2020.

LWC 2022 je za vino leta izbral avstralski Gralyn Estate Artizan Rare Muscat, država je prav tako prejela nagrado za najboljše vino po kakovosti, in sicer za vino Gralyn Estate Artizan Rare Muscat. Nagrada za vinarstvo leta je pripadla francoskemu Champagne Besserat de Bellefon depuis 1843, najboljše vino po vrednosti pa je Adega de Pegões Touriga Nacional 2017 iz Portugalske. Nagrado za najboljše vino po embalaži pa si je zaslužilo britansko vino Gerald - Bubbly White Wine 2020.

image_alt
Donald Trump spet v posmeh

Več iz rubrike