Najdražje alkoholne pijače na svetu

Očitno je na svetu ogromno navdušencev nad luksuznimi alkoholnimi pijačami, ki so zanje pripravljeni odšteti celo bogastvo.
Fotografija: Tequila Ley.925. Foto: Destilarna Hacienda La Capilla
Odpri galerijo
Tequila Ley.925. Foto: Destilarna Hacienda La Capilla

Od 1,2 metra visoke pozlačene steklenice, ki vsebuje 30 litrov šampanjca, do brandyja, ki ga destilirajo iz nektarja kokosovih cvetov. V tem članku vam bomo predstavili 15 najdražjih alkoholnih pijač na svetu iz prejšnjega leta, ki so namenjene milijonarjem, nekatere pa celo le milijarderjem. Marsikdo bi si za ta denar verjetno raje privoščil veliko hišo, luksuzen avto in še bi mu ostalo denarja za nekajletne počitnice.

image_alt
To je avto, ki so ga oboževali zvezdniki in politiki

Poglejmo si torej seznam 15 najdražjih alkoholnih pijač skupaj s cenami, ki so zanje veljale v lanskem letu. Seznam so pripravili na spletni strani Yahoo Finance. Pijače so razvrščene od tiste z nižjo do tiste z najvišjo ceno.

Penfolds Ampoule – 153.000 evrov

Pri oblikovanju in izdelavi steklenice oziroma 'ampule' in celotnega projekta so sodelovali štirje avstralski obrtniki in umetniki, peti član, vinar, pa je prispeval kakovostno avstralsko vino. Izdelanih je bilo le 12 projektov Penfolds Ampoule, cena vsakega kompleta pa znaša približno 153.000 evrov.

Revelation by Bombay Sapphire – 182.000 evrov

Izključno ročno izdelane kristalno čiste steklenice 'Revelation by Bombay Sapphire' so okrašene s safirji in diamanti. Sama steklenica je oblikovana v obliki velikanskega dragocenega kamna. Notranjost, v kateri se nahaja škotski viski, pošteno »razvaja brbončice«, navaja Yahoo Finance, poleg tega pa je s 182.000 evri kar zajeten zalogaj tudi za denarnico.

Diamond Jubilee Johnnie Walker – 182.000 evrov

Diamond Jubilee je viski, izdelan leta 2012 ob praznovanju 60. leta kraljice Elizabete II. na prestolu.

image_alt
Kraljevi par morda kmalu v pozabljeno graščino britanske kraljice

Dalmore 62 – 195.000 evrov

Za steklenico viskija Dalmore 62 je treba odšteti 195.000 evrov, vendar je pijača na voljo v omejenih izdajah. Po svetu je le 12 steklenic. Steklenica vsebuje škotski viski iz ječmenovega slada, ki je staran 62 let.

Armand de Brignac Rose 30L Midas – 250.000 evrov

Kar 1,2 metra visoka in pozlačena 30-litrska steklenica šampanjca tehta skupno 45 kilogramov, zanjo pa je treba odšteti 250.000 evrov. Šampanjec je svež in polnega okusa z aromami svežih jagod in črnega ribeza, navajajo pokuševalci.

Macallan Lalique Scotch – 421.000 evrov

64 let star škotski viski Lalique, shranjen v kristalni dekanter (ali karafo), dosega ceno pri vrtoglavih 421.000 evrov. Viski je shranjen v hrastovih sodih iz Španije, obarvanih s šerijem. Proizvajalec ves dobiček od prodaje nameni »zagotavljanju varne pitne vode«, navaja Yahoo Finance.

Škotski viski Lalique. Foto: Macallan Distillers Ltd
Škotski viski Lalique. Foto: Macallan Distillers Ltd

Vino Romanée-Conti iz leta 1945 – 507.000 evrov

Za 750-mililitrsko steklenico burgundskega vina Romanée-Conti je bila ponujena vrtoglava cena okoli 507.000 evrov. Vino prihaja iz mirnega francoskega mesta Vosne-Romanée, ki slovi po svojih veličastnih vinogradih, unikatno pa je zaradi unikatne izdaje, 75 let brezhibnega skladiščenja in omejene zaloge.

Mendis Coconut Brandy – 908.000 evrov

Ta brandy destilirajo iz nektarja kokosovih cvetov in ga dve leti negujejo v lesenem sodčku. Steklenico, ki stane milijon dolarjev oziroma 908.000 evrov, oštevilči in potrdi ustanovitelj destilarne; poleg tega kupec za Mendisovo žganje dobi tudi luksuzno mednarodno potovanje.

image_alt
Svetovna mesta, ki so letos najboljša izbira za potovanje

Vodka Diva – 908.000 evrov

Podjetje Blackwood destilira vodko Diva, ki izvira iz Škotske, po občutljivem postopku. Sok se filtrira trikrat; najprej z rafiniranjem, nato z ledeno filtracijo, nato prek nordijskega oglja in nazadnje skozi poteptan kos dragih kamnov in diamantov. Pijača se pri 908.000 evrih za steklenico uvršča na 7. mesto na seznamu najdražjih alkoholnih pijač na svetu iz leta 2021.

Vodka Russo-Baltique – 1.182.000 evrov

»Nihče ne more tekmovati z Rusi pri izdelavi visokokakovostne vodke; ta norma je razvidna iz te pretirano drage vodke, ki jo je izdelal ruski proizvajalec avtomobilov Russo-Baltique,« pojasnjuje na Yahoo Finance. Ciljni segment podjetja Russo-Baltique so tajkuni ali ljubitelji pretirano dragih alkoholnih pijač po vsem svetu, saj je za steklenico omenjene ruske vodke treba odšteti skoraj 1,2 milijona evrov.

Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne – 1.818.000 evrov

Šampanjski konjak je vrsta žganja, izdelana iz grozdja. Tako kot druge vrste konjaka se proizvaja z dvojno destilacijo iz belega grozdja, pridelanega v regiji Cognac v zahodni Franciji. Šampanjski konjak Henri IV Dudognon se v sodih hrani sto let, preden se iztoči. Tekočina je nato ustekleničena v kristalno steklenico, okrašeno z zlatom, platino in diamanti. Za liter te alkoholne pijače, v osem kilogramov težki embalaži, je treba odšteti kar dva milijona dolarjev oziroma 1,818 milijona evrov.

Tequila Ley .925 – 3.181.000 evrov

Tequila Ley.925. Foto: Destilarna Hacienda La Capilla
Tequila Ley.925. Foto: Destilarna Hacienda La Capilla
Tequila Ley je prišla v središče pozornosti, potem ko jo je Guinnessova knjiga rekordov leta 2006, ko jo je za 205.000 evrov kupil zasebni zbiratelj, razglasila za najdražje prodano steklenico žganja. Tequilo Ley destilira podjetje Hacienda La Capilla, pri čemer ohranja 46-odstotno vsebnost alkohola, za steklenico pa je treba danes odšteti vrtoglavih 3.181.000 evrov.

Billionaire Vodka – 3.363.000 evrov

Priznani oblikovalec Leon Verres se je vrnil z razkošno 'Billionaire Vodko', ki je na voljo v petlitrski steklenici z najčistejšo rusko vodko, izdelano s postopkom destilacije, pri katerem kristalno čista voda in najboljša pšenica tečeta čez milijone dolarjev vredne diamante. Verres je že leta 2009 z uvedbo šampanjca 'Billionaire Champagne' in 'Million Dollar Champagne' poskrbel za nevihto v alkoholni industriji, navaja Yahoo Finance.

image_alt
Izjemno redka in najdražja plemenita kovina na svetu

The Eye of the Dragon Vodka – 5.000.000 evrov

Razkošna vodka 'The Eye of the Dragon' se prodaja po neverjetni ceni 5,5 milijona dolarjev oziroma pet milijonov evrov. Šestlitrska steklenica je obdana z dvema kilogramoma zlata in 50-karatno posodo z diamanti. Bila naj bi najdražja vodka na svetu in druga najdražja alkoholna pijača na svetu.

Isabella Islay Whiskey – 5.635.000 evrov

Viski Isabella Islay. Foto: Isabella's Islay in Islay
Viski Isabella Islay. Foto: Isabella's Islay in Islay
Viski Isabella Islay iz Združenega kraljestva je verjetno najdražji viski na Zemlji. Je popolna kombinacija vrhunskega viskija v steklenici, okrašeni z diamanti in zlatom. Z 8500 diamanti, 300 rubini in z dvema palicama belega zlata prekrite površine je kristalna karafa prekrita na povsem ročno izdelan način. Elegantna steklenica, ekskluzivna embalaža in čarobna aroma viskija naj bi opravičevale vrtoglavo visoko ceno za najdražjo alkoholno pijačo na svetu – 6,2 milijona dolarjev oziroma več kot 5,6 milijona evrov.

Več iz rubrike