Izjemno redka in najdražja plemenita kovina na svetu

Na božični večer leta 1800 je angleški kemik William Hyde Wollaston odkril kovino, ki je danes najdražja in najdragocenejša na svetu; rodij.
Fotografija: Rodij (Rh). Foto: Pinterest
Odpri galerijo
Rodij (Rh). Foto: Pinterest

William Hyde Wollaston in njegov sodelavec Smithson Tennant sta leta 1800 kupila kos skoraj čiste platinaste rude, na skrivaj pretihotapljen iz španske kolonije Nueva Granada v Južni Ameriki (današnja Kolumbija). Cena je bila takrat približno 940 evrov, kar bi po prilagoditvi današnjim vrednostim znašalo več kot 20.000 evrov.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Nato je Wollaston dosegel nekaj, kar prej ni uspelo še nikomur; s kemičnim postopkom je izoliral platino in jo naredil prožno in kovno. Ko je kupljeno rudo raztopil v improviziranem laboratoriju na svojem vrtu, je dobil topno in netopno usedlino. Po obarjanju topne usedline je opazil, da so ostale rdečkaste soli, ki niso značilne za platino, zato je posumil, da je bilo v njegovem kosu platine prisotno še nekaj drugega. Tako je Wollaston odkril dve plemeniti kovini. Eno je poimenoval paladij, drugo pa rodij.

Kaj je rodij?

Ime rodij izvira iz grške besede za vrtnico – rhodon, razlog za to pa so prav omenjene rdečkaste soli, ki so nastale ob procesu raztapljanja platine. »Rodij je del skupine platinskih kovin, ki veljajo za plemenite kovine, tako kot zlato in srebro,« je po navedbah ameriškega portala HowStuffWorks dejal Shaun Peterson, član ameriškega gemološkega inštituta in strokovnjak na področju umetnosti izdelave nakita.

Paladij (Pd). Foto: Igor Zaplatil / Delo
Paladij (Pd). Foto: Igor Zaplatil / Delo

Rodij je izjemno sijoča in proti koroziji odporna kovina, ki se uporablja v številnih industrijah, vključno z avtomobilsko, draguljarsko, kemično in elektrotehnično. Cena rodija danes znaša 12.500 evrov za unčo. Za primerjavo: cena za unčo zlata je približno 1600 evrov, unča platine pa stane približno 850 evrov. Rodij se sicer skoraj vedno zbira kot stranski produkt pri rafiniranju platine, bakra in niklja, največja proizvajalka rodija pa je Južnoafriška republika, in sicer zaradi obsežnih rudnikov platine v tej državi.

Zakaj je rodij tako dragocen in kako ga uporabljamo?

Peterson meni, da je rodij tako dragocen zaradi svoje redkosti in uporabnosti. »Zaradi redkosti in velikega svetovnega povpraševanja po rodiju, ki je posledica uporabe v avtomobilski industriji, je njegova cena močno zrasla,« je dejal. Razlog verjetno tiči tudi v novih predpisih, ki zahtevajo manj emisij in bolj čisto avtomobilsko industrijo, zlasti na Kitajskem in v Evropi, še poroča portal HowStuffWorks.

image_alt
Najdena največja zbirka kovancev iz anglosaškega obdobja

Okrog 80 odstotkov vsega razpoložljivega rodija se torej uporablja v avtomobilih in sicer pri katalitičnih pretvornikih za čiščenje izpušnih plinov, saj je rodij izjemno učinkovit pri razgradnji molekul dušikovega oksida. Poleg tega se uporablja tudi kot katalizator za proizvodnjo arome mentola v žvečilnih gumijih, kot premaz za optična vlakna in ogledala ter avtomobilske žaromete.

Sicer pa se ljudje z rodijem najverjetneje neposredno srečamo v obliki premaza za svetleč in sijoč nakit. »Zlatarji rodij uporabljajo pri izdelavi nakita, ker je svetel, srebrno bele barve in zelo trd, kar pripomore k večji odpornosti nakita na praske in korozijo,« pravi Peterson.

Uporaba rodija pri izdelovanju nakita

Zlato (Au). Foto: Denis Balibouse / Reuters
Zlato (Au). Foto: Denis Balibouse / Reuters
Rodij je izredno trd in ima zelo visoko tališče pri 2035 stopinjah Celzija, zaradi česar ga je precej težko obdelovati. »Rodij je sam po sebi pretrd za splošno izdelavo nakita. Najpogosteje se uporablja kot prevleka na drugih kovinskih zlitinah za zaščito pred alergijami ali za izboljšanje barve in sijaja nakita,« pojasnjuje Peterson.

Sijaj in obstojnost sta nedvomno največji prednosti te redke kovine, ker pa je z njo tako težko delati, je prevleka iz rodija navadno tanka in se posledično hitro obrabi. Izdelovalci nakita zato najraje uporabljajo rodij na kosih, ki se manj drgnejo in obrabljajo, priporočajo pa, da se rodijeva prevleka dopolni vsaki dve leti.

image_alt
Znanstvenikom uspelo vodo spremeniti v kovino

Ker za to potrebujete zelo malo te plemenite kovine, je takšen nakit relativno cenovno dostopen. Na spletu lahko najdete nakit, prevlečen z rodijem, v vrednosti od približno 300 do 4500 evrov. Zahvaljujoč Wollastonovemu odkritju pred več kot 200 leti tako lahko danes s pridom uporabljamo in nosimo najdragocenejšo ter najdražjo kovino našega planeta.

Več iz rubrike