Najdena največja zbirka kovancev iz anglosaškega obdobja

V vzhodnem delu Anglije so odkrili stare kovance izpred 1400 let in jih razglasili za pomembno mednarodno najdbo.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/The Guardian
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/The Guardian

V zahodnem Norfolku v vzhodnem delu Anglije so v obdobju 30 let odkrili več kot 130 zlatih kovancev in nekaj zlatih predmetov izpred 1400 let, navaja The Guardian.

image_alt
Najdeni dragoceni predmeti iz časov enega najbogatejših imperijev

Večinoma gre za frankovske tremise

Večino predmetov in kovancev je z detektorjem kovin našel anonimnež, ki je najdbo takoj prijavil pristojnim organom.

Policist David Cockle, ki je našel 10 kovancev iz iste zbirke, najdbe ni prijavil, temveč je te poskušal nezakonito prodati, zato je bil celo 16 mesecev v zaporu, poročajo tuji mediji.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Večinoma naj bi šlo za frankovske tremise, redke bronaste kovance Rimske republike. V zbirki je tudi devet zlatih solidov, zlatnikov iz poznorimskega cesarstva. En solid tehta 4,5 grama in je nekoč veljal za utežno enoto za zlato.

Foto: Posnetek zaslona/The Guardian
Foto: Posnetek zaslona/The Guardian

Glede na odkritje ostalih predmetov, vključno z zlatim nakitom in zlato palico, kaže, da bi morali kovance obravnavati kot plemenite kovine, vrednotene po teži, in ne po nominalni vrednosti, menijo poznavalci.

Pomembna mednarodna najdba

»To je zelo pomembna najdba. Po datumu je blizu slavnemu ladijskemu grobišču iz Sutton Hoo v Suffolku. Čeprav ne vsebuje toliko zlata kot grobišče, vsebuje veliko več kovancev,« pravi Gareth Williams, kustos v britanskem muzeju.

image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Tim Pestell, višji kustos v muzeju in umetniški galeriji v gradu Norwich, je zaklad označil za pomembno mednarodno najdbo. »Preučevanje najdbe lahko pomaga razumeti zgodnje trgovinske in menjalne sisteme ter pomen zahodnega Norfolka za vladajoče kralje vzhodne Anglije v sedmem stoletju,« pravi strokovnjak.

Običajno so kovanci, starejši od 300 let, ki vsebujejo več kot 10 odstotkov plemenitih kovin, opredeljeni kot zaklad. Po zakonu o zakladih tako najdba pripada Britanskemu kraljestvu.

Kot navaja The Guardian, bo krona zahtevala zbirko, če jo bo pooblaščeni muzej želel pridobiti v javno korist. V tem primeru muzej v gradu Norwich upa, da bodo zaklad pridobili s podporo britanskega muzeja.

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Strokovnjaki iz britanskega muzeja menijo, da gre za največjo zbirko kovancev iz tega obdobja. »Primerjava z drugimi najdbami z območja vzhodne Anglije bo pomagala preoblikovati naše razumevanje gospodarstva zgodnje anglosaške Anglije,« je prepričan Williams.

Več iz rubrike