Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Dinastija Rothschild, najbogatejša družina, ki je kadarkoli obstajala, ima še danes velik vpliv tako v finančnem kot tudi političnem svetu.
Fotografija: Družini Rothschild pripisujejo neomajno bogastvo. Foto: Lina Network
Odpri galerijo
Družini Rothschild pripisujejo neomajno bogastvo. Foto: Lina Network

Družina Rothschild se je začela po Evropi širiti v začetku 18. stoletja, ko je Mayer Amschel Rothschild ustanovil družinski imperij v Frankfurtu. Revija Forbes ga je leta 2005 imenovala za ustanovitelja mednarodnega bančništva, družina pa še danes velja za eno najbolj uspešnih podjetniških družin v zgodovini.
image_alt
Sin Warrena Buffetta s prezgodnjo prodajo delnic ob 172 milijonov

Moč in vpliv družine sta se hitro razširila po vsem svetu; njen geopolitični vpliv je spremenil izid vojn, ustvaril države ter vzpostavil povezave in konflikte med narodi, kar še vedno odmeva v današnji kulturi. Šlo je za alkimiste, ki so denar spremenili v oblast in oboje ohranili skozi več generacij, navajajo poznavalci.
 

Začetki bančnega cesarstva


Mayer Amschel Rothschild se je rodil leta 1744 v Frankufirtu v judovski družini. Že kot otrok se je izučil za prodajalca in menjevalca deviz, kar je bil takrat tipični poklic Judov. Po nekaj letih usposabljanja je postal Mayer trgovec z redkimi kovanci, kar mu je prineslo veliko pomembnih poznanstev in zvez, ki jih je kasneje dobro izkoristil.
Mayer Rothschild. Foto: Celebrity Net Worth
Mayer Rothschild. Foto: Celebrity Net Worth

S priznanjem mednarodnih zaslug je lahko hitro razširil svoje poslovanje in hkrati pridobil vedno več strank z višjih slojev, s tem pa so se povišali tudi njegovi prihodki. V začetku 19. stoletja je postal glavni bankir deželnega grofa Viljema IX.

S pridobljenim kapitalom je začel izdajati lastna mednarodna posojila, pri tem pa je uporabljal različne tehnike sebi in svojemu zaslužku v prid. Leta 1769 je Mayer prejel častni naziv kronskega zastopnika, kar je pomenilo začetek bančnega cesarstva.
Z rojstvom 10 otrok se je povečal Mayerjev imperij, poslovanje družine pa je razširil s tem, da je poslal svojih pet sinov v različne evropske prestolnice. Vsak od njih je razvil uspešno podjetje. Ta so se nahajala v Frankfurtu, Londonu, na Dunaju, v Parizu in Neaplju.

Iz petih povezanih podružnic se je oblikovala prva banka, ki je presegala vse meje. Posojanje denarja vladam in financiranje vojnih operacij je dalo družini veliko možnosti za nabiranje obveznic in ustvarjanje dodatnega bogastva v različnih panogah.
image_alt
Trump prejel finančno pomoč škotskih davkoplačevalcev

Nathan Rothschild

 
Izmed štirih Mayerjevih sinov je največji uspeh dosegel Nathan Rothschild, ki se je preselil v London in se uveljavil v svetu trgovanja s tekstilom in financ. Zaradi mednarodnega ugleda je postal najbogatejši član družine Rothschild. V tem obdobju je postal tudi prostozidar Premierne Velike Lože Anglije, prek katere je vzpostavil številne povezave med bogatimi in elito.
Leta 1811 je v Londonu ustanovil banko N M Rothschild & Sons, ki je kmalu postala ena najmočnejših finančnih institucij v Evropi.

Med Napoleonskimi vojnami naj bi se ukvarjal s plačilom Wellingtonovih čet na Portugalskem in v Španiji, poročajo tuji mediji. Po francoski invaziji na Rusijo je podpiral tudi britanske zaveznike, zaradi česar so se začele o družini širiti številne teorije zarote.
Nathan Rothschild. Foto: Celebrity Net Worth
Nathan Rothschild. Foto: Celebrity Net Worth

Nekateri mediji so poročali, da je Nathan leta 1840 vedel, kakšen bo izid bitke pri Waterlooju še pred britansko vlado. Strateški položaj mu je omogočal vlaganje v londonsko borzo in mu prineslo neomajno bogastvo. Njegova zapuščina se je nadaljevala, ko je postal njegov sin Lionel član parlamenta.
 
Nathanovo premoženje je postalo del kolektivnega bogastva, ki ga je vsak Rothschild prenesel na naslednjo generacijo. Njegovi potomci še naprej financirajo globalno poslovanje. Holding družine Rotschild pokriva številne panoge; vključno z nepremičninami, rudarstvom, finančnimi storitvami in filantropijo.
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Bogastvo družine je doseglo vrhunec v 19.stoletju, ko je bilo njihovo zasebno premoženje največje na svetu. To rekordno premoženje še do danes ni bilo preseženo, poroča spletna stran Celebrity Net Worth.
 

Jacob Rothschild


Najstarejši še živeči član dinastije Rothschild je Jacob Rothsilchd. Četrti baron Rothschild je ponovno vzpostavil odnos z ZDA in pomagal razširiti investicijski sklad Rothschild, ki je obsegal velika vlaganja na londonski borzi.

Poleg prodora v naftno in mednarodno politiko je vzpostavil odnose s ključnimi osebnostmi v ZDA; s politiki, bankirji in ostalimi vplivneži. Leta 2012 je kupil eden glavnih Rothschildovih investicijskih skladov 37-odstotni delež v skupini za upravljanje premoženja v lasti družine Rockefeller. Združitev dveh najbogatejših družin v človeški zgodovini pomeni še večjo moč in vpliv.
image_alt
Milijarderji, ki so v času pandemije postali še bogatejši

Danes je družinski imperij razdeljen med potomce in zunanje delničarje, zato je po navedbah finančnih medijev težko ugotoviti dejansko bogastvo družine. Nekateri tuji mediji navajajo, da je neto vrednost družine ocenjena na več kot 350 milijard evrov.

Več iz rubrike