Trump prejel finančno pomoč škotskih davkoplačevalcev

Škotska podjetja v lasti Donalda Trumpa ter drugih milijonarjev in milijarderjev so prejela v času korona krize zajetne vsote finančne pomoči Škotske.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Shutterstock

Luksuzni zasebni klubi v lasti ruskih in ameriških bogatašev so med številnimi škotskimi podjetji, ki so v okviru državnega programa za ohranjanje delovnih mest v času koronavirusa prejela več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Eden najbolj zasebnih klubov, ki je prav tako prejel pomoč, od svojih super bogatih članov sicer zahteva letno članarino v višini 110.000 evrov. Tudi škotsko podjetje nekdanjega ameriškega predsednika je zahtevalo finančno pomoč za ohranitev delovnih mest, obenem pa odpustilo številne delavce.
 

Število milijarderjev na Otoku se je v zadnjem letu precej povečalo

 
Program za ohranitev delovnih mest je bil v Združenem kraljestvu uveden lani spomladi, da bi podprl podjetja v težavah in preprečil množično brezposelnost. Pri tem so sporni visoki zneski, izplačani podjetjem z nepreglednimi korporativnimi strukturami, ki so močno zmanjšala število zaposlenih. Ti zneski bodo ponovno sprožili razpravo o tem, kako je pandemija povečala socialne neenakosti, poroča The Scotsman.
 
Elizabeta II., kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske in držav skupnosti narodov Commonwealtha. Foto: David Cheskin / Getty Images
Elizabeta II., kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske in držav skupnosti narodov Commonwealtha. Foto: David Cheskin / Getty Images

Milijarderji, katerih podjetja so bila upravičena do pomoči, sicer niso storili ničesar protizakonitega. Bodo pa imeli izplačani zneski velik vpliv na javne finance, kar je sprožilo jezo med davkoplačevalci. Število milijarderjev v Združenem kraljestvu se je v zadnjem letu povečalo za rekordnih 24 odstotkov, njihovo skupno premoženje pa se je povečalo za približno petino.
 
Margaret Hodge, predsednica parlamentarne skupine vseh strank za boj proti korupciji in odgovorno obdavčevanje, je dejala, da je »popolnoma nesprejemljivo«, da lahko milijarderji, ki imajo podjetja v davčnih oazah, izkoriščajo javna sredstva. Vlado Združenega kraljestva je obtožila neodgovornega ravnanja, ker za izplačilo finančne pomoči za ohranitev delovnih mest ni vključila posebnih kriterijev, navaja The Scotsman.
 
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Časnik Scotland on Sunday je navzkrižno primerjal podatkovne baze o prejetih plačilih pri britanski davčni upravi z evidencami vladne agencije Companies House, da bi ugotovil, na kakšen način so nekateri najbogatejši tuji poslovneži na Škotskem dostopali do finančnih sredstev. Podatki zajemajo le izplačila med decembrom 2020 in letošnjim junijem.
 

Škotska je pripravljena pomagati bogatašem...

 
Podjetje Tulchan Trust, ki upravlja 8.900 hektarjev veliko posestvo Tulchan, je v lasti ruskega 'vodka' milijarderja Yurija Sheflerja. V zadnjem času je prejelo 150.000 evrov pomoči, navaja Scotland on Sunday. Na posestvu se nahaja tudi »najbolj zasebni klub za člane«, letna članarina pa znaša 110.000 evrov. Forbes ocenjuje, da znaša neto premoženje Sheflerja 1,93 milijarde evrov.
 
Škotsko višavje. Foto: Getty Images
Škotsko višavje. Foto: Getty Images

V tem sedemmesečnem obdobju je podjetje Skibo Ltd., ki ima v lasti grad Skibo, zaprosilo za približno 1.300.000 evrov pomoči. Na škotskemu gradu, ki je v lasti ameriškega poslovneža Ellisa Shorta, se trenutno nahaja »eden izmed najprestižnejših zasebnih klubov na svetu« Carnegie Clubu. Letna članarina v klubu znaša 11.000 evrov, pristojbina pa 35.000 evrov. Iz zadnjih letnih računovodskih izkazov podjetja Skibo Ltd. je razvidno, da je podjetje ustvarilo skoraj 700.000 evrov dobička.
 
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Družba Balnagown Castle Properties, ki jo nadzoruje egiptovski milijarder Mohamed Al Fayed, lastnik veleblagovnice Harrods, je za ohranitev delovnih mest prejela približno 46.000 evrov pomoči. Podjetje nadzira posestvo 92-letnika s površino 26.300 hektarjev, njegova matična družba Ocarina Trustee AG pa ima sedež v kneževini Lihtenštajn. Al Fayed in njegova družina imajo premoženje v vrednosti 1,97 milijarde evrov.
 

…in celo nekdanjemu predsedniku Združenih držav Amerike

 
Škotsko letovišče Turnberry je v lasti Donalda Trumpa. Po navedbah Scotland on Sunday naj bi za ohranitev delovnih mest zahtevalo kar 1.535.000 evrov državne pomoči. Obenem pa je britanski sindikat RMT navedel, da je od lanskega poletja v prestižnem letovišču Turnberry službo izgubilo vsaj 66 zaposlenih.
 
Nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump, 26. junij 2021. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump, 26. junij 2021. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Alison Thewliss, poslanka parlamenta Združenega kraljestva, je dejala: »Mednarodna podjetja, ki so med pandemijo ustvarila velike dobičke, zlasti tista, ki so v lasti subjektov v davčnih oazah, bi morala nujno razmisliti o vračilu denarja, ki so ga prejela med krizo.« Obenem pa je opozorila, da mora vlada Združenega kraljestva okrepiti svoj davčni sistem, da bi preprečila še več škandalov, povezanih s tem.
 
Škotski sekretar sindikata Unite, Pat Rafferty, je za Scotland on Sunday pojasnil, da je bil program za ohranitev delovnih mest posebej zasnovan za preprečevanje množične brezposelnosti in pomoč podjetjem in delavcem. »Vendar pa vidimo, da milijarderji in velika podjetja, od katerih številni uporabljajo dvomljive prakse zaposlovanja, v celoti izkoriščajo to shemo, zmanjšujejo število delovnih mest, slabšajo pogoje dela in preusmerjajo javna sredstva Združenega kraljestva v davčne oaze, kot so Bermudski ali Kanalski otoki.«
 
image_alt
31-letnik prek Youtuba zasluži več kot 5 milijonov evrov letno

»Dejstvo je, da nobeno od teh podjetij ni storilo ničesar očitno nezakonitega, je bistvo problema,« je dejal Rafferty in dodal, da bi morala biti shema pomoči vezana na pogoje. »[Shema] ne bi smela dobesedno dati praznega čeka nepoštenim delodajalcem.«
 

Več iz rubrike