Najdeni dragoceni predmeti iz časov enega najbogatejših imperijev

Ribiči so v zadnjih letih na otoku Sumatra našli več milijonov vredne ostanke iz časov imperija Srivijaya, ki je bil znan po izjemnem bogastvu.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona / The Guardian
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona / The Guardian

Na otoku Sumatra v Indoneziji so ribiči v zadnjih petih letih našli neprecenljive zgodovinske najdbe izjemnih vrednosti. Ti naj bi izhajali iz časov imperija Srivijaya, ki je bil v svoji dobi znan kot »otok zlata« in je več kot 600 let vladal Indoneziji. Šlo je za plavajoče kraljestvo, ki je bilo del svilne ceste, mreže medsebojno povezanih trgovskih poti Azije z območjem Sredozemlja, Severne Severozahodne Afrike in Evrope. Imperij je bil svoje čase znan po svojem izjemnem bogastvu ter po zlatu in draguljih, nato pa naj bi v 14. stoletju skrivnostno izginil, poroča The Guardian.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Dragoceni ostanki tistih časov so bili najdeni vzdolž reke Musi. Do njih so se dokopale lokalne ribiške posadke, ki na tem območju izvajajo nočne potope. Gre za izjemne predmete, kot so zlati prstani, kroglice in zlati kovanci. Med odkritji je tudi kip Bude iz osmega stoletja v naravni velikosti, ki je posut z dragocenimi dragulji. Vreden naj bi bil več milijonov funtov.

Ob koncu civilizacije so palače in templji potonili skupaj z vsem imetjem

Foto: Posnetek zaslona / Daily Mail
Foto: Posnetek zaslona / Daily Mail
Dr. Sean Kingsley, britanski pomorski arheolog, je za The Guardian potrdil, da so bili v zadnjih letih na tem območju najdeni izjemni predmeti. Zanje meni, da so dokaz, da je bila Srivijaya »vodni svet«. Tamkajšnji ljudje so živeli na reki. »Ko je prišlo do konca civilizacije, so njihove lesene hiše, palače in templji potonili skupaj z vsem drugim imetjem,« razlaga Kinsley.

Kot je razložil Kingsley, je Srivijaya v svojem času nadzorovala prometnice pomorske svilene ceste. Šlo je za ogromen trg, ki je trgoval z lokalnim, kitajskim in arabskim blagom.

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

»Medtem ko je svet zahodnega Sredozemlja v osmem stoletju vstopal v temno dobo, je prišlo do vzpona enega največjih svetovnih kraljestev na zemljevidu jugovzhodne Azije. Vladarji Srivijaye so več kot 300 let obvladovali trgovske poti med Bližnjim vzhodom in imperialno Kitajsko. Srivijaya je postala mednarodno križišče trgovanja z najboljšim blagom tega časa. Njegovi vladarji so si nabrali izjemno bogastvo,« je o zgodovinskem imperiju povedal Kingsley.

Foto: Posnetek zaslona / Daily Mail
Foto: Posnetek zaslona / Daily Mail
Osupljive najdbe vključujejo drage kamne in nakit, kip Bude pa tudi uhane in zlate kroglice iz ogrlic. Najdeni so bili tudi prstani z zlatimi dragulji s kremplji, ki so podobni ptičjim. Starodavna civilizacija jih je obravnavala kot svete.

Ribiči najdene zaklade na tem območju običajno preprosto prodajo naprej, brez da bi bili ti deležni temeljite arheološke obravnave. Tako končajo v trgovinah s starinami, ribiči pa zanje dobijo drobiž v primerjavi s tem, koliko so resnično vredni, še navaja The Guardian.

image_alt
To je najstarejši ohranjeni zemljevid zvezd

Kot dodaja Kingsley, so s tem ti zakladi izjemne vrednosti izgubljeni. Če bi jih namreč vzeli pod drobnogled arheologi, bi bila s tem razjasnjena marsikatera zgodovinska dejstva o tem skrivnostnem imperiju.

image_alt
Najljubše davčne oaze bogatašev

Več iz rubrike