Najljubše davčne oaze bogatašev

Davčna oaza je lahko vsako območje, ki omogoča nižji obračun davka kot v domači državi. Nekatere so zaradi številnih ugodnosti še posebej priljubljene.
Fotografija: Otoki so najbolj priljubljene davčne oaze. Foto: Thinkstock/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Otoki so najbolj priljubljene davčne oaze. Foto: Thinkstock/Getty Images/iStockphoto

Davčna oaza je geografsko območje oziroma država, ki davkoplačevalcu omogoča nižji obračun davka kot v domači državi. Po podatkih različnih mednarodnih organizacij naj bi bilo na svetu več kot 50 davčnih oaz.

image_alt
Davčne oaze – privilegij finančnih elit

Mreža za davčno pravičnost (Tax Justice Network, TJN) je objavila indeks finančne tajnosti za globalne davčne oaze, pri čemer je države razvrstila glede na tajnost in obseg finančnih dejavnosti.

Politično nevtralna lestvica od 0 do 100 pomaga razumeti svetovno finančno tajnost, davčne oaze ali tajne jurisdikcije ter nezakonite finančne tokove ali beg kapitala.

News Week je objavil seznam najslabše uvrščenih finančnih jurisdikcij.

Kajmanski otoki

Kajmanski otoki, čezmorsko ozemlje Velike Britanije, so se glede na indeks za leto 2020 uvrstili na prvo mesto z oceno tajnosti 76, kar pomeni, da so »zelo tajni«. Otoki predstavljajo 4,58 odstotka svetovnega trga offshore finančnih storitev. So vodilni sedež hedge skladov, medtem ko finančne storitve predstavljajo tretjino bruto domačega proizvoda. Poznavalci ugotavljajo, da je vrednost tujega premoženja 1500-krat večja od vrednosti domačega gospodarstva.

image_alt
Pandorini dokumenti razkrivajo vedno bolj zveneča imena

Združene države Amerike

ZDA se glede na indeks finančne tajnosti uvrščajo na drugem mestu z oceno tajnosti 63, navaja News Week. Predstavljajo 21,37 odstotka offshore finančnih storitev. ZDA veljajo za zelo skrb vzbujajočo davčno oazo, saj ponujajo široko paleto davčnih storitev. Zvezna država Delaware je znana kot eno izmed območij na svetu, kjer je najlažje ustanoviti navidezno podjetje.

Švica

Švica se uvršča z oceno tajnosti 74 na tretje mesto. Država je odgovorna za 4,12 odstotka svetovnega trga offshore finančnih storitev, predvsem zaradi zakonov o bančni skrivnosti iz leta 1934, ki so razkrivanje informacij označili za kaznivo dejanje.

Švica velja za varno jurisdikcijo. Foto: Shutterstock
Švica velja za varno jurisdikcijo. Foto: Shutterstock

Švica velja za varno davčno oazo predvsem zaradi politične nevtralnosti. Finančne storitve predstavljajo več kot 10 odstotkov državnega BDP-ja, država pa velja za enega izmed največjih offshore finančnih centrov. UBS in Creditt Suisse predstavljata približno polovico vseh švicarskih bančnih sredstev, zato ni presenetljivo, da so bančni lobiji močno zastopani v vladnih krogih, menijo poznavalci.

Hongkong

Z oceno tajnosti 66 od 100 predstavlja Hongkong 4,4 odstotka globalnega trga. Glede na indeks finančne tajnosti pa se ugotavlja, da bi lahko politična nestabilnost Hongkonga to spremenila, poroča News Week.

Hongkong je ena najhitreje rastočih tajnih davčnih oaz na svetu. Razlog za to je verjetno v izmikanju sprejetja standarda transparentnosti in v obljubi, da bo spoštoval načelo minimalnega poseganja v način delovanja trga.

Singapur

Glede na indeks finančne tajnosti 2020 je uvrščen na peto mesto z dokaj visoko oceno; 65 od 100. Država predstavlja več kot pet odstotkov svetovnega trga offshore finančnih storitev.

Singapur tekmuje za vodilno mesto offshore finančnega centra v Aziji s Hongkongom, pri čemer Singapur večinoma služi  jugovzhodni Aziji, Hongkong pa Kitajski in severni Aziji. Kljub osredotočenju na Azijo prihaja pomemben delež bančnih vlog iz ZDA in Združenega kraljestva.

image_alt
Trump prejel finančno pomoč škotskih davkoplačevalcev

Luksemburg

Luksemburg je z zmerno oceno tajnosti 55 in 12-odstotnim deležem na svetovnem trgu uvrščen na šesto mesto. Politična stabilnost in močne povezave z evropskimi državami so mu omogočile, da se je uveljavil kot močna davčna oaza.

Japonska

Japonska ima oceno tajnosti 63, vendar le 2,2-odstotni delež svetovnega trga. Medtem ko so državni predpisi bolj omejevalni kot v drugih državah, je japonska vlada leta 2020 napovedala, da bo poenostavila regulativne ukrepe in izboljšala davčni sistem.

Več iz rubrike