Pandorini dokumenti razkrivajo vedno bolj zveneča imena

Pandorini dokumenti so razkrili skrivne posle in premoženje številnih svetovnih voditeljev, politikov, javnih funkcionarjev in znanih osebnosti.
Fotografija: Tony Blair, nekdanji premier britanske vlade. Foto: Denis Balibouse / Reuters
 
Odpri galerijo
Tony Blair, nekdanji premier britanske vlade. Foto: Denis Balibouse / Reuters  

Projekt Pandorini dokumenti je največja novinarska raziskava na svetu, ki vključuje več kot 600 novinarjev iz 150 medijev v 117 državah, tudi Sloveniji.

Novinarska preiskava mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in partnerskih medijev, med katerimi je tudi slovenski portal Oštro, je v skoraj dvoletnem raziskovanju analiziralo milijone zaupnih dokumentov. Pobegli dokumenti iz 14 registracijskih družb z vsega sveta so razkrili finančne skrivnosti politikov, milijarderjev in globalnih elit v svetu davčnih oaz.
 

Vpleteni številni vplivneži, ki bi lahko davčne oaze preprečili


Dokumenti o 14 ponudnikih storitev v davčnih oazah in drugih davčno ugodnih jurisdikcijah, ter registracijskih agentov, ki skrbijo za ogromno slamnatih podjetij in sklade v davčnih oazah, razkrivajo veliko informacij. Med drugim o dejanskih lastnikih subjektov, registriranih na Britanskih Deviških otokih, Sejšelih, V Hongkongu, Belizeju, Panami, Južni Dakoti in drugih skrivnih jurisdikcijah. Subjekte so uporabljali za nakup nepremičnin, hrambo denarja, lastništvo drugih podjetij in drugega premoženja, največkrat anonimno, poroča The Guardian.
image_alt
Davčne oaze – privilegij finančnih elit

ICIJ je pridobil 11,9 milijona raznovrstnih dokumentov, ki vsebujejo 2,94 terabajta zaupnih podatkov. Analiza dokumentov v obliki spletne pošte, ustanovnih papirjev, zvočnih posnetkov, video posnetkov, seznami direktorjev, uradnih poročil, računov in ostale dokumentacije je razkrila skrivne posle in premoženje več kot 130 milijarderjev.

Vpletenih naj bi bilo tudi več kot 330 politikov, od tega 35 svetovnih voditeljev in številnih drugih javnih funkcionarjev. Na seznamu so se znašli guverner centralne banke, veleposlaniki, trgovci z orožjem, šefi tajnih služb, pa tudi znani iz sveta zabave, športniki in ostale medijske zvezde.
Andrej Babiš, predsednik vlade Republike Češke. Foto: Uroš Hočevar
Andrej Babiš, predsednik vlade Republike Češke. Foto: Uroš Hočevar

Nekateri dokumenti so povezani s finančnimi kaznivimi dejanji, vključno s pranjem denarja, navaja spletna stran ICIJ
Preiskava razkriva tudi, kako banke in odvetniške službe tesno sodelujejo s ponudniki offshore storitev pri oblikovanju kompleksnih korporativnih struktur. Prav tako naj bi ameriški ponudniki storitev zaupanja izkoristili zakone nekaterih držav, ki spodbujajo tajnost in bogatim tujim strankam pomagajo skriti bogastvo, da bi se izognili davkom v svoji državi.
 

Elite izčrpavajo revne države


Lastništvo podjetja v davčni oazi sicer ni nezakonito, vendar zagotovljena tajnost omogoča prikrivanje nezakonitih finančnih transakcij. Omogoča tudi pranje denarja, podkupovanje, utajo davkov in financiranje terorizma in trgovine z ljudmi, navaja spletni portal Oštro.

Čeprav je kopičenje premoženja v davčnih oazah zakonito, je vseeno sporno, saj prizadene ravno najbolj revne države. Na neki način je elitam dovoljeno, da izčrpavajo javna sredstva, namenjena gradnji cest, šol in bolnišnic, so prepričani poznavalci.
Med najbolj znanimi imeni iz političnega parketa se je znašel nekdanji britanski premier Tony Blair, ki je bil nekoč glavni borec proti neplačevanju davkov. Leta 2017 naj bi skupaj z ženo namesto razkošne hiše od družine bahrajnskega politika za 7,54 milijona evrov, kupila kar podjetje offshore, ki je bilo lastnik nepremičnine.
 
image_alt
Trump prejel finančno pomoč škotskih davkoplačevalcev

Češki premier in bogataš Andrej Babiš se je prav tako znašel na »črnem seznamu«. Kot poročajo tuji mediji, naj bi prek slamnatih podjetij opral okoli 19 milijonov evrov iz katerih je njegovo hčerinsko podjetje nakupilo vrsto razkošnih nepremičnin.
Tudi azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je vlagal v nepremičnine. Slednji naj bi si s pomočjo podjetij iz davčnih oaz priskrbel 17 razkošnih stavb v Londonu, zanje pa naj bi plačal 600 milijonov evrov. Njegov sin Hejdar je pri komaj 11 letih postal lastnik štirih stavb v prestižnem londonskem okrožju, poroča The Guardian. 

V dokumentih se je znašel tudi italijanski politik Silvio Berlusconi, pa predsedniki in premierji Cipra, Češke, Jordanije, Pakistana in Kenije. Najbolj odmevno ime, ki je omenjeno v poročilu, je ruski predsednik Vladimir Putin, za enkrat samo posredno. Njegova domnevna ljubica in mati nezakonske hčere naj bi namreč bila prav tako povezana s slamnatimi podjetji.

Med znanimi imeni iz sveta zabave so se na seznamu znašli pevka Shakira, manekenka Claudia Schiffer, nogometni trener Pep Guardiola, in še drugi številni rokovski zvezdniki, filmski igralci, svetovno znani športniki in ostale medijske zvezde.
Pep Guardiola, nogometni trener. Foto: Peter Powell / Reuters
Pep Guardiola, nogometni trener. Foto: Peter Powell / Reuters

Vpleteni tudi slovenski estradniki, podjetniki in znani športniki

 
Portal Oštro navaja, da so samo njihovi preiskovalni novinarji v večmesečni preiskavi pregledali več kot 9000 dokumentov, povezanih s Slovenci. Med njimi so elektronska pošta, dokazila o lastništvu, poslovni načrti in druga dokumentacija najmanj 40 podjetij z Britanskih Deviških otokov, Sejšelov, Cipra, iz Belizeja in drugih davčnih oaz.

Dokumenti razkrivajo lastnike podjetij, med katerimi so tudi slovenski športniki, podjetniki, osumljenci za gospodarsko-finančni kriminal in ubežniki pred slovenskimi sodišči.
image_alt
Velike sile ukinjajo namakanje multinacionalk v morju davčnih oaz

Med slovenskimi imeni trenutno najbolj odmeva Marko Glinšek, direktor podjetja Lux Factor v Sloveniji. Glinšek je v preteklosti vseskozi zatrjeval, da slovensko podjetje za sejšelski Lux Factor le pogodbeno opravlja storitve in da lastnika pravega podjetja ne pozna. Novi dokumenti pa naj bi razkrili, da je ravno on lastnik Sejšelskega podjetja Lux Factor. Še več, povezujejo ga tudi z Dijano Đuđić, tesno sodelavko Roka Snežiča.

Nekatera slovenska podjetja so bila vpletena v prevare potrošnikov, izmikanje premoženja pred upniki in domnevno pranje denarja. Zgodbe in imena se bodo še razkrivala v prihodnjih tednih, verjamemo tudi da mnogi od njih ne bodo presenečenje.
 

Več iz rubrike