To je najstarejši ohranjeni zemljevid zvezd

V britanskem muzeju si bo kmalu možno ogledati starodavni predmet, ki naj bi bil najstarejši zemljevid zvezd na svetu.
Fotografija: Zemljevid zvezd. Foto: Posnetek zaslona/Dailymail
Odpri galerijo
Zemljevid zvezd. Foto: Posnetek zaslona/Dailymail

Kot poroča BBC, bo britanski muzej na veliki razstavi »The World of Stonehenge« predstavil najstarejši ohranjeni zemljevid zvezd na svetu.

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Bronasti disk Nebra Sky, star 3600 let, naj bi izhajal iz bronaste dobe in velja za eno najpomembnejših arheoloških najdb 20. stoletja.

Bronasta plošča s premerom 30 centimetrov iz modro zelene platine je okrašena z zlatimi simboli, ki naj bi predstavljali sonce, luno, zvezde, solsticije in ozvezdje Plejade.

Na razstavi najznamenitejši še ohranjeni predmeti iz bronaste dobe

Strokovnjaki menijo, da naj bi bil zemljevid zvezd v bronasti dobi uporabljen kot nekakšen kalkulator, ki je pomagal napovedati najboljši čas za setev in žetev.

Foto: Posnetek zaslona/Dailymail
Foto: Posnetek zaslona/Dailymail

Disk sta našla iskalca zakladov na vzhodu Nemčije. Skupaj z bronastimi meči, sekiricami in bronastim nakitom sta najdbo prodala trgovcu za 12.000 evrov, navaja Dailymail.

Od takrat je artefakt nekajkrat zamenjal lastnike, dokler ni bil zasežen in je postal del nemškega državnega muzeja za prazgodovino. Zemljevid bo prvič po 15 letih za namene velike razstave posojen v tujino.

image_alt
Bitcoin še bližje novim rekordnim vrednostim, napetost narašča

Nebra Sky bo eden izmed vrhuncev razstave, na kateri si bo med drugim možno ogledati tudi na stotine drugih artefaktov iz Velike Britanije in preostalih delov Evrope. Eden pomembnejših kosov bo izjemno redek 3000 let star sončni obesek, ki je po mnenju strokovnjakov najpomembnejši britanski kos iz bronaste dobe.

Kustos razstave Neil Wilkin meni, da sta Nebra Sky in sončni obesek dva izmed najznamenitejših še ohranjenih predmetov iz bronaste dobe v Evropi. »Čeprav sta bila oba predmeta najdena daleč stran od Stonehenga, bomo z njima osvetlili obsežen medsebojno povezan svet, ki je obstajal okoli antičnega spomenika in povezuje Veliko Britanijo, Irsko in celinsko Evropo,« je dejal Wilkin.

image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Prvotni namen 2500 let pred našim štetjem zgrajenega kamnitega kroga ostaja skrivnost, vendar poznavalci trdijo, da je usklajen z gibanjem Sonca.

Prav tako so na disku Nebra z oznakami predstavljeni Sonce in njegovi solsticiji. Sonce je bilo za religijo severne Evrope osrednjega pomena, so prepričani poznavalci.

image_alt
Bo zlato kmalu doseglo rekordne vrednosti?

Namen razstave, ki bo trajala od 17. februarja do 17. julija, je predstaviti širšo zgodovino mitologije in kozmologije okoli 4500 let starega Stonehenga v južni Angliji, poročajo britanski mediji.

Več iz rubrike