Svetovna mesta, ki so letos najboljša izbira za potovanje

V skrbi za trajnost in turistično rast po pandemiji so se nekatera svetovna mesta odločila preoblikovati ponudbo in sprejeti novo obliko turizma.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Medtem ko nekatere države še okrevajo po pandemiji covida-19, so se nekatera svetovna mesta odločila preoblikovati ponudbo in sprejeti novo obliko turizma. Kot se je izkazalo, je k okrevanju mest veliko pripomoglo osredotočenje na trajnost in močan notranji turizem.

image_alt
Države, za vstop v katere je po novem predvidena turistična taksa

Euromonitor Internacional, svetovno vodilni neodvisni ponudnik marketinških raziskav, je naredil raziskavo najboljših mestnih destinacij, ki nakazujejo potencial turistične rasti mesta, odpornost v krizi in prizadevanja za trajnost.

V raziskavi je sodelovalo 100 mest, med katerimi so primerjali 54 različnih meritev znotraj šestih ključnih kategorij; Gospodarska in poslovna uspešnost, Turistična uspešnost, Turistična politika in privlačnost, Turistična infrastruktura, Zdravje in varnost in Trajnost, pri čemer so nekatera mesta na nekaterih področjih uspešnejša od drugih.

Spletna stran The Eco Magazine navaja svetovna mesta, ki so se glede na rezultate raziskave odrezala najbolje in so v letu 2022 vsekakor vredna obiska.

Pariz

Najbolj romantično evropsko mesto, kjer se nahajajo Louvre, Notre-Dame, Disneyland in Eifflov stolp, velja za najbolj obiskano turistično destinacijo.

Pariz. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine
Pariz. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine

Kot navajajo tuji mediji, so rezultati nekaterih raziskav pokazali izjemno močno uspešnost potovanj znotraj Francije v letu 2021, kar je pripomoglo h gospodarskemu okrevanju države, ki je bila zaradi izgube delovnih mest med pandemijo močno prizadeta.

image_alt
Destinacije, ki so digitalnim nomadom najbolj pisane na kožo

Dubaj

Mesto je od sredine leta 2020 odprto za mednarodne potnike, vlada pa je turiste pomirila z visoko stopnjo cepljenja in s strogimi varnostnimi ukrepi.

Burj Al Arab, Dubaj. Foto: Shutterstock
Burj Al Arab, Dubaj. Foto: Shutterstock

Dubaj je dosegel najvišjo uvrstitev v kategoriji zdravje in varnost, saj mu je Svetovni svet za potovanja in turizem (WTTC) podelil priznanje »Safe Travels«, ki potnikom omogoča prepoznavanje krajev s standardiziranimi zdravstvenimi in higienskimi protokoli.

Amsterdam

Lansko leto je Amsterdam investiral približno 100.000 evrov v oglaševalsko kampanjo, s katero bi privabil nove turiste. V prizadevanju, da bi mesto postalo bolj prijazno za domačine, je župan predlagal prepoved potnikov, ki nameravajo obiskati kavarne s konopljo.

Amsterdam. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine
Amsterdam. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine

Zaradi uspešnega boja proti brezposelnosti in posledično večjega dohodka je mesto globalno uvrščeno na šesto mesto.

Madrid

V prizadevanju za izboljšanje kakovosti zraka nameravajo okrog mesta zgraditi 75 kilometrov dolg t. i. zeleni zid z avtohtonimi drevesi. V boju proti podnebnim spremembam naj bi projekt vsako leto absorbiral 160.000 ton CO2.

Madrid. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine
Madrid. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine

Španska prestolnica je bila glede trajnosti v svetovnem merilu najvišje uvrščena. Glede na turistično politiko, ki vedno bolj cilja na večje število kakovostnih turistov, ki cenijo mestne kulturne znamenitosti in gastronomsko sceno, pa se je Madrid uvrstil na tretje mesto.

image_alt
Počasna potovanja kot novi trend

Berlin

Nemška prestolnica se je po trajnosti uvrstila na peto mesto, predvsem na račun mestne agencije VisitBerlin, ki uspešno razvija turizem s poudarkom na trajnosti in obvešča turiste o okolju prijaznih namestitvah in dejavnostih v mestu.

Berlin. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine
Berlin. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine

New York

New York je najbolj privlačna ameriška turistična destinacija, takoj za Los Angelesom. Glede na turistično uspešnost se globalno uvršča na tretje mesto.

New York. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine
New York. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine

Po poročanju tujih medijev se je pred letom 2020 število turistov postopoma povečevalo, v času pandemije pa se je število obiskovalcev zmanjšalo za 67 odstotkov. V prizadevanju, da bi v mesto privabili vsaj polovico od 66,6 milijona turistov iz leta 2019, so sprožili marketinško kampanjo za oživitev turizma. Pobuda je vredna 26 milijonov evrov.

London

Britanska prestolnica se ponaša s številnimi kulturnimi rekreacijskimi in izobraževalnimi ponudbami, vključno s šestimi glavnimi letališči in enim največjih sistemov javnega prevoza na svetu.

London. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine
London. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine

Kar je razlog, da je London na področju turistične infrastrukture vodilni na svetu, glede na turistično politiko pa se uvršča na sedmo mesto.

München

Cilj mesta je prepoloviti emisije ogljika do leta 2030, kar ga je uvrstilo na vrh lestvice glede trajnosti. Poleg tega naj bi do konca leta 2025 mestno javno podjetje polne potrebe po električni energiji zadovoljevalo z zelenimi viri energije.

Munchen. Foto: Shutterstock
Munchen. Foto: Shutterstock

München se lahko pohvali tudi z enim najboljših prometnih sistemov, v primerjavi z drugimi evropskimi prestolnicami, kar je v veliki meri posledica dobrih povezav, raznolikosti razpoložljivih vozovnic in osebja, ki ohranja kakovost transportnih storitev.

Barcelona

Špansko mesto je znano po prijetni klimi, dih jemajoči arhitekturi in okusni kulinariki. Edini minus mesta po navedbah poznavalcev je prevelik naval turistov.

Barcelona. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine
Barcelona. Foto: Posnetek zaslona/The Eco Magazine

Temu v ozir so v mestu sprožili kampanjo, s katero želijo spremeniti vrsto turistov. Da bi zaščitili kakovost lokalnih prebivalcev, je bila poleti uvedena prepoved kratkoročnega oddajanja nastanitev, še navaja The Eco Magazine.

image_alt
Se obdobje cenovno ugodnih letov zaključuje?

Več iz rubrike