Počasna potovanja kot novi trend

Počasno potovanje oziroma »slow travel« je nov trend potovanja, ki s poudarkom na trajnosti omogoči poglobljeno potovalno izkušnjo.
Fotografija: Počasno potovanje ima veliko prednosti. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Počasno potovanje ima veliko prednosti. Foto: Getty Images

Z zavedanjem pomena trajnosti postaja tudi način počasnega potovanja vse bolj priljubljen. Kaj sploh je počasno potovanje? V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je v Italiji razvilo gibanje kot protest proti odprtju prve McDonalds poslovalnice v Rimu in hitri prehrani nasploh.

image_alt
Križarka, ki ponuja luksuzno all inclusive življenje na morju

Cilj je bil predvsem zoperstaviti se vzponu hitrega načina življenja. Načela so se kmalu prenesla tudi v druge segmente in tako se je razvilo gibanje »slow travel« oziroma počasno potovanje.

Cilj počasnega potovanja je spodbuditi popotnike, da se prepustijo poglobljeni izkušnji, se povežejo z destinacijo in sprejmejo lokalno kulturo. To velja za vse popotnike, ne glede na to, ali so na krajšem dopustu ali pa potujejo dolgoročno. Potovalna blogerka Teresa Gomez na svojem blogu Brogan Abroad razlaga, kakšne so prednosti počasnega potovanja in kako ga najbolj izkoristiti.

Bolj trajnostno

Počasni turizem je temelj odgovornega potovanja in najbolj trajnostna izbira, meni Gomezova. Vpliv na okolje lahko zmanjšate tudi tako, da se osredotočite na raziskovanje ene destinacije, namesto da se odpravite po več krajih.

Če radi potujete, objavite fotografijo s potovanja. Foto: Getty Images
Če radi potujete, objavite fotografijo s potovanja. Foto: Getty Images

Ustvarijo se močnejše vezi

Z daljšim bivanjem v enem kraju lahko postanete del lokalne skupnosti in živite kot domačini. Ko spoznate destinacijo, lahko lokalno kulturo doživite na veliko bolj globalni ravni, kar omogoča bolj smiselna doživetja in močnejše vezi s prebivalci.

Cenovno ugodnejše

Ker se z daljšim bivanjem na eni destinaciji izognete potovanjem iz kraja v kraj, posledično veliko prihranite pri stroških za prevoz. Hkrati pa so tudi nastanitve za dolgoročno bivanje cenejše kot pa če v hotelu bivate le nekaj dni.

image_alt
Mesta po svetu, ki so najbolj vabljiva za selitev

Brez utrujenosti

Veliko popotnikov se z dopusta vrne utrujenih, saj stremijo k temu, da raziščejo čim več destinacij. Pri počasnem potovanju se taka negativna izkušnja ne more zgoditi, meni blogerka.

Kako počasi potovati?

Daljše bivanje si lahko zagotovite s službo, ki omogoča potovanje v svojem tempu. Veliko popotnikov in digitalnih nomadov se recimo odloči za pridobitev certifikata za poučevanje angleščine prek spleta.

Med drugim Gomezova tudi priporoča, da se spoznate z ljudmi in od njih pridobite čim več informacij, katero lokalno hrano priporočajo in kje se najraje zadržujejo. Obstaja veliko načinov za spoznavanje njihove kulture in kako lahko postanete del lokalne skupnosti.

image_alt
Kako združiti potovanje in služenje denarja?

Obisk nove destinacije je lahko izčrpavajoč, zato nikar preveč ne načrtujte, ampak se prepustite toku dogajanj. Izkoristite vsako priložnost in dovolite, da se vam odprejo vrata do izkušenj, ki si jih niste nikoli predstavljali, še svetuje potovalna blogerka.

Več iz rubrike