Kako združiti potovanje in služenje denarja?

Potovanja so za marsikoga nedosegljiva, predvsem s finančne plati. Na srečo obstaja veliko načinov, kako lahko potujete in hkrati služite denar.
Fotografija: Working while travelling. Foto: shevtsovy/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Working while travelling. Foto: shevtsovy/Getty Images/iStockphoto

Mnogo ljudi sanja, da bi imeli službo, ki bi jim omogočala, da bi lahko veliko potovali. V času interneta in digitalizacije se sanje lahko uresničijo. Obstaja namreč veliko načinov, kako lahko med dopustom služite in hkrati uživate v lepotah sveta.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Pisanje

Pisanje je eno izmed najbolj hvaležnih del. Opravljate ga lahko kadarkoli in kjerkoli, potrebujete pa samo internetno povezavo in računalnik. Najbolj popularno je pisanje popotniškega bloga.

Da lahko začnete s pisanjem služiti, morate najprej postati prepoznavni in imeti veliko bralcev. Z zanimivo vsebino vam bo to hitro uspelo. Še boljše je, če pišete v angleščini. Če vam tuji jeziki ne delajo težav, poiščite tuje spletne strani, na kateri lahko objavljate potopisne članke.

image_alt
Štiridnevno križarjenje za 120 evrov

Fotografiranje

Fotografiranje je še eno zanimivo kreativno delo, s katerim lahko zaslužite na potovanju. Fotografije so odličen pripomoček za promocijo kraja in njegovih znamenitosti, zato lahko prinesejo dober zaslužek.

Dohodek je seveda odvisen od tega, komu boste fotografije prodali. Obstaja veliko popotniških revij, ki vedno iščejo kvalitetne fotografije. Edini minus je, da običajno želijo slike določenega mesta ob določenem času. Še lažji zaslužek vam lahko prinese prodaja fotografij preko raznih foto portalov.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Poučevanje angleščine

Veliko popotnikov, predvsem mladih, se na potovanju odloči za opravljanje tega dela. Nekatere države zahtevajo za poučevanje določen certifikat, s katerim si boste zagotovili tudi višje plačilo. Poučevanje poteka največkrat v šolah, nekateri pa potrebujejo zasebnega učitelja. Slednje je plačano bistveno več; odvisno tudi od starosti otrok in ekonomskega statusa družine.

Prevajanje, grafično oblikovanje in oglaševanje

To so dela, ki jih lahko opravljate kjerkoli, če le imate dobro internetno povezavo. 'Freelancing' se vedno bolj širi, saj ponuja svobodo, dober zaslužek in raznoliko delo. Zanj se odločajo predvsem mladi, ki po končanem šolanju niso našli redne zaposlitve in si na tak način nabirajo izkušnje in reference.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Influencer

Vsaj približno uspešni influencerji imajo na tisoče ali celo na sto tisoče sledilcev. Med potovanjem se pogosto povežejo s priznanimi hoteli in turističnimi destinacijami, ki jim v zameno za deljenje svoje izkušnje na njihovem profilu ponujajo brezplačno bivanje in koriščenje drugih storitev.

Josh Gausden je Instagram Influencer. Foto: RUSSELL CHEYNE/REUTERS
Josh Gausden je Instagram Influencer. Foto: RUSSELL CHEYNE/REUTERS

Več sledilcev kot ima influencer, z bolj močnimi blagovnimi znamkami lahko sodeluje. Čeprav se sliši zelo enostavno, gre pravzaprav za trdo delo. Za urejanje ene fotografije ali videoposnetka in pisanje vsebine lahko ustvarjalci porabijo ure in ure, da lahko na koncu predstavijo kvaliteten izdelek.

Delo na križarki

Malo manj znano je, da se lahko, če imate določene veščine, pridružite osebju na križarjenju. Kuharji, natakarji in električarji so na ladjah vedno iskani in tudi dobro plačani. Prav tako lahko med potovanjem s križarko zaslužijo pevci, plesalci, komiki in ostali zabavljači.

image_alt
Prihajajoča naftna kriza

Sezonsko delo

Med potovanjem se ponuja res veliko možnosti za zaslužek. Kdor ne mara dela z računalnikom, se lahko prijavi tudi na katero od sezonskih del, seveda odvisno od letnega časa in destinacije. V visoki sezoni dela veliko popotnikov v restavracijah, gostilnah in hostlih. Kdor govori več jezikov, pa si lahko najde dobro plačano delo v hotelu.

Prostovoljstvo

Večina dobrodelnih organizacij ponuja možnosti za delo brez plačila, vendar pa v zameno nudijo brezplačno hrano in nastanitev. To je idealno za tiste, ki želijo na potovanju pridobiti neprecenljive izkušnje.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Več iz rubrike