Destinacije, ki so digitalnim nomadom najbolj pisane na kožo

Katere države so za digitalne nomade najbolj privlačne?
Fotografija: Delo na daljavo. Foto: Stockphoto
Odpri galerijo
Delo na daljavo. Foto: Stockphoto

Med pandemijo covida-19 se je delo na daljavo zelo uveljavilo. Pozitivna stran trenda je poskrbela, da se ljudje vedno bolj odločajo za službo, ki jim omogoča delo izven pisarne in so posledično lahko bolj svobodni.

image_alt
Bali je v letu 2021 obiskalo le nekaj turistov

Delo na daljavo pa je še najbolj pisano na kožo popotnikom in vsem ljubiteljem raziskovanja sveta. Kaj je lepšega kot, če lahko delate na najbolj priljubljeni lokaciji, nekje na soncu pod palmami?

Digitalna nomadska kultura je vedno bolj razširjena vsepovsod po svetu, nekatere države pa delavce celo spodbujajo, da za delovno bazo izberejo drugo državo.

Spletna stran Kayak je naredila raziskavo, katere države so najbolj privlačne za delo na daljavo. V analizo je bilo vključenih 111 najbolj priljubljenih destinacij, podatki, ki so jih raziskovalci pridobivali od 1. septembra do 20. oktobra leta 2021, pa so bili razvrščeni v šest kategorij: potovanje, lokalne cene, zdravje in varnost, delo na daljavo, družabno življenje in vreme. Skupni rezultat in ocene kategorije so predstavljeni na lestvici od 1 do 100, pri čemer 100 velja za najvišjo oceno, ena pa za najnižjo.

Katere države so se izkazale kot najboljša možnost za vašo novo pisarno daleč stran od doma?

image_alt
Mesta po svetu, ki so najbolj vabljiva za selitev

Nemčija

Zahodnoevropska država je dosegla 83 točk od 100, kar jo uvršča med prvo deseterico. Nemčija se je dobro odrezala predvsem v kategoriji zdravja in varnosti (88 točk), medtem ko je za kategorijo vreme dobila samo 16 točk.

Češka

Češka je dosegla samo eno točko več kot njena soseda, predvsem na račun dobro urejenega zdravstvenega sistema (84 točk). V kategoriji delo na daljavo je država dobila 54 točk.

Panama

Enako kot Češka je tudi Panama za delo na daljavo ocenjena s 54 točkami, medtem ko je v kategoriji zdravje in varnost slabše ocenjena (60 točk). Skupno oceno 85 so Panami prinesle predvsem nizke lokalne cene.

image_alt
Najbolj atraktivne eksotične destinacije za pobeg pred zimo

Kostarika

Kostarika je skupno dosegla 86 točk, predvsem na račun vremena, saj je ta kategorija prejela kar 73 točk. Visoko oceno (76), so ji prinesle tudi nizke lokalne cene in dobro urejeno zdravstvo in skrb za varnost (79).

Malta

Malta velja za varno državo s povprečnimi cenami. Njena končna ocena 89 je dosežena predvsem na račun zdravja in varnosti in z nizkim številom smrtnih žrtev v prometu – le štiri od 100. Deseta najmanjša država na svetu je slabše ocenjena v kategoriji socialnega življenja, kar s samo 16 gledališči in muzeji na 1000 prebivalcev niti ni presenetljivo.

Japonska

Boljše kot Sredozemski otok Malta se je odrezala Japonska s skupnim rezultatom 90 točk. Država dosega neverjetnih 94 točk v kategoriji socialnega življenja, na lestvici dela na daljavo pa je prejela 75 točk. Vendar pa je Japonska za delo na daljavo primerna samo za tiste, ki niso vezani na evropski urnik.

Mauritius

Eksotični otok v Indijskem oceanu je dobra izbira za delo na daljavo, če imate radi toplo vreme, saj je povprečna lokalna temperatura 24 stopinj. Mavricij ima nizke lokalne cene (84 točk), po drugi strani pa zelo slabo družabno življenje (2 točki).

image_alt
Čudovite in cenovno ugodne države za potovanje

Romunija

Za nekatere presenetljivo, da se je Romunija na lestvici znašla kot tretja najbolj primerna država za digitalne nomade. Ima dobro internetno povezavo, domačini pa povečini govorijo tudi angleško. Visoke rezultate dosega v vseh kategorijah, razen pri vremenu (samo 11 točk). Skupno oceno 92 je dosegla predvsem zaradi nizkih cen, saj je znana po poceni najemu avtomobilov in cenovno ugodnih dolgoročnih najemov stanovanj.

Španija

Vedno in povsod priljubljena Španija se je na tej lestvici znašla na drugem mestu. Največ točk je dosegla v kategoriji zdravje in varnost (84), medtem ko je bilo delo na daljavo ocenjeno s 67 točkami. Španija ponuja dobro internetno povezavo in veliko delovnih prostorov, zelo pa je priljubljena tudi zaradi prijazne politike do skupnosti LGBT.

Portugalska

Portugalska velja za najboljšo izbiro za delo na daljavo. Čeprav je v vseh kategorijah dosegla visoke ocene, pa se je najbolje odrezala v kategorijah zdravje in varnost (94 točk) in socialno življenje (91 točk).  

Portugalska, pokrajina Algarve. Foto: Shutterstock
Portugalska, pokrajina Algarve. Foto: Shutterstock

Glavni razlogi, da je država zaslužila 100 točk so: vizum za delo na daljavo, politična stabilnost, nizka stopnja kriminala, odlično vreme z nizko onesnaženostjo zraka in visoka stopnja znanja angleščine. 

Več iz rubrike